Yrittäjä, miten voisimme auttaa? Vastaa Yrittäjämittariin

Itsenäisyys, itsensä toteuttaminen, vapaus. Näin määrittelevät yrittäjäasiakkaamme yrittäjyyden vetovoimatekijöitä. ”Että voi muokata työtä omaan elämäntilanteeseen sopivaksi”, sanoi eräs tänä keväänä haastattelemamme yrittäjä. ”Mahdollisuus tehdä asioita itse yrityksen ja erheen kautta”, arvioi toinen. ”Yrittäjä ei luovuta, vaan etsii aina ratkaisun”, totesi kolmas.

Kuulostaa siltä, että yrittäjät tekevät työtään intohimolla ja myös kokevat niin kutsuttua työn imua enemmän kuin palkkatyössä olevat. Kääntöpuolena on rajan vetäminen, jota monen yrittäjän on opeteltava. Kuten yksi haastatelluista totesi: ”Yksinyrittäjällä työ- ja vapaa-ajan suhde on yksi, joka helposti menee överiksi”. Toinen haastateltu korosti voimakkaasti verkostojen ja ulkopuolisen tuen merkitystä: ”Käytä verkostoja hyväksesi. Älä jää yksin! Hae tukea muista yrittäjistä ja tutuista. Verkostoituminen ennen kaikkea!”

Mistä tuki ja yrittäjien verkostot sitten löytyvät?

Olemme Elon työhyvinvointipalveluissa jo hyödyntäneet meille kertyneitä toiveita siitä, millaisilla palveluilla voisimme lisätä sekä osaamista että voimavaroja yrittäjänä toimimiseen.

Esimerkki yrittäjille suunnatuista uusista palveluistamme oli tämänkeväinen webinaarimuotoinen yrittäjävalmennus, joka sai osallistujilta erittäin positiivisen vastaanoton. Yrittäjät kokivat, että webinaari on mainio tapa pysähtyä tärkeän asian äärelle ja oppia uutta, koska pois jäävä matkustusaika lisää ehkä jopa useilla tunneilla työhön käytettävissä olevaa aikaa. Osallistujat kommentoivat koulutusta muun muassa toteamuksin ”Mukavaa saada arvokas koulutus etänä ajansäästön vuoksi” ja ”Todella huonosti ehtii koulutuksiin paikan päälle”.

Näitä webinaareja jatkamme syksyllä eri teemoilla. Selvitämme myös mahdollisuudet digitaaliseen verkottumiseen, jotta muiden yrittäjien vertaistuki olisi sekin käytettävissä paikasta riippumatta.

Yrittäjien tarpeet esille Yrittäjämittarilla

Lisää yrittäjien kokemuksia ja ideoita keräämme Elon Yrittäjämittari 2016 -tutkimuksella, joka käynnistyy elokuussa. Yrittäjämittari selvittää yrittäjien työhyvinvointia ja yrityksen menestystekijöitä, kuten digitaalisuuden hyödyntämistä, sekä toiveita hyvinvointia tukevista palveluista.

Edellisen kerran tutkimus toteutettiin kaksi vuotta sitten. On mielenkiintoista nähdä, miten yrittäjien tilanne ja odotukset ovat tällä välillä muuttuneet. Tutkimuksen tulokset julkistamme syyskuun lopussa.

Jos saat elokuussa sähköpostiisi kutsun kyselyyn, tartu tilaisuuteen. Kyselyyn pääset vastaamaan myös verkkosivuiltamme. Juuri sinä voit vaikuttaa tuleviin palveluihimme, jotta ne vastaisivat parhaalla mahdollisella tavalla yrittäjien toiveita!

Marja-Liisa Lehtinen

Kirjoittaja työskentelee työhyvinvoinnin kehittämispäällikkönä Elossa.