Palo esiintyä voitti pelon – Pian 20 vuotta yrittäjinä

Kari ja Päivi Isolan vakituiset työpaikat vaihtuivat yrittäjyyteen, kun rakkaus esiintymiseen vei mukanaan. Perhekeskeisen pariskunnan mielestä työssä parasta on se, että he saavat olla yhdessä.

Keikka Tuusulan kirjastoauton kyydissä on juuri päättynyt. Pellepariskunta Nelli ja Niilo, oikeilta nimiltään Päivi ja Kari Isola, ovat täynnä energiaa ja hyvää mieltä.

– Meillä on aina ihana olo keikan jälkeen. Esiintyminen voimaannuttaa ja tuo hyvän mielen!

Isolat ovat esiintyneet pellepariskuntana vuodesta 2001 ja tekevät työtään sydämellä. Päivi ja Kari katsovat toisiinsa onnellisina.

– Ajatella, miten suuri onni on, että olemme löytäneet toisemme!

Se on tosiaan ollut merkittävää sekä heidän yksityiselämänsä, että työuriensa kannalta.

Rakkaudesta esiintymiseen

Päivi ja Kari tapasivat tansseissa.

– Tuntui heti kuin olisimme aina tunteneet toisemme. Yhdessäolo oli luontevaa ja hauskaa.

Sittemmin Isolat ovat menneet naimisiin, saaneet kolme tytärtä ja viisi lastenlasta. Yhteistä matkaa on takana yli 35 vuotta.

Valmistuttuaan koulusta Kari työskenteli mielenterveyshoitajana ja Päivi lastentarhanopettajana. Sivussa kulki koko ajan palo esiintymiseen ja satunnaiset keikat erilaisissa tapahtumissa ja juhlissa.

– Ekan Nelli ja Niilo-keikan jälkeen sanoin Karille, että tiedätkö, jonain päivänä me tehdään tätä työksemme, Päivi muistelee.

Vuonna 2004 Isolat tekivät rohkean päätöksen. He jättivät vakituiset työnsä ja ryhtyivät elättämään itsensä esiintymisellä.

– Jotkut ihmettelivät, miten uskalsimme jättää työmme ja ryhtyä yrittäjiksi. Ja kyllähän se alkuun jännittikin. Mietimme, että uskallammeko irtisanoutua ja saammeko laskumme maksettua. Nuorin lapsemme oli tuolloin 1-vuotias.

Starttirahan ja virkavapaan turvin Isolat ottivat uskon hypyn yrittäjyyteen.

Oppia ikä kaikki

Yrittäjyydessä oli alkuun omat haasteensa. Rakkaus esiintymiseen sai Isolat perustamaan yrityksen, eikä esiintyminen tuntunut työltä. Keikkojen hinnoittelu oli siksi hankalaa.

– Alkuun teimme keikkaa melkein ilmaiseksi. Emme osanneet pyytää tästä rahaa. Kun kyselyitä alkoi tulla, uskalsimme nostaa palkkiota.

Myös yrittäjäksi identifioituminen kesti oman aikansa.

– Sanoimme, että olemme ”leikisti” yrittäjiä, kun emme hahmottaneet mitä se yrittäjyys oikeastaan tarkoittaa, emmekä osanneet ajatella, että mehän olemme yrittäjiä.

Päästäkseen paremmin perille yrittäjyyden saloista, Isolat kouluttautuivat. He opiskelivat alkuun yrittäjän ammattitutkinnon.

– Innostuimme koulutuksessa, siellä oli ihana porukka. Se oli sykäys, jonka kautta opimme miten markkinoida ja viedä yritystämme eteenpäin.

Sittemmin he ovat opiskelleet lisää. Tätä nykyä vyön alla on myös yrittäjän ja tuotekehittäjän erityisammattitutkinnot. Esiintymiseen liittyviä taitoja he ovat kartuttaneet Oulussa ruotsalaisen klovnin pellekoulussa, Kouvolan taikapäivillä ja Klovni Sebastianilta.

Isoloille on tärkeää kehittää tekemistään jatkuvasti. Tämä on piirre, joka on kulkenut mukana koko työuran ajan.

– Jälkeen päin olemme huomanneet, että sisäistä yrittäjyyttä meillä on ollut aina. Olemme aina kehittäneet uusia ideoita ja halunneet tehdä työstämme omannäköisemme.

Selkeä työnjako helpottaa arkea

Esiintyjän työ on kausiluontoista. Alkuun tämän ymmärtäminen tuntui vaikealta, eivätkä Isolat luottaneet siihen, että kalenteri tulisi täyttymään työtilauksista.

Kokemuksen kautta he ovat oppineet vuosisyklin ja pystyvät laskelmoimaan tulevat keikat ja tulot etukäteen.

– Ja silloin, kun usko on ollut koetuksella, viereltä on onneksi löytynyt toinen, joka tsemppaa.

Nykyään yrittäjäpariskunnan kalenteri täyttyy nopeaa vauhtia. Alkukeväästä sinne on jo merkattu ensimmäiset tulevan joulun keikat.

Arkea helpottaa se, että pariskunnalla on selkeä työnjako.

– Kari on ihana aviomies. Hän huolehtii käytännönasioista kotona. Minä markkinoin, myyn ja kehittelen uusia asioita, Päivi kertoo.

Isolat kiittelevät sitä, että yrittäjänä aikatauluihin on pystytty vaikuttamaan itse. He hoitivat lapsensa kotona, mikä oli mahdollista omasta työstään vastaaville yrittäjille.

Nyt lapset ovat jo kasvaneet aikuisiksi ja perustaneet omat perheensä. Isolat viettävät paljon aikaa lastenlastensa kanssa. Aikaa jää myös omille harrastuksille.

– Päivi tykkää ajatella, ja minä köllötellä ja nukkua, Kari nauraa.

Yhä edelleen myös tanssiminen on heille harrastus, joka tuo vastapainoa työlle.

Isoja areenoita ja uusia aluevaltauksia

Pellepariskunta on esiintynyt niin syntymäpäivillä kuin päiväkodeissa, sairaaloissa ja autokaupoissakin. Kemin Lumilinna, Hulivilikarnevaalit, Tenavien Tohinat ja SkidiRock ovat kaikki tulleet tutuiksi esiintyjän näkökulmasta.

Keikkoja on vuosittain noin 150. Yleisössä on milloin lapsia, milloin vanhuksia. Huomenna Nelli ja Niilo ovat Akaalla päiväkodissa ilostuttamassa lapsia.

Vaikka kilometrejä ja kokemuksia on jo kertynyt, paljon on vielä nähtävänä ja koettavana. Isolat aikovat työskennellä vielä pitkään.

– Emme halua vielä jäädä eläkkeelle, he linjaavat.

– Areenat ja palkkiot ovat kasvaneet ajan myötä. Haaveilemme, että pääsisimme esiintymään laivoilla. Sitä emme ole vielä kokeneet!

Suunnitelmissa on myös uusia aluevaltauksia. Kun mittariin tulee täyteen 20 vuotta yrittäjinä, Päivi haluaisi julkaista kirjan, johon on koottu hauskoja tarinoita matkan varrelta. Myös aloittelevien yrittäjien kouluttaminen kiinnostaa.

– Vaikka ala olisikin eri, yrittäjiä mietityttävät samat jutut. Ja esiintyjinä meillä olisi taito värittää koulutuksia mielenkiintoisemmiksi!

Mitä tahansa Isolat päätyvät vielä tulevaisuudessa tekemään, yksi asia on varma: he tekevät sen omalla tyylillään – ja sydämestä.

Isoloiden mielestä yrittäjyydessä parasta on ollut yhdessä työskentely.

– Yhtiömuotomme on AY eli Aina Yhdessä, he nauravat.

Lue myös Isoloiden vinkit pariskuntana yrittämiseen.