Osaatko tartuttaa työn imua?

”Arvasin jo etukäteen, ettei se toimisi.” Kulttuurimme erityispiirre tuntuu olevan taito vetää matto toisen jalkojen alta. Innostuksen lannistaminen on kuitenkin ehkä pahinta, mitä työpaikalla toiselle voi tehdä. Innostunut ihminen kun saa moninkertaisesti enemmän aikaan.

Anu Suutela-Vuorinen

Työn imu on yksi viime aikojen puhutuimmista työhyvinvoinnin ilmiöistä: työn imussa oleva ihminen on omistautunut, uppoutunut ja tuottava. Kun työn kokee mielekkääksi, myös kiire ja ajoittainen stressi kuormittavat vähemmän.

Miten synnyttää omalla työpaikalla työn imua? Tässä muutama vinkki esimiehelle.

Kerro tavoitteet selkeästi. Työn imuun on mahdotonta päästä, jos perusarki ei suju: töihin tullessa jokaisen täytyy tietää, mitkä ovat omat tehtävät, prioriteetit ja vastuut.

Lisää työntekijän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön. Onko vain yksi oikea tapa hoitaa jokin tehtävä? Uskon siihen, että etenkin asiantuntijatyössä jokaisen työntekijän kannattaa antaa tehdä asioita vähän omalla tavallaan. Luottamus on vahva innostaja.

Luo edellytyksiä keskittymiselle. Useimman meistä arki on pirstaloitunutta, eikä yhteen asiaan ennätä paneutua kuin hetken, kun ajatus jo katkeaa esimerkiksi välitöntä reagointia vaativaan sähköpostiin. Työn imu on kuitenkin ennen kaikkea keskittymisen tila, joten ilman kykyä keskittyä ei synny myöskään työn imua.

Ideoi ja kannusta ideoimaan uutta, villistikin. Start up -yrityksistä tutun ”fail fast” -ajattelumallin näkisi mielellään leviävän suomalaisyrityksissä laajemminkin: annetaan ihmisille mahdollisuus innostua ja kokeilla eikä lannistuta, jos jokin ei toimi. Juuri epäonnistumisen pelko tappaa tehokkaasti niin luovuuden kuin motivaationkin. Timantti saattaisi kuitenkin löytyä epäonnistumisen kautta. ”Kun epäonnistuminen alkaa toimia motivaationa uudelle yritykselle, olet oikeilla jäljillä”, kiteytti tv-tuottaja Arman Alizad osuvasti Elon asiakaskiertueella.

Juuri epäonnistumisen pelko tappaa tehokkaasti niin luovuuden kuin motivaationkin.

Älä unohda palautetta. Tunne siitä, että joku uskoo sinun tekevän oikeita asioita, on ehdottoman tärkeä. Ylpeys omasta työstä vaatii myös ulkoa päin tulevan kannustuksen. Kasvata hyvää energiaa tekemällä palautteen antamisesta luonteva osa jokapäiväistä tekemistä.

Valittaminen ehkä tarttuu, mutta niin onneksi tarttuu työn imukin. Voit päättää, kumpaa levität!

Anu Suutela-Vuorinen

Kirjoittaja on Elon työhyvinvointijohtaja.

Kirjoitus on julkaistu Perheyritys-lehdessä.