Rohkeus on työelämän valttikortti – Uskalla seurata sydäntäsi

Haaveiletko työkaverisi toimenkuvasta tai haluaisitko kenties lähteä kokonaan uudelle alalle? Iso elämänmuutos vaatii rohkeutta, mutta muista – uskallus on suorin tie unelmien äärelle. Listasimme vinkkejä, joiden avulla rohkenet toimia arvojesi mukaisesti ja kulkea kohti tavoitteitasi.

Moni toivoo muutosta arkeensa, mutta ulkopuolisten odotusten ja jatkuvien vaatimusten ristiaallokossa ei aina ole helppoa kuunnella omia toiveitaan.

Sydämen syvimpien haaveiden tavoittelusta seuraa kuitenkin hyvää: omien arvojen ja toiveiden mukainen elämä vie lähemmäs merkityksellisempää ja mieluisampaa arkea. Omannäköiseen elämänmuutokseen tarvitaan vain unelma ja aimo annos rohkeutta sen toteuttamiseen.

Rohkeus vie eteenpäin

Rohkeutta on ihailtu aina antiikin ajoilta asti. Eikä rohkeuden hyveellisyys ole vain muinaishistoriaa – uskalias asenne kannattaa myös modernissa työelämässä. Rohkeus auttaa saavuttamaan enemmän ja vie eteenpäin toivotulla elämänpolulla, oli kyse sitten uralla etenemisestä tai osaamisen kehittämisestä. Rohkea asenne helpottaa haasteiden kohtaamista ja auttaa meitä ylittämään itsemme. Se mahdollistaa henkilökohtaisen kasvun ja kehittymisen.

Tutkimusten mukaan rohkeudesta on hyötyä yksilön lisäksi organisaatioille. Työpaikalla harjoitettu rohkeus johtaa parempiin ratkaisuihin, korjattuihin virheisiin ja parempaan ilmapiiriin. Rohkeus on lisäksi tarttuvaa: yhden rohkeus inspiroi myös muita toimimaan uskaliaasti.

Eikä syytä huoleen, vaikka et vielä pitäisi itseäsi erityisen rohkeana tyyppinä – rohkeutta voi nimittäin harjoitella! Onnistuneet riskinotot kasvattavat itseluottamusta ja vähentävät epävarmuutta tulevaisuudessa. Kannattaa siis ottaa rohkeus osaksi arkeasi jo nyt, aloittaa pienistä päätöksistä ja kasvattaa uskallusta hiljalleen.

Muista seuraavat asiat, kun tahdot tehdä rohkeita päätöksiä.

  1. Muista, että rohkeus ei ole pelottomuutta, vaan toimimista siitä riippumatta. On luonnollista, että unelmien aktiivinen tavoittelu jännittää, sillä heittäytymiseen sisältyy aina epäonnistumisen mahdollisuus. Voit kuitenkin johtaa omia tunteitasi – älä anna pelon lamauttaa, vaan käännä se vahvuudeksi. Käytä jännityksestä saamaasi energiaa polttoaineena.
  2. Käännä ajattelusi ympäri. Jos huomaat huolehtivasi muiden reaktioista tai rinnastat muutoksen luovuttamiseen, muista että alan vaihdos, u-käännös uralla tai paluu lähtöpisteeseen ei ole merkki epäonnistumisesta. Päinvastoin, riskinottaminen ja muutokseen heittäytyminen ovat nimenomaan osoitus rohkeudesta.
  3. Huomaa, että myös kieltäytyminen voi olla rohkeutta. Se, että uskaltaa sanoa ei ylitöille ja jatkuvalle kiireelle vaatii pokkaa. Rajojen asettaminen ja itselle tärkeisiin asioihin keskittyminen osoittaa sekin sellaista rohkeutta, jota tarvitaan työpaikoilla.
  4. Tarkastele tunteitasi objektiivisesti. Mieti asiaa näin: mikä on pahinta mitä rohkeasta päätöksestä voisi aiheutua? Uusi työpaikka, alan vaihto tai toiveiden lausuminen ääneen ei uhkaa henkeäsi, vaikka saattaakin hetkellisesti lisätä epävarmuuden tunnetta elämässäsi. Rohkeasti vain eteenpäin!