Tuunaa työstä kesään sopiva – 6 vinkkiä

Heinäkuu tunnetaan Suomessa kesälomakuukautena. Mutta kun muu Suomi lomailee, ahkeroi osa töissä. Loman puuttumista ei kuitenkaan kannata jäädä harmittelemaan, sillä kesästä voi nauttia, vaikka sen viettäisikin töissä. Poimi tästä kuusi vinkkiä, joilla teet heinäkuisista työpäivistäsi kesään sopivia.

1. Tauota työpäiviä

Työpäivät kannattaa muistaa tauottaa pitkin vuotta. Tauot luovat rytmiä päivään ja edistävät luovaa ajattelukykyä. Kesällä lounas- ja kahvitauot tarjoavat myös toimistotyöläiselle mahdollisuuden nauttia auringosta ja kesäilmasta pieninä annoksina.

Siirrä lounas ulos puistoon tai valitse terassillinen lounasravintola. Käväise vielä iltapäivällä ulkona happihyppelyllä. Kierrä korttelin ympäri tai kävele vaikka lähikauppaan tai jäätelökioskille.

2. Hyödynnä valo

Lisääntynyt valo voi helpottaa aamuheräämisiä. Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa työaikoihisi, aikaista heräämisrytmiäsi. Kun aloitat työt vähän tavallista aikaisemmin, tulevat myös työtunnit nopeammin täyteen, ja sinulle jää vielä iltapäivästä enemmän vapaa-aikaa.

Aikaisemmat aamut voi hyödyntää myös omasta ajasta nauttimiseen. Pulahda virkistävälle aamu-uinnille ennen työpäivää tai nauti rauhallisista aamiaisista puutarhassa, parvekkeella tai vaikka torikahvilassa.

Ulkona olon maksimoit myös kävelemällä tai pyöräilemällä työmatkat.

3. Irtaudu työstä tietoisesti

Töistä on hyvä pystyä irrottautumaan vapaa-aikana. Kesä on erityisen hyvää aikaa ladata akkuja syksyn hämärien varalle, mitä myös kesätyöläisten kannattaa hyödyntää.

Työstä irrottautuminen pitää tehdä aktiivisesti. Työn ympärillä pyörivistä ajatuksista voi päästä eroon esimerkiksi liikunnan tai muun harrastuksen avulla. Pääasia on, että tekee asioita, joista itse nauttii, ja jotka auttavat viemään ajatukset pois työstä.

4. Nauti työpaikan rauhasta

Kun kaikki muut ovat lomalla, voi myös työssäkäyvillä olla rauhallisempaa. Puhelimen pirinä hiljenee, eikä sähköpostikaan laula yhtä tiheästi. Rauhallisempi työtahti laskee stressitasoja ja lataa akkuja syksyä varten.

Työrauha tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskittyä ja syventyä ajattelua vaativiin tehtäviin. Jos työtehtäviä on tavallista vähemmän, niin voit hyödyntää yli jäävän ajan hoitamalla niitä asioita, jotka ovat kiireiltä jääneet tekemättä. Järjestele tiedostoja ja kansiota tai vaikka työpöytäsi. Syksy alkaa mukavasti, kun asiat ovat järjestyksessä.

5. Yksinyrittäjä, luo ympärillesi yhteisöllisyyttä

Jos teet töitä pääasiassa yksin, joko kotoa käsin tai omalla työhuoneella, tuo kesä oivan mahdollisuuden viettää sosiaalista aikaa kollegoiden tai tuttavien kanssa myös työtuntien keskellä.

Pyydä muita yksin töitä tekeviä tuttuja viettämään etäpäivää työhuoneellesi, pitäkää yhteinen piknik-lounas tai pystyttäkää vaikka yhteinen pop-up -toimisto kesämökille. Myös lomailevilla kavereilla voi nyt olla aikaa kiireettömille lounaille.

6. Tuo kesä töihin

Kesästä voi nauttia myös töissä. Tuo tuoreita mansikoita kahvihuoneeseen, siirrä työpiste hetkeksi terassille ja hoida palaveri puistossa. Iltapäiväväsymyskään ei iske yhtä helposti, kun ulkona on valoisaa.