Nuorten uraunelmat eloon!

Liian usein kuulee puhuttavan, kuinka vaikeaa nuorten on saada ensimmäiset työ- tai harjoittelupaikat ja päästä työelämän syrjään kiinni. Valitettavasti tämä voi johtaa jo hyvinkin varhain kierteeseen, jota on vaikea saada katkeamaan. Kun kokemusta työelämästä ei kerry, on vaikeaa tietää, mihin pyrkiä opiskelemaan tai mille alalle suunnata. Vielä vaikeampaa on hahmottaa, mitä itse työelämältä haluaisi, millainen oma rooli työyhteisössä voisi olla ja millaisia vaatimuksia työelämä ylipäätään asettaa.

Hilkka Malinen
Elon henkilöstöjohtaja Hilkka Malinen

Työeläkeyhtiönä Elo haluaa suomalaisille pitkiä ja ehjiä työuria. Tällaisen työuran edellytys on, että nuoret siirtyvät sujuvasti työelämään. Nuorilla itsellään on vahva halu löytää paikkansa, sitä kuvaavat seuraavat esimerkit nuorten uraunelmista, joita olemme keränneet rekrytointimessuilla ja erilaisissa oppilaitosten työelämätapahtumissa.

”Päätyä sinne, minne en arvannut tai suunnitellut meneväni!”
”Toimia yrittäjänä ja menestyä omien mittareiden mukaisesti”
”Haluan kehittyä rahoitusalan ammattilaiseksi”
”Ura, jossa voisin hyödyntää osaamistani maailman mittakaavassa”
”Tehdä jotain itselle ja muille merkittävää”
”HR-ura mukavassa työyhteisössä”
”Suurlähettiläs tai joogaopettaja Karibialla”

Mitä me yritysmaailman edustajat voimme tehdä, että nuorten uraunelmat eivät lakastu ennen kuin kunnolla puhkeavatkaan? Elossa panostamme tällä hetkellä kahteen asiaan; kesätöihin ja oppilaitosyhteistyöhön.

Elo on mukana Vastuullinen kesäduuni –kampanjassa ja kesällä 2016 tarjoamme kesätyön noin 30 nuorelle. Me haluamme sitoutua vastuullisen kesätyön periaatteisiin eli antaa kaikille hakijoille hyvän kokemuksen hakuprosessista, tarjota valituille henkilöille mielekästä työtä, perehdytämme kesätyöntekijät hyvin ja ohjaamme heitä koko työrupeaman ajan, kohtelemme kesätyöntekijöitä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, maksamme työstä kohtuullisen palkan ja teemme aina kesätyöntekijän kanssa työsopimuksen sekä kirjoitamme kesätyön päätteeksi työtodistuksen. Hyvin yksinkertaisia, mutta tärkeitä asioita.

Oppilaitosyhteistyön näkyvin tulos on harjoittelupaikkojen ja opinnäytetöiden tarjoaminen opiskelijoille. Se on myös osallistumista oppilaitoksen tapahtumiin, tietoiskujen ja CV-klinikoiden pitämistä ja muuta työelämäneuvontaa. On päivänselvää, että oppilaitosyhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet. Yritys pystyy rakentamaan pitkäjänteisesti työnantajakuvaa potentiaalisille työntekijöille ja opiskelijat löytävät luontevan yhteyden yritysmaailmaan ja saavat tietää avoimista työpaikoista ja muista työelämän mahdollisuuksista.

Kumpikaan näistä toimintamalleista ei vaadi yritykseltä kohtuuttomia panostuksia. Eikä kumpikaan toimintamalli ole hyväntekeväisyyttä, vaan vastuunkantoa nuoristamme ja koko yhteiskunnasta. Tähän vastuunkantoon haastan kaikki suomalaiset yritykset mukaan. Annetaan nuorillemme mahdollisuus hyvään alkuun työurallaan!

Elon kesätyöhaku käynnistyy 18.1.2016. Hae itse tai vinkkaa muille! www.elo.fi/rekry