Eläkeuudistus – kuin tuhannen palan palapeli?

Kesäinen lämpö ja sadekuurot saavat luonnon hehkumaan lukemattomissa vihreän eri sävyissä. Sadekuuron jälkeen paistava aurinko saa vesipisarat kimaltelemaan kuin pienet jalokivet ruohikossa ja puiden oksilla. Siinä se on: ihanan kesän kaunein maisema – pieninä palapelin paloina.

Palapelin aloitus voi tuntua yhtä haasteelliselta kuin neulan etsiminen heinäsuovasta. Kaikki palaset näyttävät aivan samoilta, mutta eivät kuitenkaan sovi yhteen. Edessä on tuhat erimuotoista palaa eikä oikein tiedä, mistä aloittaisi. Pikkuhiljaa käsi alkaa koota reunapaloja yhteen kasaan, erivärisiä paloja omiin kasoihinsa ja palaröykkiöt alkavat saada merkitystä.

Satu Saulivaara

Tuleva eläkeuudistus tuntuu varmasti monista vielä lakipykälien muodostamalta epämääräiseltä röykkiöltä. Eläkeuudistus saattaa nostaa huulille kysymyksiä siitä, mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan. Miten menee nykylain mukaan? Mikä eläke? Mikä uudistus?

Eläkeuudistus ei muuta työeläkkeiden perusperiaatteita

Jatkossakin työeläke kertyy työskentelyn perusteella. Mitä pidempään työskentelee, sitä suuremman eläkkeen saa. Tämä periaate muodostaa ikään kuin työeläkkeen reunapalaset. Eläkeuudistuksen pääosiot on hyvä lokeroida hahmottamisen helpottamiseksi.

Ensimmäisen ja ehkä helpoimman lokeron muodostaa vanhuuseläkeikä, joka vaikuttaa useimpiin meistä työikäisistä. Eläkeikä nousee pikkuhiljaa vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneillä.

Toisesta lokerosta löytyy eläkkeen kertyminen. Eläkepotti kasvaa vuosittain 1,5 prosenttia ansioista tai yrittäjän työtulosta. 53–62-vuotiaat saavat lisäksi hieman parempaa eläkekarttumaa eli 1,7 prosenttia vuosina 2017–2025. Lisäksi työskentelystä yli alimman eläkeiän palkitaan normaalin 1,5 prosentin karttuman lisäksi 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. Jatkamalla siis työskentelyä vuoden verran, kertynyttä eläkettä korotetaan 4,8 prosentin pysyvällä lykkäyskorotuksella.

Kolmas lokero kätkee sisäänsä kaksi uutta eläkelajia. Nykyisen hieman kankean osa-aikaeläkkeen tilalle saadaan enemmän vapauksia ja omia valintoja tukeva osittainen varhennettu vanhuuseläke, jonka avulla 61 vuotta täyttänyt voi halutessaan ottaa osan kertyneestä eläkkeestään maksuun. Osittaisen vanhuuseläkkeen avulla voi vaikkapa vähentää työskentelyä ja käyttää lisääntyneen vapaa-ajan kalastellen henkeä salpaavissa maisemissa. Jos taas työkyky on heikentynyt, niin ratkaisu saattaa olla työuraeläke. Se on tarkoitettu raskaan työn raatajille 63 vuoden iässä, vähintään 38 vuoden työuran jälkeen.

Nämä kolme lokeroa muodostavat eläkeuudistuksen vahvan rungon, jota tarkemmat yksityiskohdat ympäröivät. Eläkeuudistus muodostuu pala palalta erilaisista, toisiaan täydentävistä osioista, joista löytää tarkempaa tietoa osoitteesta www.elo.fi/elakeuudistus. Elossa vakuutetut pääsevät tutustumaan omaan eläkeuudistuksen mukaiseen eläketurvaansa saman sivun kautta.

Eläkeuudistuksessa eletään nyt odotusaikaa. Sinä aikana ehdimme vielä nauttia kesän lämmöstä ja syksyn kirpeistä tuulista. Palapelin viimeisinkin pala ehtii paikoilleen ennen kuin eläkeuudistus astuu voimaan 1.1.2017.

Satu Saulivaara

Kirjoittaja on Elon eläkeneuvontapäällikkö.