Hei nuori, tiedä ainakin nämä 5 asiaa työeläketurvastasi

Työeläkeyhtiö Elo tuotti työelämä- ja eläkekyselyn 17–30-vuotiaille, jossa kartoitettiin nuorten työelämäodotuksia, eläketietoutta ja luottamusta eläkejärjestelmään. Vain 10 prosenttia nuorten kyselyyn vastanneista nuorista kertoo olevansa hyvin perillä siitä, miten oma eläke muodostuu. 60 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että nuorille ei ole tarjolla tarpeeksi tietoa eläkeasioista.

Selvä pyy, totesimme porukalla Elossa. Nuorten toive tuli meille selväksi ja onkin aika tarttua toimeen. Kokosimme Elossa viisi asiaa, jotka jokaisen nuoren olisi hyvä tietää työeläketurvastaan:

 1. Eläkejärjestelmän lyhyt ABC
  Eläketurva on järjestetty vakuutuksella, jonka työnantaja on sinulle ottanut työeläkevakuutusyhtiöstä. Julkisen puolen työ vakuutetaan Kevassa, maatalousyrittäjätoiminta Melassa ja yksityisen puolen työ työnantajan valitsemassa työeläkeyhtiössä, kuten Elossa. Kela tulee kuvioihin, jos työeläkkeesi jää esimerkiksi työuran vähyyden vuoksi vähäiseksi.

  Maksat itse työeläketurvastasi osan ja osan maksaa työnantajasi. Työnantajasi hoitaa työeläkevakuutuksen ottamisen ja vakuutusmaksun maksamisen puolestasi. Oman osuutesi työnantaja vähentää palkastasi. Tarkista muutaman vuoden välien työeläkeyhtiösi verkkopalvelusta sähköiseltä työeläkeotteelta, että työnantajasi on hoitanut vakuuttamisen ja ilmoittanut ansiosi oikein.
   
 2. Tuliko harrastuksesta työ?
  Jos esimerkiksi harrastuksestasi alkaa tulla tuloja – tai olet starttaamassa yritystoimintaa, varmista, että onko sinun aika ottaa itsellesi yrittäjän eläkevakuutus - esimerkiksi juuri Suomen suosituimmasta yrittäjien työeläkevakuutusyhtiö Elosta. Yrittäjänä kerrytät itse itsellesi eläketurvaa.
   
 3. Mistä se eläke kertyykään?
  Mitä pidempään töitä teet, sitä suurempi on eläkkeesi. Kertymään vaikuttaa myös palkan määrä. Kerrytät itsellesi eläkettä jokaisesta vakuutusvelvollisuusiässä ansaitsemastasi eurosta – oli työ täysiaikaista, osa-aikatyötä opintojen ohella tai kesätöitä. Lisäksi eläke-euroja kertyy joistakin palkattomista etuuksista, kuten tutkintoon johtavista opinnoista tai vanhempainpäivärahoista. Jos pakkaat reppusi ja suuntaan välivuodeksi ulkomaille töihin, karttuu eläke kohdemaan lainsäädännön mukaan.

  Nuorilla eläkkeen karttumaprosentti on 1,5 % vuosiansioita. Tämä tarkoittaa, että jos esimerkiksi vuosiansiosi on 32 000 euroa, niin joka vuosi kerrytät noin 40 euroa tulevaan kuukausieläkkeeseesi. Karttuman lisäksi tulevan eläkkeen määrään vaikuttavat muutamat muut eläkejärjestelmän ominaisuudet, jotka voivat korottaa tai pienentää eläkkeesi määrää.
   
 4. Ei vain vanhuuseläke
  Joskus eläkeasiat voivat tulla ajankohtaiseksi nuorellakin iällä. Jos työkykysi heikentyy työkyvyttömyyden johdosta, voi kyseeseen tulla työkyvyttömyyseläke. Tai voit saada työeläkeyhtiön tukemaa ammatillista kuntoutusta, jolla voidaan auttaa sinua takaisin työelämään työkyvyttömyyseläkkeen sijaan. Työeläke antaa turvaa myös perheenhuoltajan kuollessa perhe-eläkkeenä.
   
 5. Mietitkö, koittavatko eläkepäivät sinulle ollenkaan?
  Suomen eläkejärjestelmä on arvioitu yhdeksi maailman parhaaksi – ei siis ole syytä epäillä, etteikö eläkeunelmasi pidetä elossa myös tulevaisuudessakin! Järjestelmää myös uudistetaan ja sopeutetaan tilanteen mukaan – viimeksi vuonna 2017.

  Vanhuuseläkkeen aamukampaa voi olla turha virittää kymmenien vuosien päähän, mutta vanhuuseläkepäivistään haaveilevat voivat käydä tutustumassa arvioon omasta eläkeiästä osoitteessa www.elo.fi/elakeika.

Selvitä oma työeläkeyhtiö työnantajaltasi tai klikkaa Työeläke-sivustolle, josta palvelu ohjaa sinut oman työeläkeyhtiösi verkkopalveluun. Oman työeläkeyhtiösi verkkopalvelusta löydät lisää tietoa omasta eläketurvastasi.

Marjo Skoglund, entinen nuori ja tuleva eläkeläinen, joka toimii nykyisin asiakaspalvelupäällikkönä Elon eläkeneuvonnassa

Oman työeläkeyhtiösi verkkopalvelusta löydät lisää tietoa omasta eläketurvastasi, neuvoo Marjo.