Yrittäjän palautuminen ei lopu kesälomaan (tai sen puuttumiseen)

Loppukesästä moni palaa loman jälkeen takaisin töihin – toivottavasti rentoutuneena, parhaimmillaan uusia ideoita pursuavana. Jos töistä on onnistunut irrottautumaan ja saanut etäisyyttä yrityksen arkeen, asioita voi nähdä uusin silmin ja löytää helpommin ideoita, joita ei kiireen keskellä ehdi havaita. Pyri tällöin antamaan ideoinnille aikaa – ja muista myös kuunnella lomalta levänneinä palaavia työntekijöitäsi.

Entäpä, jos mahdollisuutta pitkään lomaan ei tänä(kään) kesänä ollut? Työeläkeyhtiö Elon toteuttamaan Yrittäjämittari-kyselyyn vastanneista noin 2 300 yrittäjästä 4 prosenttia ei ollut lomaillut kuluneen vuoden aikana yhtään päivää. Neljännes yrittäjistä kertoi lomailleensa vain 1–10 päivää, toinen neljännes 11–20 päivää. Lopuilla oli onneksi ollut mahdollisuus pidempään lomaan.

Kun vertasimme kyselyssä ristiin yrittäjien pitämän loman määrää ja hyvinvointia, erottuivat yli 20 päivää vuodessa lomailleet positiivisesti: he kokivat huomattavasti useammin, että elämä ja työ ovat hyvin tasapainossa eikä jaksamisessa ollut haasteita. Tämä ei varmasti yllätä ketään. Lomailemattomuus voi olla tapa ja oma valinta, mutta usein varmaan seuraus kiireestä ja taloudellisesta paineesta, eli lomaan ei yksinkertaisesti tunnu olevan mahdollisuutta.

Hyvä uutinen on se, ettei lääketieteellisesti ole näyttöä, että yksi pitkä loma olisi hyödyllisempi kuin monta lyhyempiin ajanjaksoihin pätkittyä lomaa. Uusimpien tutkimusten mukaan jo muutaman päivän lomailu hyvin käytettynä riittää palautumiseen ja rentoutumiseen. Hyvin käytettynä tarkoittaa työasioista ja rutiineista irrottautumista sekä sellaista mielekästä tekemistä, joka tuo itselle hyvää oloa.

Koeta rakentaa arkeesi palauttavia hetkiä, vaikka lyhyitäkin, säännöllisesti ympäri vuoden. Moni sanoo, että on tottunut tavoitettavissa oloon ja töiden tekemiseen 24/7. Yrittäjänkin kannattaa kuitenkin pyrkiä välillä erottamaan työ ja vapaa-aika. Voisitko sopia itsesi kanssa esimerkiksi sähköpostien lukemiselle ja niihin vastaamiselle tietyn ajan sen sijaan, että seuraat niitä illallakin jatkuvasti?

Jatkuvasta kiireestä ja monista päällekkäisistä työasioista rasittuvat erityisesti aivot. Muista, että jos aivot eivät ehdi levätä ja palautua riittävästi, ensimmäisenä kärsivät yrittäjälle elintärkeät luovuus ja kyky innovoida. Mikä aivoja sitten parhaiten virkistää? Vaihtelu. Aivoja lataavan uuden elämyksen ei tarvitse olla kahden viikon ulkomaanmatka eksoottisen kohteeseen, vaan palautumista edesauttaa pienempikin virkistyshetki – oli se sitten teatteriesitys, tanssitunti tai lenkki poikkeavissa maisemissa. Myös hetken haaveilu ilman aikatauluja on tarpeellista, aivoja lataavaa vaihtelua. Ja huomaamattasi saatat saada töihin uuden oivalluksen, jota olet tarvinnut!

Marja-Liisa Lehtinen

Kirjoittaja työskentelee työeläkeyhtiö Elossa työhyvinvoinnin kehittämispäällikkönä.

Kirjoitus on julkaistu Suomen Yrittäjien blogissa >