Loma on mahdollisuus pysähtyä

Ennen lomalle jäämistä kannattaa pysähtyä miettimään tulevaa lomaa. Moni suunnitteleekin lomamatkaa, mökkeilyä tai sukulointireissua. Mutta oletko miettinyt, oletko suunnitellut tekeväsi arvojesi mukaisia asioita vai onko lomasi suorittamista? Kenen tarpeita tyydytät? Perheenjäsenten, ystävien vai itsesi?

Marja Konttila

Osa tarpeistamme on tiedostettuja, osa tiedostamattomia. Vain itse tiedämme, mitä omat tarpeemme ovat, joten on aika tuoda ne näkyville. Ellemme tyydytä henkilökohtaisia tarpeitamme, ne voivat heijastua kielteisinä riippuvuuksina esimerkiksi työhön tai alkoholiin. Jos jatkuvasti kiellämme tarpeemme itseltämme, ne kyllä tulevat esille, mutta jollakin muulla tavoin – pahimmillaan ahdistuksena tai katkeruutena. Omien tarpeiden tunnistaminen ja tyydyttäminen ei siis ole itsekästä vaan erittäin hyödyllistä, jopa välttämätöntä!

Ota hetki pohtiaksesi, mitä asioita sinä itse aidosti tarvitset elämääsi ollaksesi onnellinen.

Toteuta omia arvoja – voit paremmin

Omien tarpeiden lisäksi on hyvä pysähtyä miettimään arvojaan. Elänkö arvojeni mukaista elämää? Kun pääsemme toteuttamaan arvojamme päivittäin ajatuksissamme ja teoissamme, muuttuu elämämme arvojemme mukaiseksi. Tällöin teemme niitä asioita, jotka meille ovat tärkeitä, jolloin voimme paremmin ja olemme onnellisempia.

Tee tilannearvio omista arvoistasi miettimällä, mitkä ovat sinulle esimerkiksi kuusi tärkeintä arvoa. Elätkö itsellesi tärkeiden arvojen mukaisesti?

Matka kohti unelmaa

Lomalla pääsee irti arjen pyörityksestä ja saa etäisyyttä työasioihin. Silloin on hyvä hetki miettiä myös sitä, mitä todella haluaa ja tehdä jopa suunnitelmaa kohti unelmaansa.

Unelmilla on taipumus toteutua, mutta se edellyttää, että antautuu unelmoimaan! Mikä on se vuorenhuippu, jolle tahdot kiivetä? Huipulle pyrkiessä on tärkeää tehdä hyvä suunnitelma sekä hankkia tarvittavia taitoja, tietoja ja apujoukkoja.

Alkuun pääset miettimällä seuraavia kysymyksiä:

1. Minkä haluaisit olevan elämässäsi tai työssäsi toisin vuoden kuluttua? Millaista elämäsi on, kun olet saavuttanut tavoitteesi?

2. Kuinka sitoutunut olet saavuttamaan tavoitteesi?

3. Mitä käytännön toimia tavoitteesi saavuttaminen edellyttää?

4. Millaisia ominaisuuksia tarvitsee se henkilö, joka toteuttaa näitä toimenpiteitä?

5. Mitä sellaisia ominaisuuksia sinulla on, jotka vievät kohti tavoitettasi? Tunnista omat vahvuutesi ja käytä niitä hyväksesi. Voit myös kehittää itsellesi lisää vahvuuksia sekä opetella aivan uusia taitoja.

6. Mitä sellaisia vahvuuksia sinulla on, joita et vielä käytä? Joskus emme huomaa kaikkia niitä hyviä asioita, jotka meillä jo on. On tärkeää huomata, mikä toimii hyvin, jotta voi selkeyttää, mitä tarvitsee lisää.

7. Keneltä voit saada apua tavoitteesi saavuttamiseen?

8. Mikä on se ajatus- tai toimintamalli, josta kannattaa päästää irti?

9. Mitkä kolme asiaa sinun tulee tehdä ensimmäiseksi tavoitteesi saavuttamiseksi?

10. Millaisia välitavoitteita lopullisen tavoitteesi saavuttaminen edellyttää? Kirjaa välitavoitteille myös toteutusaikataulu.

Unelmoivaa, rentouttavaa kesää!

Kirjoittaja työskentelee Elossa työhyvinvoinnin kehittämispäällikkönä.

Pohdi halutessasi omia tarpeitasi ja arvojasi tarkemmin oheisella lomakkeella >