Tee-se-itse vai yhdessä?

Tytti Lindström, MadeBy Helsinki
Tytti Lindström on korumuotoilija ja MadeBy Helsinki -osuuskunnan jäsen.

Yrittäjyyttä pidetään usein riskialttiina ja yksinäisenä puurtamisena. Entä jos et yrittäisikään yksin vaan perustaisit osuuskunnan useamman yrittäjän kesken? MadeBy Helsinki -osuuskunnan käsityöyrittäjät ovat saaneet yhdessä tekemisestä paitsi voimaa, myös iloa.

Mukulakivisellä Katariinankadulla kulkee turisteja ja muita satunnaisia ohikulkijoita. Keltaisen kivitalon ikkunaruutujen takaa hohkaa lämmin valo hämärtyvään marraskuun iltapäivään. MadeBy Helsingin hyllyt ja pöydät ovat täynnä kauniita käsityöesineitä huopahatuista keramiikkaan. Kassatiskin alle rakentuu lanka kerrallaan punaisen- ja oranssinkirjava ”koko maailman kollaasi” – ryijy, johon vierailijat voivat solmia oman lyhyen pätkän trikookudetta.

– Sitä ruvettiin rakentamaan avajaisissa, kertoo Tytti Lindström, korumuotoilija, joka valmistaa ja myy hopeakoruja omalla toiminimellään. Lisäksi hän on MadeBy Helsinki-osuuskunnan jäsen.

Kahdessa vuodessa ryijystä on jo tullut tiheä, kun koti- ja ulkomaiset asiakkaat ovat jättäneet siihen merkin käynnistään.

– Siinä voivat kokeilla kädentaitoja sellaisetkin, jotka eivät muuten tee koskaan mitään, lisää Pirjo Saraiva, neulesuunnittelija, joka valmistaa villasta värikkäitä pipoja ja lapasia.

Koko maailman kollaasi
Kassatiskin alle rakentuu punaisen- ja oranssinkirjava "koko maailman kollaasi", johon vierailija voi jättää oman merkkinsä käynnistään.

Perinteitä jatkaen, mutta uutta luoden

Osuuskuntaliikkeellä on pitkät perinteet niin Suomessa kuin maailmallakin. Jäsentensä omistama osuuskunta on edelleen moderni ja joustava yhteisyrittämisen muoto, jonka yhä useampi aloittava yrittäjä valitsee yksin yrittämisen sijaan.

Kiseleffin talossa, Senaatintorin kupeessa on harjoitettu käsityöyrittäjyyttä ja osuuskuntatoimintaa jo pitkään. Samoille perustoille nousi myös MadeBy Helsinki, kun keväällä 2013 Krafti-osuuskunnalle ja muutamalle muulle osuuskunnalle tarjottiin vuokralle Torikortteleiden Bockin talosta isompaa liiketilaa. Tämä toimi alkusysäyksenä osuuskuntien yhdistymiselle uudeksi MadeBy Helsinki-kollektiiviksi. Samaan aikaan uudelle osuuskunnalle tarjottiin myös mahdollisuutta ostaa suomalaista käsityötä myyvä Madeby.fi-verkkokauppa. Kaikkien aiempien osuuskuntien jäsenet liittyivät Kraftiin, joka päätettiin säilyttää ja toimia sen alla aputoiminimellä.

Päädyimme luontevasti siihen, että kivijalkakaupan nimi on MadeBy Helsinki. Niistä tuli MadeBy-verkkokaupan kanssa kiva kombo, Lindström kertoo.

Tällä hetkellä MadeBy Helsinki -osuuskunnassa toimii 11 käsityöyrittäjää, jotka ovat kaikki käsityöläisiä, muotoilijoita ja suunnittelijoita. Onpa joukossa yksi kuvataiteilijakin. Jokainen osuuskunnan jäsen toimii yrittäjänä omalla toiminimellään ja edustaa osuuskunnan päätöksenteossa yhtä ääntä. Osuuskunnalla on hallitus, mutta isoista asioista päätetään pääasiassa yhdessä äänestämällä osuuskunnan kuukausittaisissa kokoontumisissa.

Suomalaista designia ja itse tekemisen iloa

Siroja hopeasta, kierrätynahasta ja polkupyörän osista valmistettuja koruja, persoonallisia sisustusesineitä, kierrätysbambusta valmistettuja tiskirättejä – MadeBy Helsinki -kivijalkamyymälässä ja Madeby.fi-verkkokaupassa myydään osuuskunnan jäsenten tuotteiden lisäksi myös lukuisten muiden suomalaisten kädentaitajien tuotteita. Verkkokaupan valikoima on huomattavasti kivijalkakauppaa laajempi. Käsityöyrittäjät ympäri Suomen voivat rekisteröityä verkkokauppaan myyjiksi. Madeby.fi toimii kauppapaikkana tuotteille, mutta myyjät hoitavat itse tuotteiden varastoinnin ja toimitukset.

Sen lisäksi, että käsityöläisten myyntitilituotteet verkkokaupassa ja myymälässä tuovat lisätuottoja osuuskunnan kulujen kattamiseen, ne ovat hyvä lisä osuuskunnan jäsenten omien tuotteiden joukkoon.

– Näin saamme monipuolisemman valikoiman mielenkiintoista suomalaista designia ja käsityötä, kertoo Lindström.

MadeBy Helsinki -kivijalkamyymälässä järjestetään myös pajatoimintaa, jolla halutaan tuoda itse tekemisen iloa myös asiakkaille. Kuka tahansa voi istahtaa yksin tai porukassa pitkän pajapöydän ääreen, napata myymälän pienestä kahvilasta kupin kahvia seuraksi ja tehdä vaihtuvan teeman mukaisia askarteluja. Marraskuussa omatoimipajassa on tehty heijastimia heijastimien leikkuujätteestä, mutta käteensä voi napata vaikkapa sukankutimet tai virkata ketjusilmukkaa, jos se tuntuu enemmän omalta jutulta.

Lindströmin mukaan paja tuo mukavasti eloa hiljaisempiinkin päiviin, kun ihmiset voivat vaellella ympäri myymälää ja ostosten lomassa askarrella itselleen pienen muiston mukaansa.

– On hauskaa, kun joskus joku porukka oikein nauraa retkottaa! Tulee hyvä mieli ja tunnelma tänne, Saraiva lisää.

Voimavarat yhteen osuuskunnassa

Jokainen osuuskunnan jäsen on yksityisyrittäjä, joka toimii omalla toiminimellään, tekee luovan suunnittelu- ja valmistustyön omassa työtilassaan, käy myymässä tuotteitaan myyjäisissä ja hoitaa itse oman laskutuksensa ja taloutensa. Miksi osuuskunta siis kannattaa?

Yksi tärkeimmistä syistä olla mukana MadeBy Helsinki -osuuskunnassa onkin Lindströmin ja Saraivan mukaan kulujen ja vastuun jakaminen.

Käsityöyrittäjälle on mahdotonta perustaa oma liike. Silloin ei jää aikaa työntekoon, kertoo Saraiva.

Kun kaikki tekijät yhdistävät voimavaransa, saadaan enemmän irti hyötyä etenkin sellaisissa asioissa, jotka olisivat yksin yrittävälle huomattavasti suurempia ponnistuksia. Esimerkiksi kivijalkamyymälän sijainti Helsingin keskustassa paraatipaikalla olisi sula mahdottomuus yksin yrittävälle sekä kustannusten että ajankäytön puolesta, mutta osuuskunnassa täysin mahdollista, kun kustannuksia ja myymälän ylläpitoa on jakamassa isompi porukka.

Jäsenet maksavat osuuskunnalle provisiota myymälän ja verkkokaupan kautta myydyistä tuotteista sekä pientä vuokraa. Tuo kustannus on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin jos yrittäjä perustaisi myymälän itse.

Apua markkinointiin

Toinen tärkeä syy olla mukana osuuskunnassa on markkinointi, johon monella käsityöammattilaisella ei välttämättä ole aikaa tai osaamista. MadeBy Helsinki -kollektiivi on jaettu tiimeihin, kuten markkinointitiimiin sekä kassa- ja myymälätiimiin. Jokainen jäsen työskentelee vuorollaan myymälässä tai hoitaa muita osuuskunnan yhteisiä tehtäviä, jolloin kaikille jää paremmin aikaa myös omaan suunnittelu- ja valmistustyöhön.

Kaikki osuuskunnan jäsenet ovat käsityö- tai muotoilualan ammattilaisia. Niin kuin itse tekevillä ihmisillä usein käy, kaikki asiat halutaan tehdä itse, vaikka se ei olisi vahvinta osaamista, kuten esimerkiksi talousasiat tai markkinointi.

– Haasteena onkin osata delegoida töitä ajoissa ulkopuolisille, jos oma osaaminen ei riitä, kertoo Lindström.

Esimerkiksi nettisivujen hakukoneoptimoinnissa ja -mainonnassa he ovat Lindströmin mukaan turvautuneet asiantuntijoiden apuun.

Kivijalkamyymälä toimii myös kunkin yrittäjän tuotteiden showroomina, jossa voi esitellä. Siellä on myös helppoa testata omien uutuustuotteiden menekkiä pienillä erillä, jonka jälkeen voi katsoa kannattaako tuotteen valmistusta jatkaa. Kun tuote on myynnissä omassa myymälässä, asiakkaiden reaktiot näkee ja kuulee heti.

MadeBy Helsinki
Joulu on kiireisintä aikaa MadeBy Helsinki -kivijalkamyymälässä.

Ryhmässä syntyy uusia näkökulmia

Lämpimät halaukset ja iloinen kuulumisten vaihto täyttävät myymälän, kun ovesta astuu keramiikkataiteilija Minna Rusanen. Rusanen tuo suurissa pahvilaatikoissa myyntiin uusia keramiikkaesineitä. Hän on liittynyt MadeBy Helsinki -kollektiiviin vasta äskettäin.

Koska osuuskunnan jäsenet työskentelevät tahoillaan omissa työhuoneissaan, tulee yhteisöllisyydestä ja työkavereiden tapaamisesta entistä tärkeämpää.

– Koska käsityöläiset ovat periaatteessa yksin kellareissaan, tarvitaan tukea ja työkaveruutta, kertoo Saraiva.

Osuuskuntakavereita nähdään muun muassa myymälävuoroissa, kokouksissa tai tuodessa tavaraa myyntiin.

– Paljon juostaan täällä muutenkin kahvilla, jos on ohikulkumatkalla, Lindström kertoo.

Osuuskunnan jäsenet muodostavat keskenään saman alan yrittäjien verkoston, johon jokainen jäsen tuo vielä omat kontaktinsa. Laajalta verkostolta voi kysellä neuvoja ja mielipiteitä sekä myös tuoda omaa osaamista muille hyödyksi.

– Jos asioita miettii yksin, pyörii helposti saman ajatuksen ympärillä. Ryhmässä syntyy aina uusia näkökulmia, mikä kannustaa kokeilemaan esimerkiksi eri materiaaleja sekä aiheita, Lindström kertoo.

Rusanen nostelee pahvilaatikoista hyllylle keraamisia kissoja.

– Sanopa sinä Minna noin äkkiseltään, miksi on parempi olla yhdessä kuin yksin? Saraiva huikkaa Rusaselle, joka tuumaa hetken ja vastaa:

Siinä on se hyvä puoli, että on tukiverkosto eikä tarvitse olla yksin. Tapahtumiin, esimerkiksi messuille, pystyy osallistumaan yhdessä. Muutenkin yhteistyö ja ryhmässä tekeminen kasvattaa ihmistä. Joutuu tekemään kompromisseja, mutta siinä myös saa samalla paljon ideoita, Rusanen listaa.

Ryhmässä on myös hänen mielestään enemmän voimavaraa.

– Yksin joudut aina repeämään kymmenille eri osa-alueille ja aika on kuitenkin rajallista. Kun on monta yhdessä, niin voidaan jakaa vastuutehtäviä ja se säästää aikaa, kun tuotteitakin on valmistettava. Se on ihan mahtavaa. Minulle se on tärkein asia.