Viisi vinkkiä yritystoiminnan aloittamiseen

1. Tee pohjatyö hyvin. Mieti ensimmäiseksi, mikä on liiketoimintasi perusta: oman osaamisen myyminen vai jokin muu? Yritysneuvonnan piiriin on helppo lähteä saamaan sparrausta, kun konsepti on kirkas ja liiketoimintasuunnitelma tehtynä.

2. Kokeile rauhassa. Yrittäjyyttä voi harjoitella vähitellen esimerkiksi opintojen tai palkkatöiden ohessa. Tietotyöläinen voi tehdä hommia missä vaan, alkuinvestoinniksi riittää läppäri ja laskutuspalveluiden avulla työntekoon pääsee kiinni ilman byrokratiaa.

3. Muista verkostot. Faktatietoa löytyy virallisilta tahoilta, mutta tosielämän vinkkejä saa ainoastaan muilta yrittäjiltä. Yrittäjäjärjestöjen toiminnassa ja korkeakoulujen yrityshautomoissa tapaa muita samassa tilanteessa olevia. Vertaistuen ja vinkkien lisäksi hyppysiin saattaa jäädä myös arvokkaita asiakaskontakteja.

4. Hoida paperit kuntoon. Valitse omaan toimintaan sopiva yhtiömuoto ja sovi selvät pelisäännöt osakassopimuksen avulla, jos perustat yrityksen yhdessä muiden kanssa. Huolehdi YEL-vakuutuksista, kerro vakuutusyhtiöllesi yrityksesi vakuutustarpeista ja varmista työttömyysturvasi vaihtamalla tarvittaessa palkansaajakassasta yrittäjän työttömyyskassaan.

5. Uskalla. Muodollisuuksiin ei kannata takertua liikaa. Kun idea on mietitty, taloudelliset kannattavuuslaskelmat tehty ja käytännön järjestelyistä huolehdittu, tarvitsee vain alkaa tehdä.

Vinkit antoivat asiantuntijat Atte Rytkönen ja Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä.