Tämä on Elon Suomi-teko: työelämän iloiset kasvot

Hei te Espoon peruskoulut, opot, yritykset ja yrittäjät: haastan teidät mukaan rakentamaan parempaa Suomea. Näytetään yhdessä, että työelämällä on paljon hyvää tarjottavaa nuorillemme. Tehdään tulevaisuudesta yhdessä astetta valoisampi.

Mitä meidän pitäisi tehdä, jotta Suomesta tulee parempi paikka elää ja asua? Tätä mietin muutama kuukausi sitten, kun sain puhelun Ylen toimittajalta. Mikä olisi minun Suomi-tekoni, jolla saisimme Suomen nousuun?

Ensimmäisenä mieleeni tulivat nuoret, jotka muutaman vuoden kuluttua ovat astumassa työelämään. Miten he löytävät paikkansa muuttuvassa maailmassa? Uskovatko he tulevaisuuteen, niin omaansa kuin Suomen? Miten minä voisin auttaa nuoria löytämään elämässään sellaisen tien, jolla he voisivat rakentaa Suomesta hyvää paikkaa elää ja olla onnellisia?

Onko tämän maan tulevaisuus oikeasti synkkä?

Monen nuoren tulevaisuudenusko on koetuksella. Puheet vaativista työmarkkinoista, häviävistä työpaikoista ja loppuun palamisesta maalaavat synkkää kuvaa työelämästä. Yrittäjyyden tärkeydestä puhutaan paljon, mutta samalla murehditaan yrittäjyyden vaikeutta.

Opiskelemaan on vaikea päästä ja sen ensimmäisen työkokemuksen saaminen on kiven alla. Entä miten osaisi valita itselle sopivan opintosuunnan, kun ei tiedä, mitä kaikkia töitä ylipäänsä on olemassa? Ei ihme, jos tulevaisuus ahdistaa. Erityisen hankala on niiden nuorten tilanne, jotka syystä tai toisesta eivät kotonaan näe työn tekemisen mallia. Me Elossa haluamme vaikuttaa siihen, että jokainen nuori uskoisi omiin mahdollisuuksiinsa eikä syrjäytyisi työelämästä.

Ei raskasta raatamista, vaan onnistumisen elämyksiä

Näistä pohdinnoista lähti oma ehdotukseni Suomi-teoksi: yhä useamman nuoren pitäisi päästä näkemään, että työnteko ei usein olekaan raskasta raatamista, vaan mielenkiintoisia tehtäviä, kivoja kollegoita ja yhdessä tekemistä. Tuskanhikeä ja epävarmuutta, mutta usein myös naurua. Vaativia haasteita ja onnistumisen elämyksiä.

Työ antaa parhaimmillaan todella paljon, joten kannattaa myös nähdä vaivaa oman paikkansa löytämiseksi. Sen haluaisin jokaisen nuoren ymmärtävän. Samoin toivoisin, että mahdollisimman moni nuori näkisi jo peruskoulun aikana, millaisia kaikkia töitä tästä maasta löytyy.

Työelämä tutuksi -teemapäivä

Pyörittelimme näitä ajatuksia muutaman kollegani kanssa. Ideoinnin tuloksena syntyi ajatus Työelämä tutuksi -teemapäivästä. Päivän aikana me elolaiset yhdessä muiden paikallisten yritysten ja yrittäjien kanssa esittelisimme työelämän erilaisia puolia peruskoululaisille.

Ohjelmassa voisi olla ammattien ja yritysten toiminnan esittelyä, TET-paikkojen jakoa, työhaastatteluharjoituksia, CV-klinikka ja mentorointia. Mitä tahansa, mikä kiinnostaisi koululaisia ja valaisi uskoa siihen, että jokaisella on mahdollisuus löytää paikkansa työelämästä. Jotta osaisimme tehdä päivästä mielenkiintoisen, suunnittelisimme ohjelman yhdessä opojen ja oppilaiden kanssa. Jos päivä onnistuisi, mallia saisi vapaasti kopioida eri puolilla Suomea.

Eli hei kaikki espoolaiset koulut, yritykset, yrittäjät ja erityisesti opot: kuka teistä haluaisi lähteä mukaan? Kokeillaanko yhdessä, onnistummeko luomaan uskoa siihen, että jokaisella on mahdollisuus löytää oma paikkansa maailmassa?

Satu Huber

Kirjoittaja on työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja, jonka Yle haastoi miettimään Suomi-tekoa paremman Suomen puolesta. Katso Satu Huberin ja 17 muun haastetun Suomi-teot Ylen sivuilta.