Yllättäen yksinyrittäjäksi – Redanredanin tarina on kuin sadusta

Kieltenopettajasta kuoriutui sattuman kautta suosittu livekuvittaja ja palkittu yksinyrittäjä. Linda Saukko-Rauta on inspiroiva esimerkki siitä, kuinka asenne ja aitous vievät pitkälle.

Aina kun Linda Saukko-Rauta pysähtyy kertaamaan yrityksensä tarinaa, ihmettelee hän itsekin tuuriaan. Syksyllä 2019 historian ensimmäisen Valtakunnallinen vuoden yksinyrittäjä -palkinnon voittaneella Saukko-Raudalla ei nimittäin ollut vielä kymmenen vuotta sitten minkäännäköistä aavistusta siitä, mihin hän päätyisi urallaan.

Autokuskista kuvittajaksi

Vuonna 2011 Jyväskylässä järjestettiin historian toinen Nordic Business Forum. Tapahtuman pääpuhuja oli Yhdysvaltain varapresidentti ja ympäristöaktivisti Al Gore. Saukko-Rauta päätti ilmoittautua mukaan kotikaupungissaan järjestettävään tapahtumaan vapaaehtoiseksi.

Saukko-Raudan oli tarkoitus kyyditä tapahtuman puhujia, mutta hän päätyi aivan toisenlaisiin tehtäviin. Vapaaehtoisten koulutuksessa muistiinpanoja iPadilla piirrellyt Saukko-Rauta kiinnitti järjestäjien huomion, ja häntä pyydettiin kuvittamaan tapahtuman puheenvuoroja reaaliaikaisesti.

– Sitä kautta muutkin firmat bongasivat minut ja aloin saada kuvitustilauksia isoilta yrityksiltä, Saukko-Rauta kertoo.

Maine kuvittajana kiiri ja tilauksia alkoi sadella yhä lisää. Tilannetta tunnusteltuaan ja taloudellisia laskelmia suoritettuaan Saukko-Rauta päätti irtisanoutua päivätyöstään ja ryhtyä täyspäiväiseksi yrittäjäksi.

Unelma-ammatti, josta ei osannut edes unelmoida

Uudet tuulet olivat tervetulleita. Saukko-Rauta oli jo aikaisemmin leipiintynyt ruotsin- ja englanninopettajan työhönsä ja vaihtanut alaa verkkopedagogiikan pariin. Piirtäminen oli pelkkä vapaa-ajan harrastus, johon Saukko-Rauta purki työn aiheuttamaa turhautumista ja tylsistymistä.

– Piirtelin lähinnä angstisia sarjakuvia ruotsinopettajan elämästä ja suolsin niitä sosiaaliseen mediaan ja blogiini vailla minkäänlaista itsesensuuria. Sitä kautta sain itseasiassa ensimmäiset tarjouspyynnöt sarjakuvista ja minulla oli pöytälaatikossa toiminimi niiden laskuttamista varten.

Harrastuksesta ei ollut missään vaiheessa tarkoitus tulla pääasiallinen työ – oikeastaan Saukko-Rauta ei edes osannut kuvitella, että itsensä voisi elättää livekuvittajana.

– Livekuvittajan työtä ei ollut olemassakaan, kun minä olin koulussa. Nuorempana tekemäni ammatinvalintatestit suosittelivat minulle aina kääntäjän, toimittajan tai copywriterin ammattia.

Mutta näin jälkeenpäin katsoen tässä työssä yhdistyy kaikki ne osa-alueet, joissa olen hyvä. Kaikesta, mitä olen aiemmin tehnyt, on hyötyä.

Tätä Saukko-Rauta painottaa myös, kun hän käy puhumassa jyväskyläläisille nuorille: opiskeli sitä mitä tahansa, nopeasti muuttuvassa maailmassa itsensä saattaa löytää unelma-ammatista, jollaista ei hetki sitten ollut edes olemassa.

Kysyntä ylitti tarjonnan

Ei mies ja Hiace, vaan nainen ja iPad. Niin Saukko-Rauta kuvailee Redanredania. Yritys pyöri alkuun pitkälti yhden naisen voimin, mutta tilauspyyntöjä tuli enemmän kuin Saukko-Rauta pystyi ottamaan vastaan. Päivät venyivät pitkiksi ja unet jäivät lyhyiksi.

– Paketti oli aika äärimmilleen venytetty. Aika meinasi loppua kesken ja minulla oli huono tapa tehdä vähän liian myöhään töitä. Nykyään kiinnitän erityistä huomiota siihen, että nukun tarpeeksi.

Kiireeseen auttaa sekin, että pian kymmenen vuotta yrittäjänä toiminut Saukko-Rauta on hiljattain palkannut ensimmäisen työntekijän. Alkuun yhteistyön aloittaminen jännitti pitkään yksinään työskennellyttä yrittäjää. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvin.

– Palkkasin itseäni paremman piirtäjän, joten minun on helppo tarjota häntä tekemään tilauskuvituksia itseni sijasta, Saukko-Rauta nauraa.

Avoimin mielin tulevaan

Työ vaatii paljon aikaa ja panostusta, ja keikat vievät silloin tällöin ulkomaillekin. Yrittäjän tukena on palkkatyötä tekevä puoliso, jonka kanssa on sovittu perheen prioriteeteista.

– Pikkulasten vanhempina tämä vaatii jonkin verran joustoa ja järjestelyjä. Me olemme sopineet, että panostan yritykseeni ja katsomme miten pitkälle tämä juttu vie.

Piirrettyään strategiakuvia noin sadalle yritykselle, Saukko-Rauta päätti tehdä myös omalle yritykselleen sellaisen. Siihen asti asiat olivat edenneet orgaanisesti – tilauspyyntöjä oli sadellut ilman suurempaa myyntityötä ja Saukko-Rauta oli elänyt yrittäjän arkea päivän kerrallaan.

Vaikka Redanredanilla on nyt piirustuksen muotoon kuvailtu tulevaisuudensuunnitelma, Saukko-Rauta ei ajattele suunnitelman olevan täysin lukkoon lyöty. Aitoudesta ja omasta tyylistään tinkimätön yrittäjä uskoo heittäytymisen voimaan – onhan se kantanut tähänkin asti.

– Kymmenen vuotta sitten en olisi osannut kuvitella olevani tässä, enkä myöskään tiedä missä olen seuraavan kymmenen vuoden päästä. Minun tarinani on hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua kun sanoo tarpeeksi monta kertaa kyllä.

 

Lue myös Linda Saukko-Raudan vinkit omannäköiseen yrittäjyyteen.

Ota YEL-vakuutus Elosta