Joko tiedät, mitä eläkeuudistus tuo tullessaan?

Keskeisin muutos on vanhuuseläkkeen ikärajojen nouseminen ja se, että eläkeikä kytketään kunkin ikäluokan syntymävuoteen. Uudistuksen jälkeen oma eläkeikäsi saattaa siis olla 3 kuukautta korkeampi kuin sinua vuotta vanhemmalla ystävälläsi.

Myös eläkkeiden karttumiin tulee muutoksia. Lisäksi kaksi uutta eläkettä tulee valittavaksi: työuraeläke sekä osittainen varhennettu vanhuuseläke. Osa-aikaeläke poistuu, mutta maksussa olevat eläkkeet jäävät voimaan. Eläkeuudistus koskee myös yrittäjiä.

Satu Saulivaara​
Satu Saulivaara​

Eläkeikä nousee

Uudet vanhuuseläkeikärajat koskevat vuonna 1955 syntyneitä ja nuorempia. Vanhuuseläkkeen ikärajaa nostetaan 63 vuodesta 3 kuukaudella jokaista ikäluokkaa kohti, kunnes vanhuuseläkeiän alaraja on 65 vuotta. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden eläkeikä sidotaan eliniän odotteeseen, jotta osa odotettavissa olevasta eliniän pitenemisestä käytettäisiin jatkossa työssäoloon. Alin eläkeikäsi vahvistetaan lähempänä eläkeikää.

Mitä pidempään työskentelet, sitä paremman eläkkeen itsellesi saat. Jos mahdollista, kannattaa asettaa itselleen tavoitteeksi työskennellä tavoite-eläkeikään, sillä silloin olet saanut kerrytettyä itsellesi yhtä suuren eläkkeen kuin se olisi ilman elinaikakertoimen tekemää vähennystä.

Katso oma eläkeikäsi sekä tavoite-eläkeikäsi laskurista >

Näin eläke kertyy

Eläkettä alkaa kertyä työntekijöille 17- ja yrittäjille 18-vuotiaana. Eläkettä karttuu kaikenikäisille 1,5 % palkasta tai YEL-työtulosta vuodessa.

Karttumien muutoksille säädetään siirtymäaika, minkä aikana 53–62-vuotiaille kertyy 1,7 % eläkettä vuodessa. Siirtymäaika kestää vuoden 2025 loppuun.

Työskentelystä vanhuuseläkeikärajan jälkeen palkitaan lykkäyskorotuksella, joka nostaa karttunutta eläkettä 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolla eläkkeen alkaminen lykkääntyy.

Eläkeuudistuksen jälkeen eläkettä karttuu nykyistä suuremmista ansioista, kun työntekijän eläkemaksua ei enää vähennettäisi palkasta eläkettä laskettaessa.

Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä kevyempiin töihin

Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit ottaa eläkettä maksuun joko 25 % tai 50 % kertyneestä eläkkeestä jo 61-vuotiaana, vuoden 2025 jälkeen 62-vuotiaana. Tällöin maksuun otettua eläkeosaa vähennetään 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, joka jää puuttumaan vanhuuseläkkeesi alarajasta. Tämä vähennys jää eläkkeeseesi pysyvästi.  Voit valita itse jatkatko työskentelyä eläkkeen rinnalla vai et.

Raskasta työtä tehneille työuraeläke

Työuraeläkkeen avulla raskasta työtä tekevät voivat jäädä eläkkeelle jo 63-vuotiaana, jos työuraa on takana 38 vuotta ja työkyky on alentunut.

Eläkeuudistus ei koske sinua jos…

olet jo eläkkeellä tai jäämässä eläkkeelle ennen vuotta 2017. Jos olet syntynyt vuonna 1954 tai sitä aiemmin, uudistus ei vaikuta eläkeikääsi, mutta eläkkeiden karttuminen muuttuu vuodesta 2017 lähtien tekemästäsi ansiotyöstä.

Näin eläkeuudistus etenee

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt pääsivät sopuun eläkeuudistuksen keskeisistä päälinjoista viime syksynä. Sen jälkeen eläkeuudistusta ja sen yksityiskohtia on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä. Tavoitteena on, että uusi eduskunta ottaa lakiehdotuksen käsittelyynsä syksyllä. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

 

Lue lisää eläkeuudistuksesta: www.elo.fi/elakeuudistus