Yrittäjä Sami Heiskasen piti joutua eläkkeelle 40-vuotiaana – toisin kävi

Perinnöllinen verkkokalvon rappeuma heikentää Heiskasen näkökykyä. Elon myöntämän elinkeinotuen avulla yritystoiminta jatkuu.

– Yrittäjyys on haastavaa ja mielenkiintoista. Saan tehdä asioita omien kykyjeni mukaan ja näen oman käden jäljen. Parasta on vapaus, kertoo Sami Heiskanen.

Sami Heiskanen kuuli 14 vuotta sitten uutisen, jonka hän muistaa loppuelämänsä. Lääkäri totesi, että hänellä on perinnöllinen verkkokalvon rappeuma. Vamma heikentää näkökykyä pikku hiljaa ja johtaa lopulta näkökyvyn menettämiseen. Haitta-aste on tällä hetkellä 85 prosenttia.

– Diagnoosi oli järkytys. Kysyin lääkäriltä, kuinka pitkään pystyn näkemään. Hänen mukaansa olisin varmasti eläkkeellä nelikymppisenä. Nyt olen 44-vuotias ja vielä työelämässä, Heiskanen sanoo.

Kun näkökenttä heikkenee, asioiden hahmottaminen tulee päivä päivältä vaikeammaksi. Syvyysnäkö kärsii, hämärässä näkeminen vaikeutuu ja auringonpaiste häikäisee pahasti.

– Kaikkea pitää enemmän suunnitella ja ennakoida. Se syö henkisiä voimavaroja ja aiheuttaa stressiä, Heiskanen myöntää.

Diagnoosin saatuaan hän työskenteli vielä hetken hoitoalalla, mutta yrittäjyys alkoi kiinnostaa päivä päivältä enemmän. Itsensä työllistäminen oli paljon houkuttelevampi vaihtoehto kuin työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen.

– Tiedän näkökykyni olevan jossain vaiheessa nolla. Ajattelin, että voin työllistää myöhemmin jonkun muun ja tehdä itse esimerkiksi paperitöitä, Heiskanen muistelee.

Hänen yrityksensä Vuokralaatikot.fi on erikoistunut muuttolaatikoiden vuokraamiseen pääkaupunkiseudulla. Yritys aloitti 13 neliön toimitiloissa ja kaikki laatikot pestiin käsin. Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin toimitilat ovat moninkertaiset, muuttolaatikoita on tuhansia ja kone pesee laatikot.

Heiskanen sanoo, että hän ei kadu päätöstään uranvaihdosta, eikä vaihtaisi päivääkään pois.

– Yrittäjyys on haastavaa ja mielenkiintoista. Saan tehdä asioita omien kykyjeni mukaan ja näen oman käden jäljen. Parasta on vapaus, yrittäjä listaa.

Elo auttoi valaistuksessa

Heiskanen kuuli muutama vuosi sitten Näkövammaisten liitosta, että hänellä olisi mahdollisuus saada apua ja tukea yrityksensä valaistuksen parantamiseksi. Oikealla valaistuksella on iso vaikutus työntekemiseen.

– Laitoin Elolle paperit vetämään ja sieltä tuli myöntävä päätös. Olen ollut valaistuksesta tosi tyytyväinen ja kiitollinen, sillä nyt pystyn jatkamaan työntekoa, Heiskanen sanoo.

Työpaikalle asennettiin muun muassa tehostevalaisia, joiden avulla näkövammainen pystyy hahmottamaan työympäristön paremmin.

Heiskanen kannustaa yrittäjiä hakemaan apua ajoissa.

– Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys toiselle. Pystyn vielä tekemään fyysistä työtä, enkä anna ainakaan sen takia periksi, että joskus edessä on näkökyvyn menettäminen. Jos jotain menettää, niin aina saa jotain tilalle.

Fakta: Mikä elinkeinotuki?

Elon ammatillisella kuntoutuksella pyritään ehkäisemään ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista. Kuntoutuksen keinoja ovat: työkokeilu, työhönvalmennus, uudelleenkoulutus sekä elinkeinotuki yrittäjätoiminnan jatkamiseen tai aloittamiseen.

Eläketurvakeskuksen mukaan ammatillisessa kuntoutuksessa oli viime vuonna 719 yrittäjää.

Elinkeinotuki on yleisin kuntoutusvaihtoehto yrittäjälle, jolla on voimassa oleva yritys.

Elinkeinotuki on avustuksena myönnettävä etuus ammatin harjoittamiseen tarvittaviin ja työtä helpottaviin apuvälineisiin tai muutostöihin. Työtä ja olosuhteita, joissa työtä tehdään, muokataan suuntaan, jossa henkilö pystyy jatkamaan työelämässä pidempään.

Elinkeinotukea haettaessa yrittäjän pitää yksilöidä, mihin sitä haetaan. Pääasiassa tukea myönnetään työvälineiden tai työkoneiden hankintakustannuksiin.

Yrittäjä voi hakea elinkeinotukea periaatteessa mihin tahansa työtä helpottaviin ja työssä pysymistä edistäviin työvälineisiin ja muutostöihin. Elo antaa aina yksilöidyn päätöksen yrittäjälle elinkeinotuesta. Kustannukset korvataan hankintatositetta vastaan. Suuremmissa hankinnoissa osa rahoituksesta pitää tulla muualta.

Hae kuntoutusta osoitteesta www.elo.fi/elakepalvelu >

Lisätietoa kuntoutuksesta >

Katso Sami Heiskasen tarina videolta