Suojaudu liiallisen stressin vaikutuksilta

Sopiva määrä stressiä parantaa suorituskykyä, mutta kun raja ylittyy, syntyy ylikuormitustila. Henkinen ylikuormitus muistuttaa fysiologisesti urheilijan ajautumista ylikuntoon.

Maarit Gockel
Elon lääketieteellinen johtaja Maarit Gockel

Miten stressi vaikuttaa?

Henkinen kuormitus vaikuttaa psyykkisen tilan lisäksi laajalti hormonitasoihin, immuunipuolustukseen ja tahdosta riippumattomaan hermoston toimintaan. Stressissä vapautuva noradrenaliini nostaa verenpainetta ja sykettä. Korkea syke ilman muuta selittävää tekijää onkin usein stressistä johtuva. Myös kasvuhormonin ja kilpirauhasen hormonitoiminta voi vaimentua. Painonhallinta voi vaikeutua kortisolipitoisuuden nousun ja insuliiniherkkyyden heikentymisen myötä. Stressaantunut sairastaa usein flunssiakin herkemmin, sillä stressi heikentää immuunipuolustusta, mistä voi seurata toistuvia infektioita. Lisäksi infektioista toipuminen hidastuu.

Mitä voi tehdä?

Stressin vaikutusten ehkäisyssä ja hoidossa ensisijaista on haitallisten tekijöiden tunnistaminen ja niihin vaikuttaminen. Jos työtilanne on mahdoton, pitää ensimmäiseksi koettaa vaikuttaa siihen. Kuitenkin myös hyvä stressinhallinta helpottaa elimistön kuormitustilaa. Siihen, miten reagoimme stressiin, vaikuttaa niin perimä kuin elämänhistoriamme.

  1. Nimeä kuormitusta aiheuttavat tekijät ja tee suunnitelma, kuinka voit vähentää kuormitusta. Pidä vapaapäivä viikossa. Huomio, että muihinkin päiviin jää elpymishetkiä.
  2. Opettele sinulle mieluisa rentoutuskeino. Esimerkiksi sovelletun rentoutuksen, joogan ja meditaation vaikuttavuudesta on näyttöä. Usean tutkimuksen mukaan kognitiivis-behavioraalinen terapia yhdistettynä rentoutukseen vähentää stressin määrää. Myös hieronta on osassa tutkimuksia ollut tehokasta.
  3. Tee rentoutusharjoituksia säännöllisesti. Rentoutuminen vahvistaa parasympaattisen hermoston toimintaa ja vaimentaa sympaattisen hermoston ylitoimintaa. Hyvän tuloksen saavuttamiseksi säännöllisiä rentoutusharjoituksia on tarpeen jatkaa noin puoli vuotta.
  4. Huolehdi yleiskunnosta. Liikunta vahvistaa tahdosta riippumattoman hermoston säätelyä.
  5. Musiikki vähentää ahdistusta ja voimistaa parasympaattisen rauhoittavan hermoston toimintaa. Musiikin kuuntelu rauhoittaa sykettä ja hengityksen tiheyttä sekä laskee verenpainetta.

Kirjoittaja on Elon lääketieteellinen johtaja.