Kermainen eläkeuudistus

Kävin taannoin vierailulla rakkaan, nyt jo edesmenneen mummini luona. Mummini hääri iloisena keittiössä epämiellyttävää hajua tulvivan kattilan äärellä. Hän oli päättänyt kypsällä 70+ -iällä laittaa linjansa kuntoon ja oli valmistanut omien sanojensa mukaan erittäin hyvää ja laihduttavaa kaalikeittoa.

Kieltäydyin kohteliaasti kaalikeitosta. Mummini kysyi, josko minulle sitten kelpaisi hänen hyvin terveellinen jälkiruokansa. Mietin mielessäni kauhuissani, että mitähän se sitten mahtaa olla. Samassa mummini nappasi jääkaapista valtavan mämmilaatikon ja mainosti, että siihen voisi vielä ripotella sokeria päälle ja upottaa koko komeuden kunnon vanhan ajan kuohukermaan. Kiljahdin spontaanisti, että: ”Mummi! Eihän kuohukerma ja mämmi ole mitään laihdutusruokia.” Mummini katsoi minua hymyillen ”voi tuota nuorta tytön hupakkoa” -ilmeellään ja totesi, että kyllähän sitä voi vähän herkutella, jos muuten syö pelkkää laihdutusruokaa.

Tämä kohtaaminen mummini kanssa nousee lämpimänä ajatuksena mieleeni toisinaan. Tunnustan, että olihan mummini ajatuksessa vinhaa perää. Taiteilun eri asioiden välissä hallitsee sitä paremmin, mitä enemmän elämänkokemusta kertyy. Toisaalta elämässä tuppaa menemään niin, että jossakin asiassa häviää ja toisessa taas voittaa. Asiat muuttuvat ja kehittyvät, tärkeintä on tasapaino eri asioiden välillä.

Eläkeuudistus tuo muutoksia eläkkeisiin ensi vuoden alusta lukien. Monien sydämessä kytee näin muutoksen alla pelko, ettei ikinä pääse eläkkeelle ja jos pääseekin, niin eläkettä ei ainakaan pääse nauttimaan. Eläkeikä nousee kyllä asteittain, mutta toisaalta myös elämme pidempään, jolloin keskimääräinen eläkkeelläoloaika säilyy arvioiden mukaan suhteellisen muuttumattomana. Toinen tasapainottava tekijä on se, että eläkeiän nouseminen johtanee työskentelyajan pidentymiseen, mikä puolestaan nostaa tulevaisuuden eläkkeiden määriä.

Eläkeuudistuksen myötä hieman kankeaksi koettu osa-aikaeläke poistuu, mutta tilalle tulee joustavammin eri elämäntilanteisiin mukautuva osittainen varhennettu vanhuuseläke. Lisäksi varttuneempien henkilöiden eläkkeiden superkertyminen poistuu. Tilanne ei kuitenkaan tämänkään osalta mene silkaksi laihdutuskuuriksi vaan tuleva lykkäyskorotus on kuin tukeva energiapommi, joka palkitsee työssäjatkamisesta yli alimman eläkeiän.

Eläkkeelle jääminen on elämässä yksi isoimmista askeleista, suorastaan leijonan harppaus. Jotta eläkkeelle jäämisestä ei tulisi hyppy tuntemattomaan, sitä on hyvä suunnitella ajoissa, selvittää omat vaihtoehdot ja tulevan eläkkeensä määrä. Eläketurvaan tulee muutoksia, mutta tarjolla ei ole sen osalta pelkkää kaalikeittoa vaan päälle tulee myös silkkaa sokeria ja kuohukermaa. Tai kuten mummini tähän sujuvasti jatkaisi – ”suu sopivasti sokerista supussa.”

Satu Saulivaara

Kirjoittaja työskentelee Elossa eläkeneuvontapäällikkönä.