Teräksinen tahto raivaa tien ylös railon pohjalta – Pekka Hyysalon tarina Yrittäjän päivässä 5.9.

5.9.2019 vietettiin jälleen Yrittäjän päivää. Elo järjesti aamutilaisuuden, jossa kuultiin Pekka Hyysalon uskomaton tarina, jonka käänteet veivät kuulijat toivon ja ilon huipuilta raadolliseen onnettomuuteen ja sen jälkimaininkeihin sekä sieltä aina uuteen alkuun ja tarkoitukseen. Kun vanha elämä ja unelma menevät murskaksi, voi luovuttaa tai rakentaa jotain uutta.

Pekka Hyysalo piti puheenvuoron Elon järjestämässä Yrittäjän päivän tapahtumassa 5.9.2019. Hyysalon FightBack-brändi kuvastaa periksiantamatonta asennetta suurien haasteiden edessä.

Pekka Hyysalon FightBack-brändi edustaa yhtä ihmistä suurempaa asiaa: se tarkoittaa asennetta, jonka avulla on mahdollista taistella tiensä ulos ja eteenpäin mahdottomilta tuntuvista tilanteista. FightBack auttaa aivovammasta kuntoutuvia sekä innostaa muita kovia haasteita kohdanneita.

Hyysalon alkuperäinen unelma ei kuitenkaan ollut tulla yrittäjäksi. FightBack syntyi Hyysalon tarpeesta ja halusta löytää elämällä uusi keskittymispiste, kun arvaamaton tuulenpuuska oli pyyhkäissyt entisen unelman pois.

Mestaruushaaveista teho-osastolle

Hyysalo on rakastanut lunta syvästi pienestä pojasta asti.

– Pääsin ekaa kertaa lumen päälle vuonna 1991. Olin yksivuotias pikkuvauva. Tönäisin meidän isän kaksimetriset murtsikkasukset maahan, menin päälle seisomaan ja kuvittelin hiihtäväni, Hyysalo kertoi puheenvuorossaan Elon tapahtumassa.

Sopivamman kokoiset sukset löytyivät serkun perheeltä ja Hyysalo pääsi ensimmäisille hiihtolenkeille. Jo lapsuudessa jyrkät alamäet vetivät Hyysaloa puoleensa. Mitä kovempi vauhti oli, sitä enemmän Hyysalo nautti – eikä kaikkia yksityiskohtia hyppyreistä kerrottu aina vanhemmille.

Ajan myötä intohimo lumeen ja hyppyihin vei hänet kansainvälisille kilpakentille ja Suomen mestaruuksiin. Keväällä 2010 lupaavan freeski-hiihtäjän ura katkesi onnettomuudessa. Hyysalo oli tekemässä päivän viimeistä hyppyä, kun takatuuli tarttui häneen ja alastulo meni pitkäksi. Hyysalo kaatui ja löi päänsä rinteeseen. Kypärä pelasti hengen, mutta edessä oli pitkä taistelu teho-osastolta kuntoutukseen ja takaisin elämään.

Ensimmäisiltä kuukausilta onnettomuuden jälkeen Hyysalo ei muista juuri mitään. Sairaalassa vietettiin ylioppilasjuhlat ja edessä oli Hyysalon omien sanojen mukaan ”maailmankaikkeuden tylsin kesä ikinä”. Heinäkuussa neliraajahalvauksen kaltainen tila oli alkanut helpottaa ja kädet alkoivat liikkua, mutta aika meni sängyssä maatessa. Se oli kova paikka aktiiviseen elämään tottuneelle nuorelle miehelle.

Henkisesti rankimmat hetket olivat kuitenkin vasta edessä.

Elämän suuri merkitys vietiin pois – jäljelle jäi tyhjyys

Kun Hyysalo pääsi kuntoutukseen tekemään töitä, jotta itsenäinen liikkuminen olisi taas mahdollista, hän teki kaikkensa toipuakseen. Ensimmäisen kuukauden Hyysaloa ajoi eteenpäin halu kuntoutua nopeasti laskukuntoon.

– Kuvittelin, että pystyn kuntouttamaan itseni helposti takaisin laskettelukuntoon.

Kun ensimmäinen kuntoutuskuukausi ei tuottanut toivottua tulosta, Hyysalo meni lääkärinsä puheille ja kysyi, milloin pääsee takaisin mäkeen. Hyysalolle oli sadellut kutsuja kisoihin, joihin hän oli aina unelmoinut pääsevänsä. Lääkärin sanat tekivät lopun niistä unelmista

– Toi lääkäri särki mun sydämen. Hän sanoi voi kuule, Pekka, mä oon pahoillani, mutta en usko, että kykenet laskettelemaan enää ikinä.

Ennuste oli synkkä: kävelemään oppiminen veisi ainakin kaksi vuotta, mutta suksille ei olisi enää koskaan asiaa.

Vuosien ajan juuri laskettelu oli ollut syy, jonka vuoksi Hyysalo heräsi joka aamu. Se oli ollut elämän selkäranka ja keskipiste. Nyt se oli poissa. Kesti viikon – vaikka juuri se viikko tuntui vuosien pituiselta – ennen kuin pahimmat synkät pilvet väistyivät mielestä. Jo viimeisenä kuntoutuspäivänä hymy oli herkässä.

Suksillekin Hyysalo pääsi – vain 11 kuukautta onnettomuuden jälkeen.

FightBack syntyi halusta auttaa muita

Vuonna 2011 Hyysalo kuuli vakavassa onnettomuudessa loukkaantuneen BMX-pyöräilijän omasta brändistä. Mielessä syttyi idea omasta FightBack-brändistä.

– Halusin auttaa jokaista, joka on joutunut samanlaiseen tilanteeseen kuin minä.

FightBack on esimerkiksi tarjonnut ilmaisen harjoittelutilan Turussa muille päävamman saaneille. Lisäksi FightBack on yhdistänyt monia intialaisen tohtori Rajul Vasan kehittämään kuntoutusmenetelmään, jota myös Hyysalo on käyttänyt tuloksekkaasti. Lisäksi FightBack on lisännyt tietoutta turvallisuusvälineistä urheilussa.

Mutta ennen kaikkea FightBack on asennetta. Niin kauan kuin taistelutahtoa on, kuka tahansa voi nousta syövereistä takaisin pinnalle.

– Selkeä tavoite ja intohimo vie eteenpäin myös vaikeina päivinä. Asenne ratkaisee!