Into voi kostautua – 5 vinkkiä uupumuksesta toipumiseen

 

Moni yrittäjä ajattelee jaksavansa äärettömiin pelkän intohimon voimalla. Voi olla vaikea ymmärtää, että myös innostava ja kiva tekeminen kuormittaa. Uupumuksesta voi kuitenkin toipua.

Yrittäjä Anna Jalava oli ollut toista vuotta poissa työelämästä äitiys- ja hoitovapaalla. Into päästä takaisin töihin oli niin suuri, ettei se pysynyt enää realistisissa mittasuhteissa.

– Olin ladannut ihan hirveät odotukset syksylle. Ensimmäinen työpäiväni oli 14 tuntia, kun olin niin innoissani, Jalava kertoo.

Into kostautui, ja epämääräiset oireet Jalava tunnisti uupumukseksi vasta monta kuukautta myöhemmin lääkärin vastaanotolla.

Yrittäjäkavereita Jalavan työuupumusdiagnoosi ei yllättänyt. Yli-inhimillisyyden tavoittelu oli vienyt myös heidät sairauslomalle.

– Olin vihainen, etteivät he olleet sanoneet mitään. Jos he olisivat kertoneet omista kokemuksistaan, olisin ehkä tunnistanut oman tilanteeni aikaisemmin, Jalava muistelee.

Koska työuupumus on aiheena niin arka, että yrittäjät vaikenevat siitä, Jalava ei itse halua olla hiljaa. Uupumuksen jälkeen hän perusti myös työhyvinvointia ja työssäjaksamista edistävän yrityksen, MuWe:n.

Jalava kertoo oman uupumuksensa selättämisestä psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmen keväällä 2016 ilmestyneen teoksen Työuupumuksen itsehoito – kuinka kierrän karikot (Duodecim) antamien vinkkien kautta.

1. Pysähdy

Joskus työssä ja elämässä voi olla niin monta asiaa meneillään, että kokee, ettei aikaa pysähtymiseen ole. Pysähtyminen kuitenkin luo ja palauttaa yhteyden itseen.

– Minun oli todella vaikea myöntää itselleni, että olin uupunut – sairauslomaa kului kolmesta neljään kuukautta ennen kuin myönsin sen.

2. Tunnista ajatukset ajatuksiksi

Työuupumuksen taustalla ovat usein itseä kuormittavat ajattelu- ja toimintamallit. Suuri oivallus, josta on hyötyä hyvinvoinnille, voi kuormittavan tilanteen herättämien ajatusten keskellä olla: ”Tämä olikin vain ajatus”.

– Ennen uupumusta olin itseäni kohtaan hyvin ankara. Uupumuksessani oli kuitenkin ankaruuden toimintamallin sijaan kyse innosta ja halusta tehdä hyvin paljon eri asioita. On vaikea ymmärtää, että myös mieluisa, innostava ja kiva tekeminen kuormittaa. Moni yrittäjä ajattelee, että ”kyllähän tätä jaksaa, kun se on kivaa".

3. Opettele elämään tässä ja nyt

Tietoisen läsnäolon säännöllinen harjoittelu vahvistaa tutkimusten mukaan stressinhallintaa ja kykyä säädellä tunteita.

– Ennen uupumusta hyvinvointi assosioitui mielessäni viherpiipertämiseen. Nyt ajatus on kääntynyt aivan totaalisen ylösalaisin, ja olen tehnyt hyvin paljon töitä se eteen, että osaisin pysähtyä. Jokaisen tulisi löytää juuri itselle sopivimmat tavat olla itselle läsnä. Minua auttaviin keinoihin liittyi hyvin vahvasti musiikki. Kannattaa kokeilla MuWe:n syyskuun soittolistaa, jonka teemana on Hidastaminen – Lääkettä kiireeseen. Löydät soittolistan osoitteesta http://www.muwe.fi

4. Suunnittele ajankäyttöäsi

Uupumuksesta toipumisessa auttaa se, että suunnitellaan ja toteutetaan hyvinvointia lisääviä tekoja. Jos elämä on kiireistä, on hyvä suunnitella etukäteen, milloin hoitaa itseään.

– Uupumuksen jälkeen päätin, etten saa aloittaa uutta projektia ennen kuin olen saanut vanhat valmiiksi. Pyysin myös läheisiäni pitämään huolen siitä, että pidän kiinni energiaa ja voimaa antavista asioista.

5. Hanki vertaistukea

Vertaistuen avulla ihminen pystyy jäsentämään omia kokemuksiaan. Vertaistuen eheyttävä vaikuttavuus perustuu hyväksytyksi tulemiseen ja itseymmärryksen vahvistumiseen sekä omien että toisten ihmisten kokemusten kautta.

– Keskustelu ja vertaistuki ovat hyvin tärkeitä kaikille – erityisesti yrittäjille. Kun rohkeasti avaa suunsa, löytyy varmasti joku joka ymmärtää.

Jalava löysi parhaan vertaistuen Suomen Yrittäjien verkostoista. Jalavan mukaan yrittäjäjärjestön tapahtumista löytää helposti kymmeniä ihmisiä, jotka ymmärtävät tilanteesi ja haasteesi.

Elon työhyvinvoinnin asiantuntija Salme Honkanen puolestaan kehottaa yrittäjää hankkimaan itselleen mentorin.

– Mentori voi olla yrittäjälle erinomainen keskustelukumppani ja sparraaja. Kokenut mentori antaa vertaistukea sekä omaan työhön että liiketoiminnan onnistumiseen tai yrityksen haasteisiin. Lue lisää: http://yrityskummit.fi

Lue myös aikaisemmin julkaistu juttu Mentoroinnilla menestykseen.

Ensiaskel oman tilanteesi selvittämiseen on tutustua Elon työhyvinvointisivuihin