Työeläkeotteet lähdössä pian matkaan – muista tarkistaa omasi!

Odottamani posti kolahtaa luukusta sisään. Vihdoinkin se tuli: veroehdotus. Avaan jännittyneenä kuoren ja etsin silmiini ensimmäisenä tiedon veronpalautuksen määrästä. Päästäänkö sillä kenties pidemmällekin reissulle vai pitääkö tyytyä kahviin läheisellä huoltoasemalla? Tällä kerralla verottajan ehdotus on ikävästi miinusmerkkinen. Tarkempi silmäily onneksi paljastaa vähennysten puuttumisen, korjausta on siis tehtävä ja sitten päästään vähintäänkin sinne huoltoasemalle.

Työeläkeote on kuin veroehdotus. Sen voi halutessaan lukea vaikkapa tyylilläni edeten nurinkurisesti lopputuloksesta muuhun sisältöön. Tärkeintä on tarkistaa, että siinä on kaikki palaset kohdillaan ja jos jotain puutteita ilmenee, tehdä korjauspyyntö otteen tietoihin. Työeläkeote kuitenkin eroaa eräällä erittäin merkittävällä tavalla veroehdotuksesta. Siinä missä veroehdotus koskee yhden vuoden verotietoja, työeläkeotteen tiedot taas vaikuttavat loppuelämäsi eläkkeen määrään.

Elo lähettää asiakkailleen työeläkeotteita elo- ja lokakuun välisen ajan. Vuonna 2018 otteen saavat meiltä syys-joulukuussa syntyneet sekä kaikki 1959 ja sitä ennen syntyneet. Ajatus eläkkeestä saattaa tuntua hyvinkin kaukaiselta asialta, mutta työeläkeote tarjoaa tärkeää tietoa ja tuleva työeläkkeesi perustuu otteen tietoihin. Jos otteen tiedot ovat oikein, tarkistuksen lisäksi mitään muuta ei tarvitse tehdä. Jos taas huomaat otteelta puuttuvan jotakin tietoja, on syytä mahdollisimman pikaisesti tehdä korjauspyyntö otteen tietoihin.

Postitse toimitettavan otteen joustava sisar

Postitse toimitettavaa otetta joustavampi vaihtoehto on sähköinen työeläkeote. Elon sähköisellä otteella työskentelytietosi on esitetty helppolukuisella aikajanalla. Se helpottaa myös eläkeajan unelmien suunnittelua kertomalla iästäsi riippumatta, mikä on arvioitu vanhuuseläkkeesi määrä alimmassa eläkeiässäsi. Tai mitäpä jos pinnistäisitkin työelämässä hieman pidemmälle ja jäisitkin eläkkeelle vasta tavoite-eläkeiässä tai ylimmässä eläkeiässä – mikä eläkkeesi määrä silloin olisi? Voit käydä tarkistamassa sähköisen otteen Elon verkkopalvelussa osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu. Samalla voit myös valita itsellesi sähköisen otteen ja jatkossa tarkistaa otteen juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Ilmoittamalla palvelussa puhelinnumerosi, muistutamme otteen tarkistamisesta. Eläkepalvelun kautta pääset myös ilmoittamaan otteesi mahdollisista virheistä tai puutteista.

Itselleni ote ei enää tule postitse, sillä olen valinnut sähköisen version, jonka voin tarkistaa milloin vain. Olenpa otteen lisäksi käynyt eläkepalvelussa hoitamassa muitakin eläkeasioitani. Palvelu nimittäin tarjoaa otepalvelun lisäksi myös erilaisia eläkearvioita ja mahdollisuuden hakea vanhuus- ja osittaista vanhuuseläkettä. Eläkkeellä tai kuntoutuksessa olevat voivat hoitaa juoksevia eläke- ja kuntoutusasioitaan. Eläkepalvelu toimii ajasta ja paikasta riippumatta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Nyt voin siis ottaa rennosti, nostaa jalat pöydälle ja odotella taas vuoden eteenpäin.

Satu Saulivaara

Kirjoittaja on eläkeneuvontapäällikkö, joka työskentelee Elon Eläkepalveluissa