Tanssin huumaa ja sulosävelmiä Kuopiossa

Askel Kuopion Torikadulla on kevyt ja tanssahteleva. Aurinko porottaa ja musiikki soi. Ihmiset hymyilevät ja taipuvat ajoittaisiin tanssiaskeliin. Kuopio Tanssii ja Soi on pyörähtänyt käyntiin, ja sen huomaa.

Kuopio Tanssii ja Soi -tanssitaidefestivaali järjestettiin tänä vuonna 48. kertaa. Kuva: Petri Laitinen

Kuopio Tanssii ja Soi –tanssitaidefestivaali tanssitti tänä vuonna 48. kertaa. Festivaali järjestettiin 14.-20. kesäkuuta ja tarjosi tänäkin vuonna ennennäkemättömiä teoksia ja esiintyjiä, tanssimaailman suurimpia tähtiä ja alan lupaavimpia tulokkaita.

Erityinen painopiste tämän vuoden festivaaleilla olivat nuoret tulevaisuuden lupaukset, joita haluttiin tuoda tapahtumassa esille mahdollisimman hyvin.

– Uskomme vahvasti, että tulevaisuus on nuorissa ja että nuoriin kannattaa aina satsata. Tänä vuonna meillä olikin erittäin suuri määrä innostuneita ja lahjakkaita nuoria festivaaleilla niin esiintymässä, kursseilla kuin katsojinakin, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Elo osallistui tänäkin vuonna karkeloihin yhteistyökumppanin roolissa. Elo järjesti tapahtumassa esimerkiksi Elo Forum -näytösareenan tarkoituksena tarjota foorumi nuorille, esiintymishaluisille tanssijoille, niin harrastajille kuin tanssijan ammattiin tähtääville nuorillekin.

– Yhteistyökumppanina Elo haluaa olla mukana tukemassa nuorten hyvinvointia ja kehittymistä. Elo Forum tarjoaa mahdollisuuden nuorille lupauksille päästä näyttämään taitojaan ja saamaan esiintymiskokemusta, Elon suunnittelupäällikkö Katariina Valjakka toteaa.

Tänä vuonna festivaalin erityinen painopiste olivat nuoret tulevaisuuden lupaukset Kuva: Petri Laitinen

Nuoria lahjakkuuksia ja ennennäkemättömiä esityksiä

Eräs nuorista lahjakkuuksista on 20-vuotias Atte Kilpinen Turusta. Atte aloitti tanssiharrastuksensa 7-vuotiaana Taina Kovalaisen showtanssikoulussa ja siirtyi myöhemmin Turun konservatorioon tanssijan ammatilliseen koulutukseen. Tällä hetkellä Atte työskentelee Suomen Kansallisbaletissa.

Atte osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kuopio Tanssii ja Soi –festivaaleille, jossa pääsi festivaalin Gaalaan tanssimaan soolon Jorma Uotisen teoksesta Ballet Pathétique.

Atte Kilpinen esiintymässä Kuopio Tanssii ja Soi –festivaalin gaalassa. Kuva: Petri Laitinen

– Olin todella otettu, kun minut kutsuttiin esiintymään tänne. Täällä on todella paljon tanssia arvostavaa ja ymmärtävää yleisöä. Täällä esiintyminen on ollut mielestäni todella rikastuttava kokemus, Atte pohtii.

Aten mukaan festivaaleilla on onnistuttu nuorten lahjakkuuksien esille tuomisen lisäksi myös ainutlaatuisessa ohjelmistossa.

– Mielestäni Kuopio Tanssii ja Soi on onnistunut erittäin hyvin tuomaan Suomeen sellaisia tanssiryhmiä, joita ei muuten täällä nähdä! Atte riemuitsee.

Tanssifestivaali toimi myös eräänlaisena siirtymisriittinä kesälomalle. Atella on ollut takanaan pitkä ja inspiroiva kausi Kansallisbaletissa, jonne odottaa paluu taas elokuussa.

– Täältä on hyvä aloittaa kesäloma – hyvillä mielin. Uskon, että festarista ja tästä mahdollisuudesta on hyötyä myös tulevaisuudessa, Atte hymähtää.