Mitä eläkkeelle jääminen merkitsee?

 

Yksi elämän suurimmista muutoksista on eläkkeelle jääminen, jolla on sekä käytännöllisiä että psykologisia vaikutuksia. Pääsee nauttimaan siitä niin sanotusta jatketusta palkasta eli työeläkkeestä. Aamulla ei enää tarvitse lähteä töihin ja mieleen saattaa nousta kysymys: Onko elämälläni enää merkitystä, kun minua ei tarvita töissä ja lapsetkin pärjäävät jo omillaan?

Käytännöllisiä muutoksia

Eläkkeellä on enemmän aikaa ja vähemmän rahaa, jos ei ole varautunut elämänmuutokseen. Toisaalta on enemmän aikaa harrastuksille. Jotta elämäntavat tai vuorokausirytmi eivät repsahda, voi olla viisasta lähteä vaikka kuntosalille aamuisin.

Ruuhkavuodet voivat myös yllättäen painaa päälle myös yli 60-vuotiaille, jos lapsenlapset sekä omat vanhemmat tarvitsevat hoivaa ja tukea. Toiset taas voivat tuntea itsensä yksinäisiksi. Uusien ystävien löytäminen voi ikääntyneenä olla tunnetusti hankalaa.

Toisaalta eläkkeellä on myös vapaus muuttaa vaikka Espanjaan tai jopa Portugaliin. Vuorineuvos Tauno Matomäki sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hänen eläkkeensä on riittänyt elämään Suomessa, toisin kuin joidenkin muiden suomalaisten kohdalla.

Psykologisia seikkoja

Ikääntyminen ei ole mukavimpia asioita ja voi tuntua jopa varsin loukkaavalta, vaikka se koskettaakin aikanaan kaikkia tasapuolisesti.

Ikääntyessä askel lyhenee ja fyysinen toimintakyky heikkenee. Presidentti Urho Kekkoselle hyppy-yritys seitsemännelle portaalle lenkillä oli aina vain tärkeämpi, kun ikää karttui. Työn merkitys voi olla tärkeä elämässä: olenko ilman työtä tarpeellinen, hyödyllinen ja merkityksellinen?

Valitettavasti tai onneksi ihminen on kuin viini. Kukaan ei pysy ennallaan ikääntyessään. Toiset kehittyvät paremmiksi ja hienommiksi. Toiset taas saattavat kulkea etikoitumisen suuntaan, jolloin tulee tiettyä karvautta ja kriittisyyttä entistä enemmän. Joistakin taas paras potku vain lähtee ilman sen dramaattisempia muutoksia.

Psykologisesti taustalla on luopuminen: luopuminen työstä, mahdollisesta puolisosta, ystävistä ja osasta sukulaisia sekä sitten viime kädessä elämästä. Elämän rajallisuus kuitenkin mahdollistaa myös nykyhetken merkityksen arvostuksen. Kiitollisuus on tärkeää, mutta luonnostaan jokainen meistä vertailee. Vertailussa voi olla myös vaaransa: miksi esimerkiksi toisella on lapsenlapsia, mutta itsellä ei ole? Jokainen, joka pääsee vanhuuseläkkeelle, on saanut elää pitkän elämän. Toimintakyky on ollut riittävän hyvä arjessa ja yksilö on saanut hyviä geenejä. Taivalta ovat tukeneet terveydenhuolto ja eläkkeelle jäävän oma itse.

Ikääntyessä alkoholin haitat tahtovat kasvaa, joten alkoholin liikakäyttöä kannattaa varoa. Psyykenlääkkeiden käyttö on eläkeläisillä varsin tavallista. Masennuslääkkeet voivat esimerkiksi turvata mielialaa ja yöunta, joka vanhemmiten tahtoo muuttua rikkonaiseksi.

Television ja alkoholipullon avaamista kannattaa siis välttää. Mielessään kannattaa vaalia ja arvostaa kiitollisuuden sekä hyvien asioiden arvoa. Voi pitää vaikka sitä kiitollisuuspäiväkirjaa, joka työelämän tuoksinassa jäi tekemättä.

Jyrki Varjonen

Kirjoittaja on Elon ylilääkäri.