Yrittäjän äitiysloma

Tieto raskaudesta aiheuttaa monelle tulevalle äidille onnen lisäksi pelon: voiko yrittäjä jäädä äitiyslomalle? Miten vanhempainrahat oikein määräytyvät? Kustannusalan yrittäjä Hanna Gullichsen ja hänen yrittäjämiehensä Joonas Laurila saavat pian kaksoset.


“Pari kuukautta vielä duunia, sitten taitaa alkaa äitiysloma, mitä se sitten meillä yrittäjillä tarkoittaakaan. Jää nähtäväksi, en oikein itsekään vielä tiedä”, kirjoitti Gullichsen Hanna G. -blogiinsa toukokuun alussa.

Istumme pariskunnan valoisassa kodissa, joka toimii myös toimistona. Nurkassa on pahvilaatikoita kirjalähetyksiä varten ja tilavassa keittiössä syntyy uusia luovia ideoita. Gullichsenilla ja Laurilalla on oma, nyt 1,5 vuotta toiminnassa ollut kustantamo No Tofu Publishing.

Milloin Gullichsen sitten ehtii jäädä äitiyslomalle?

- Sitten kun kroppa sanoo, ettei enää jaksa.

Kahvia keittävä Laurila kommentoi, että projektien aikataulu on laskelmoitu siten, että äitiysloma voi alkaa heti, kun siltä tuntuu. Mikään asiakassuhde ei kärsi, vaikka Gullichsen jäisi äitiyslomalle jo huomenna.

Pariskunnalle on itsestään selvää, että Gullichsenin äitiysloman lisäksi Laurila pitää isyyslomaa. Kaksosten takia isyysloma on mahdollista saada pidennettynä.

- Tuntuisi tyhmältä olla vain töissä, jolloin kaikki se jäisi kokematta ja näkemättä, Laurila sanoo.

Huolellisen suunnittelun avulla yrittäjä voi jäädä rauhallisin mielin vanhempainvapaalle.

Voinko pitää äitiyslomaa?

- Ensimmäisen kerran harkitsin hanskojen tiskiin heittämistä yrittäjänä silloin, kun mietin, miten on mahdollista pitää äitiyslomaa, Gullichsen kertoo.

Gullichsen lukee myös aika ajoin Facebookista yrittäjätuttujen ahdistusta yrittäjän äitiyslomasta.

Työeläkeyhtiö Elon kehityspäällikkö Jukka Lehmussaari tunnistaa huolen, mutta vakuuttaa, että yrittäjän on aivan mahdollista pitää äitiyslomaa. Vanhemmuus vaatii vain suunnitelmallisuutta.

Myös Gullichsen ja Laurila korostavat ennakointia: on todella tärkeää ottaa asioista selvää ja miettiä YEL-vakuutusasia kuntoon heti yrityksen perustamisen alussa. Useiden yrittäjien eläke- ja sosiaalietuuksien määrä – mukaan lukien vanhempainraha – perustuu YEL-vakuutuksen työtuloon.

Yrittäjän on pakko ennakoida, jos on minkäänlaista itsesuojeluvaistoa tai älyä. Ei voi vain surffata menemään, Gullichsen summaa.

YEL-työtulon vaikutus vanhempainpäivärahoihin

Lehmussaaren mukaan Elossa kohdataan usein tulevia äitejä, jotka eivät ole ymmärtäneet YEL-vakuutuksensa työtulon vaikutusta vanhempainrahoihin.

- Yleinen harhaluulo on, että etuudet määräytyisivät nostetun palkan mukaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan etuuksien määrä lasketaan YEL-työtulon mukaan.

Kela laskee vanhempainpäivärahan niiden 12 kalenterikuukauden perusteella, jotka edeltävät etuusoikeutta edeltävää kalenterikuukautta.

Lehmussaaren mukaan on yrittäjän omalla vastuulla hinnoitella työnsä oikein, eli pitää työtulo riittävän korkealla koko yrittäjyyden ajan. Työtuloa tulee korottaa samassa suhteessa työn arvon nousun kanssa.

- Työtulon pitäminen oikealla tasolla on tärkeää, sillä se vaikuttaa sosiaaliturvaetuuksiin elämän eri vaiheissa. Myös silloin, kun vanhemmuus on ajankohtaista.

”Pää tarvitsee lomaa vaippojen vaihdosta”

Gullichsenin mukaan yrittäjän on tärkeää äitiysloman aikanakin pitää yllä asiakaskontakteja. Lisäksi täytyy olla olla utelias, mitä markkinoilla ja maailmalla tapahtuu. Takaisin töiden pariin Gullichsen uskoo kaipaavansa melko pian.

- Pää tarvitsee lomaa vaippojen vaihdosta. Kyllä varmaan nopeasti alan tehdä sunnuntaisin töitä, Gullichsen arvelee.

Jos yrittäjä ei aio työskennellä vanhempainvapaalle tai työnteko jää hyvin vähäiseksi, voi YEL-vakuutuksen lopettaa vanhempainvapaalle jäädessä. YEL-vakuutus pitää kuitenkin olla voimassa, jos yrittäjätoiminta ylittää YEL-työtulon alarajan, 7 958,99 euroa.

Äitiysloman jälkeen Gullichsen uskoo olevansa organisoinnin mestari. Perheen ja yrityksen arkea ohjaa tulevaisuudessa luultavasti jonkinlainen seinätaulu, jonka avulla saadaan pidettyä jonkinlainen roti.

Huolellinen valmistautuminen vanhempainvapaaseen auttaa keskittymään perheen arkeen ja antaa mielenrauhaa.

Vinkit vanhempainvapaalle jäävälle yrittäjälle:

  • YEL-vakuutus tulee pitää voimassa vanhempainvapaallakin, jos yrittäjätoiminta jatkuu sen suuruisena, että YEL-työtulon alaraja, joka on vuonna 2020 7 958,99 euroa ylittyy. Pidä siis YEL-vakuutus voimassa, jos työskentelet vanhempainvapaalle sen verran, että vastaavasta työpanoksesta tulisi maksaa yli 7 958,99 euron vuosipalkkaa vastaavan osaamisen omaavalle henkilölle. Jos työskentelet vanhempainvapaalla vähemmän tai et ollenkaan, päätä YEL-vakuutus vanhempainvapaalle jäädessäsi.
  • Yrittäjänä vanhempainpäivärahasi määräytyvät YEL-vakuutuksen työtulon mukaan. Jos työtulosi on muuttunut edeltävien 12 kuukauden aikana, käytetään etuusoikeutta edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 12 kuukauden keskiarvoa. Jos teet yrittäjätoimintasi ohella palkkatöitä, vuositulosi koostuu YEL-työtulostasi ja palkkatulostasi. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.

Lisätietoja:

Edit: artikkeliin päivitetty vuoden 2020 työtulorajat 25.6.2020.

Etkö ole vielä Elon asiakas? Lue ihmeessä lisää ja ota yrittäjän YEL-vakuutus  Elosta.