Eläkkeensaaja, asutko ulkomailla tai oletko muuttamassa ulkomaille?

Näin pimeinä joulukuun päivinä monella eläkkeensaajalla käy varmasti mielessä muutto jonnekin lämpimään ja valoisaan. Eläkettä maksetaan totta kai myös ulkomaille ja sitä varten tarvitaan vain tilinumeron muutosilmoitus. On kuitenkin monia muita asioita, jotka kannattaa selvittää ennen ulkomaille muuttoa – esimerkiksi verotukseen liittyen.

Ulkomailla asuva eläkkeensaaja maksaa verot yleensä Suomeen ja veroprosentti on sama kuin Suomessa asuvalla. Veroprosentti määräytyy tulojen perusteella ja verottajalle tulee ilmoittaa sekä Suomesta että ulkomailta saatu tulo. Jotta eläkkeensaajan ei tarvitse maksaa veroja kahteen paikkaan tuplasti, on Suomella verosopimus yli 70 valtion kanssa. Yleensä sopimuksessa sovitaan, että Suomesta maksettava eläke verotetaan Suomessa ja muutto ulkomaille ei muuta veroa. Sopimuksessa sovitaan erikseen yksityisellä työnantajalla ja julkisen alan työskentelystä ansaitun eläkkeen verotuksesta.

Muutoksia Espanjan ja Portugalin verosopimuksiin vuoden alusta

1.1.2019 alkaen tulee muutoksia sekä Espanjan että Portugalin verosopimuksiin. Suomella ei ole enää tammikuussa voimassaolevaa sopimusta Portugalin kanssa. Tämä tarkoittaa, että jos saat eläkettä Suomesta, maksat myös verot Suomeen. Suomen verotuksessa ei huomioida mahdollisesti Portugaliin maksettua veroa, vaan Suomesta saadun eläkkeen kaksinkertaisen verotuksen poistoa haetaan jatkossa Portugalin verohallinnolta.

Espanjan verosopimus muuttuu 1.1.2019 alkaen niin, että Suomesta maksettava eläke on Suomessa verotettavaa. Muutoksessa on kuitenkin kolmen vuoden siirtymäaika yksityisen työnantajan palveluksesta kertyneen eläkkeen verotuksesta ja sitä ei veroteta siirtymäajan aikana Suomessa, jos se on veronalaista tuloa Espanjassa. Jos siis asut Espanjassa ja saat eläkettä Suomesta, eläkkeestä Suomessa määrättävästä verosta vähennetään Espanjaan maksamasi vero. Espanjan verosopimuksen mukaan eläkkeiden kaksinkertainen verotus poistetaan siinä valtiossa, josta eläke maksetaan.

Lisätietoja Espanjan verosopimuksen muutoksesta verottajan sivuilta.

Muista myös sairaanhoitomaksu!

Ulkomaille muuttoa seuraavan kolmen vuoden ajan eläkkeensaajan on maksettava Suomeen sairaanhoitomaksua, jonka määrä on noin 1,5 % eläkkeestä. Maksu poistuu sen jälkeen, kun Kelan mukaan eläkkeensaaja ei ole enää Suomessa vakuutettu eikä Suomi korvaa sairaanhoitokuluja asuinvaltiolle. EU:n sosiaaliturva-asetukset säätelevät sairaanhoitokulujen korvaamista.

Sairaanhoitomaksu tulee edelleen maksettavaksi myös yli kolmen vuoden jälkeen, jos Suomen on korvattava sairaanhoitokuluja asuinmaalle.

Lisätietoja eläkkeen maksamisesta ulkomaille löytyy Elon sivuilta.

Lisätietoja verotuksesta löydät osoitteesta www.vero.fi.

Anna-Maija Pastila-Rantala

Kirjoittaja työskentelee asiakaspalvelupäällikkönä Elossa

Anna-Maija Pastila-Rantala