Ei huurua vaan rentoutumista - Lomavinkkejä teinien vanhemmille

”Mutsi, sä oot ihan huurussa!” Viime kesänä usein kuulemani teinin tokaisu ei liittynyt juhannuksen hyytävään keliin vaan omaan mielentilaani - kireiden hermojen ja huonosti nukuttujen öiden muodostamaan epätoivottavaan tilaan, josta on muistona pelkkä ahdistus. Koulujen päättyminen ja oma lähestyvä kesäloma alkavat nostaa pieniä pelon väreitä mieleeni, mutta tänä kesänä aion valmistautua koitokseen aikaisempaa paremmin.

Loman tarkoituksena on palautuminen ja virkistyminen. Kiireisen arjen vastakohtana tulisi olla luovuutta lisäävää joutenoloa ja aivoja virkistäviä uusia kokemuksia. Teinin äitinä olen huomannut, että kesä innostaa muuten joutilasta teiniä hankkimaan paljon uusia kokemuksia – jotka eivät välttämättä vanhemman näkökulmasta ole mieluisia yllätyksiä. Päätin kuitenkin ottaa teinin ”Hanki oma elämä!” neuvosta onkeeni ja tehdä joka päivä jotain, joka tuottaa minulle iloa. Tässä elämäntilanteessa se tarkoittaa pientä näpeKirjortelyä käsitöiden muodossa ja luontoliikuntaa sään salliessa.

Loman alkuun on hyvä irrottautua arkirutiineista lähtemällä matkoille. Viime kesänä tämä jäi haaveeksi, sillä teini ei halunnut lähteä mihinkään kavereiden luota – emmekä me perheenä halunneet ottaa kavereita mukaan matkaseuraksi. Toisaalta emme uskaltaneet jättää teiniä isännäksi kotiin, kavereita olisi voinut tulla liiaksi asti! Tänä kesänä aion irrottautua arjen rutiineista tekemällä heti loman aluksi eväsretken Suomenlinnaan tai johonkin ulkoilusaariston kohteeseen. Lisäksi aion loman aikana yllättää itseni tutustumalla johonkin uuteen paikkaan lähialueella. Päiväretket virkistävät, mutta eivät vaadi yön yli poistumista vahtipaikalta.

Lomalla sähköpostit ja viestit pitäisi malttaa jättää tarkistamatta – suositeltavaa olisi älypuhelin paasto. Älypuhelimen sulkeminen ei viime kesänä tullut mieleenikään - teinin kulunvalvonnan vuoksi. Älypuhelin on kasvanut kiinni teinin käteen, joten ainoa tapa saada häneen yhteys on SnapChat:in tai Whatsapp:in kautta. Tänä kesänä panostan kasvokkain tapaamiseen ja lisäksi päätän keskittyä vain lähipiirin vuorovaikutuksen kannalta olennaisiin sovelluksiin – työmeiliin laitan kesälomaviestin ja sovin kiireellisten tapauksien yhteydenottokäytännöistä työpaikalla ennen lomaa.

Rentoutumisesta ja hyvistä yöunista tulisi huolehtia kesäloman aikana. En muista nukkuneeni yhtään kokonaista yötä viime kesänä – ensin valvoin huolissani teinin kotiintuloaikaan asti ja sitten aloin tavoitella häntä tai tarvittaessa kavereita, mitä on tapahtunut kun ei tultu kotiin sovitusti. Tai sitten olin nukahtanut sohvalle ja heräsin aamuyöllä teinin kovaääniseen kotiinpaluuseen ja viimeistään ruokailuun pikkutunneilla. Tänä kesänä ymmärrän, että teinit ja yöeläimet kuuluvat samaan lajiin. Pyrin aikaisempaa tarmokkaammin sopimaan ilmoituskäytännöistä ja kotiintuloaikojen sitovuudesta sekä käyttäytymisetiketistä pikkutunteina. Mutta samalla huolehdin omasta henkisestä hyvinvoinnistani suostumalla ottamaan päivänokosia – 15 tai 20 min lepo päivällä ei vielä sekoita unirytmiä, mutta virkistää mielen.

Lomastressiä voi vähentää tekemällä vain maltillisesti suunnitelmia kesäloman ajalle. Viime kesän suunnitelmani menivät uusiksi teinin takia. Tänä kesänä hyväksyn tosiasian, ettemme tee perheenä enää asioita yhdessä. Suunnitelmieni pitääkin koskea omaa tekemistäni ja olla suhteutettuna tämän hetkiseen elämänvaiheeseeni, joka kestää onneksi vain rajatun ajanjakson.

Huolimatta elämäntilanteesta - olipa sinulla ”tilanne päällä” tai ei vielä/enää ajankohtainen, työn ja muun elämän onnistunut yhteensovittaminen lisää työhyvinvointia. Joustavat työjärjestelyt ja myös lomajärjestelyt edistävät tätä yhteensovittamista. Tuunaamalla työtä ja miksei myös loma-aikoja elämäntilanteeseensa soveltuviksi voidaan löytää paras yhteensopivuus, josta syntyy työn iloa. Rentouttavaa ja elämätilanteeseesi sopivaa lomaa toivotellen,

Marjo Wallin

Kirjoittaja työskentelee työeläkeyhtiö Elossa työhyvinvoinnin kehittämispäällikkönä.