Palvelua viittomakielellä puhelimitse

Elossa on käytössä viittomakielisille asiakkaille tarkoitettu puhelinpalvelu, joka toimii Chabla-sovelluksen avulla. Palvelu yhdistää kuurot, kuulevat ja viittomakielen tulkit, mikä mahdollistaa myös kuuroille puhelinasioinnin eläkkeisiin ja työeläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa.

- Chablan avulla kuuro saa viittomakielen tulkin käyttöönsä välittömästi yhdellä klikkauksella ja hän voi hankkia puhelinnumeron, johon hänelle voi soittaa tulkattuja puheluita, kertoo Elon asiakaspalvelupäällikkö Marjo Skoglund.

Marjo Skoglund

Kun Elon kuuroille tarkoitettuun palvelunumeroon soittaa, asiakkaan tulee valita mitä asiaa puhelu koskee ja tulkki tulkkaa valikon kuurolle, joka itse tekee valinnan.

- Puhelun aluksi tulkki kertoo Elon asiakasneuvojalle, että kyseessä on tulkkauspuhelu. Tämän jälkeen asiakas tunnistetaan puhelimessa normaalien ohjeittemme mukaan. Tulkin ja asiakkaan välillä on salassapitosopimus, joten asiakkaan kanssa voi keskustella aivan kuten muissakin asiakaspuheluissa, kertoo Skoglund.

Asiakkaan pitää vain soittaa oikeaan puhelinnumeroon ja loppu hoituu periaatteessa kuten muissakin puheluissa.

- Palvelu on ollut nyt käytössä 1,5 vuotta ja käyttökokemuksia karttuu hiljakseen. Joskus ensimmäisellä soittokerralla saattaa olla pieniä käynnistyshaasteita, mutta palvelu toimii pääasiassa todella hyvin.

Chabla-palvelu on tarkoitettu työeläkkeisiin ja työeläkevakuuttamiseen liittyvien asioiden hoitoon työnantajille, yrittäjille, vakuutetuille ja Elon eläkkeensaajille. Chabla-sovelluksen avulla Elon asiakkaat saavat käyttöönsä kaikkina arkipäivinä kello 9 ja 11 välisenä aikana viittomakielen tulkin, jonka Elo on perehdyttänyt työeläkkeisiin ja työeläkevakuuttamiseen. Tämän lisäksi Chablan avulla kuuro voi soittaa milloin tahansa muulloinkin Eloon asiakaspalvelun ollessa auki.

Chablan perusajatuksiin kuuluu, että sen avulla kuuro saa tulkin käyttöönsä sitä tarvitessaan helposti sovelluksen avulla. Sovellus poistaa paikkasidonnaisuuden, sillä tulkin ja kuuron yhteydenpito onnistuu sovelluksen avulla. Sovelluksen on kehittänyt Marko Vuoriheimo eli muusikko Signmark ja se on ollut Elossa käytössä syksyllä kaksi vuotta.