Vuoden maahanmuuttajayrittäjä tekee työtä positiivisten muutosten eteen

Keniasta Kokkolaan kotiutunut kotihoitoalan yrittäjä Faisa Egge peräänkuuluttaa lisää inhimillisyyttä vanhustenhoitoon ja enemmän empatiaa yhteiskuntaan. Suomen Yrittäjät ja Elo palkitsivat esimerkillisen ja sisukkaan naisen Vuoden maahanmuuttajayrittäjänä.

Lähes jokainen vastaantulija Kokkolan vanhassa kaupungissa tervehtii Faisa Eggeä. Egge rupattelee muutaman sanan kunkin tervehtijän kanssa, vaihtaa kuulumisia ja ottaa vastaan onnitteluita. Hänet on juuri palkittu Vuoden maahanmuuttajayrittäjänä. Kokkolalaisille Egge on jo ennestään tuttu joko yrityksensä kautta, paikallispolitiikasta tai vapaaehtoistehtävien parista.

– Täällä kaikki tuntevat toisensa, mutta etenkin maahanmuuttajat ovat minulle tuttuja. Olen auttanut vapaa-ajallani heitä byrokratian kanssa, täyttänyt lomakkeita ja yrittänyt helpottaa heidän integroitumistaan. En saa siitä palkkaa, mutta haluan auttaa ja saada positiivisia asioita aikaan, Egge kertoo.

Positiivisen muutoksen eteen työskentely ja rohkeus tarttua toimeen tuntuvat ohjaavan Eggen elämän jokaista osa-aluetta. Jos Egge huomaa jossakin epäkohdan tai epäoikeudenmukaisuutta, ei hän epäröi toimia. Politiikassa hän on pyrkinyt vaikuttamaan esimerkiksi kotihoitajien arkeen ja koululaisten kasvatukseen.

– Menin politiikkaan mukaan vain siksi, että huomasin sen olevan paras tapa vaikuttaa asioihin. Ajattelen, että jos et ole tyytyväinen, tee jotain asialle, äläkä vain valita, hän kiteyttää.

Esimerkillisellä asenteella voittoon

Eggen positiivinen asenne ja innostava esimerkillisyys vakuuttivat myös Suomen Yrittäjien Vuoden maahanmuuttajayrittäjä 2019 -kilpailun tuomariston. Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun voittajan valinnassa painotettiin lisäksi tarinallisuutta, yrittämistä kieli- ja kulttuurimuurista huolimatta sekä liiketoiminnan kannattavuutta. Egge ja hänen yrityksensä Amanihoiva Kotihoito Oy istuvat valintaperusteisiin täydellisesti.

Sekä voitto että kilpailuun osallistuminen tulivat yllätyksenä Eggelle itselleen.

– Olin Keniassa käymässä perheeni luona, kun kuulin olevani finaalissa! On kunnia olla kilpailun ensimmäinen voittaja. Voitto tuntui hyvältä myös muiden maahanmuuttajien puolesta.

Vuoden maahanmuuttajayrittäjä -kilpailulla halutaan korostaa maahanmuuttajayrittäjien merkitystä yhteiskunnassa ja nostaa heidän arvostustaan. Teemoja, jotka ovat erityisen lähellä Eggen sydäntä.

– Kilpailussa on hienoa se, että ulkomaalaisia kannustetaan yrittämään ja autetaan integroitumaan. Tiedän miten paljon sisua yhteiskuntaan integroituminen ja yrittäjänä toimiminen maahanmuuttajalta vaativat. Toivon, että muutkin maahanmuuttajat uskaltaisivat yrittää ja että hekin onnistuisivat.

Elo palkitsi kilpailun voittajan 3000 eurolla.

– Haluan saada aikaan positiivista muutosta ja aion käyttää palkintorahat vaikuttamiseen.

Vuoden maahanmuuttajayrittäjä -palkinto
Vuoden maahanmuuttajayrittäjä 2019

Sinnikkäästi eteenpäin vaikeuksista huolimatta

Egge päätyi maahanmuuttajayrittäjäksi Kokkolaan sattuman kautta ja olosuhteiden sanelemana.

– Yksinhuoltajaäidilläni ei ollut varaa maksaa yliopisto-opintojani Keniassa. Kuulin, että Suomeen on mahdollista päästä opiskelemaan stipendin turvin ja päätin hakea Kokkolaan. Äiti käski minun läpäistä pääsykokeet ensimmäisellä yrittämällä, sillä toiseen kertaan ei olisi varaa. Pääsin sisään.

Vuonna 2008 Egge muutti Kokkolaan opiskelemaan terveysalaa. Elättääkseen itsensä hänen piti löytää työ opintojen oheen.

– Kuljin koko kaupungin läpi ja kyselin työpaikkaa kaikkialta. Lopulta minua onnisti ja sain töitä pizzeriasta. Palkkani oli laittoman pieni, joten tuttuni käskivät minun irtisanoutua heti. Ajattelin kuitenkin, että parempi näin kuin ei mitään ja jatkoin työssä puoli vuotta. Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt, miten naiivi olin!

Valmistuttuaan Egge sai töitä terveyskeskuksesta ja keskussairaalasta, mutta lyhyet työsopimukset ja epävarmuus työn jatkumisesta turhauttivat.

– Päätin perustaa oman hoitoalan yrityksen. Yrityksen perustamiseen liittyi todella paljon byrokratiaa. Onneksi sain apua yrittäjäneuvojilta ja starttirahaa TE-toimistosta. Yrittämiseen liittyvien asioiden lisäksi minun täytyi opetella kaikki vieraasta kielestä kulttuuriin ja paikallisiin tapoihin.

Alkuun Egge kohtasi paljon rasismia ja ennakkoluuloja, jotka vaikeuttivat yrittämistä. Onnistuneiden asiakaskokemusten kautta hyvä maine kuitenkin kiiri ja Egge alkoi voittaa kokkolalaisia puolelleen.

– Ihmisillä on ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan, mutta tutustumisen jälkeen ne haihtuvat. Kun asiakkaani ovat oppineet tuntemaan minut, erilaisuuteni on kääntynyt voimavaraksi.

Matkan varrelle sattuneista haasteista huolimatta Egge on erittäin kiitollinen Suomelle ja maan tarjoamille mahdollisuuksille.

– Kun saavuin Suomeen, minulla ei ollut mitään. Ei perhettä, ei omaisuutta, en puhunut kieltä, enkä tuntenut täältä ketään. Mutta Suomi on mahdollisuuksien maa. Sain täältä hyvän koulutuksen, joka auttoi alkuun. Olen myös tosi ylpeä kokkolalaisista, sillä he ovat ottaneet minut hyvin vastaan, vaikka täällä ei ole ollut paljon maahanmuuttajia.

Faisan yritys on Amanihoiva Kotihoito Oy
Faisan yritys Amanihoiva Kotihoito Oy kasvaa ja kukoistaa

Arvojen ohjaamaa yritystoimintaa

Toiminimenä alkunsa saanut yritys on muutettu viisi vuotta sitten osakeyhtiöksi. Egge työllistää nykyään lähes kymmenen henkilöä. Amanihoiva Kotihoito Oy:n liiketoiminta on kannattavaa ja kasvavaa, mutta rahallinen menestys ja kasvu eivät ole tämän yrityksen perustajalle ensisijaisia tavoitteita. Niitä tärkeämpää ovat arvot, joiden mukaan Egge haluaa toimia kaikessa mitä hän tekee. Hoivatyö on hänelle paljon muutakin kuin terveydenhuoltoa ja lääkkeiden jakelua.

– Näen työssäni paljon yksinäisiä vanhuksia, joilla on pienet eläkkeet. Vanhukset jäävät yksin, eikä kukaan vietä heidän kanssaan aikaa. Yhdessäolo ja empatia ovat todella tärkeitä, eikä niitä voi korvata millään. Haluan antaa asiakkailleni energiaa. Tosin joskus minullakin on päiviä, jolloin en jaksa olla aurinkoinen.

Eggen mukaan yrittäjyydessä parasta on, että saa itse päättää, miten asiat tekee. Toki lainsäädäntö asettaa raamit hoitotyölle, mutta Egge ei halua sääntöjen rajoittavan työtä liiaksi. Hän pyrkii viettämään asiakkaidensa luona enemmän aikaa kuin on välttämätöntä, vaikka se ei olisikaan taloudellisesti kaikkein kannattavinta. Hän haluaa tuoda asiakkaidensa arkeen välttämättömien palveluiden lisäksi iloa ja inhimillisyyttä.

– Tulen kulttuurista, jossa asutaan vanhusten kanssa yhdessä. Perheen vanhimmalla on Keniassa paljon valtaa. Minun perheessäni isoäiti päätti kaiken ja minä autoin häntä aina. Täällä systeemi on eri – ihmiset tekevät paljon töitä, hoitavat lapsiaan eikä heillä jää aikaa isovanhemmille. Suomessa pidetään arvokkaana sitä, että vanhat ihmiset asuvat omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään, mutta olisi tärkeää, että heille annettaisiin myös läsnäoloa!

Byrokratiaan ja vanhusten hoitoon tehtäviin leikkauksiin kyllästyneellä Eggellä on viesti kaikille suomalaisille.

– Toivon, että kaikki ajattelisivat, millaisen vanhuuden haluavat itselleen.

Egge tietää tekevänsä arvokasta työtä.

– Vaikutan monen ihmisen elämään ja tiedän olevani heille tärkeä. Olen kuin ystävä tai perheenjäsen asiakkailleni ja saan heiltä usein kiitosta. Olen saanut positiivista palautetta jopa paikallislehteen kirjoitettuna!

Hän on ylpeä saavutuksistaan, mutta unelmoi yhä samoista asioista kuin Suomeen saapuessaan.

– Haluan olla osa jotakin isompaa ja sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka välittävät samoista asioista kuin minä. Haluan osallistua aktiivisesti yhteiskunnassa ja opettaa ihmisille maahanmuuttajista, empaattisuudesta ja toistemme ymmärtämisestä. Tarvitsemme toinen toisiamme. Meidän täytyy oppia elämään yhdessä.

 

Lue myös Faisa Eggen vinkit yrittämiseen.