Palkatako työntekijä vai freelancer?

Yrittäjä Tommi Elomaa on päätynyt rakentamaan oman liiketoimintamallinsa vaihtuvien työntekijöiden varaan.

Auringon lämpö hohkaa sälekaihdinten välistä pieneen työtilaan korkeassa toimistotalossa aivan Ison Omenan kauppakeskuksen kupeessa Espoossa. Huoneen ainoan vapaan seinän peittää post-it-lappujen värikäs tilkkutäkki. Harmaalla kokolattiamatolla päällystetyn käytävän varrella on vierivieressä samanlaisia harmaita ovia ja niiden takana samanlaisia pieniä huoneita. Aivan kuin hotellissa, mutta ei – toimistohotellissa.

– Tila on meillä vuokralla nyt kuukauden. Kun olemme lomilla, ei tilaa tarvita, kertoo Tommi Elomaa, Roninworks Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä ja ainoa vakituinen työntekijä.

Elomaa kertoo juuri neuvotelleensa esimerkiksi ohjelmistolisenssien sopimukset vuoden sijaan vain ensin puoleksi vuodeksi. Hän ei myöskään palkkaa työntekijöitä oman yrityksensä tai asiakkaan projekteihin, vaan ostaa palvelun freelancereilta. Sama pätee moneen muuhunkin asiaan.

– Kaikkea vain juuri sen verran, mitä milläkin hetkellä tarvitaan, hän summaa.

Toinen puolikas itselle

Elomaa työskenteli pitkään finanssialalla muiden leivissä. Hän oli kuitenkin asettanut tavoitteeksi, että viimeistään, kun työura olisi 45-vuotiaana puolivälissä, hän siirtyisi tekemään töitä itselleen yrittäjänä. Tavoite toteutui jo pari vuotta ennen puolimatkan krouvia, kun Elomaa päätti jättäytyä pois finanssialalta. Pian hänelle tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan osakkaaksi konsulttiyritykseen.

Freelancereiden käyttö tuli Elomaalle tutuksi konsulttiyrityksessä, missä muun muassa kuvitusten tekemiseen ja videotuotantoihin käytettiin alihankkijoita ja freelancereita. Joustava toimintamalli tuntui Elomaan mielestä kätevältä.

Osakkuus ei vielä täysin vastannut Elomaan ajatusta yrittäjyydestä, joten hän päätti perustaa oman konsulttifirman, Roninworksin. Yritys tekee laaja-alaisesti liikkeenjohdon konsultointia asiakkaiden mielenkiinnon testaamisesta aina valmiiksi tuotteiksi ja palveluiksi asti. Joidenkin asiakkaiden kanssa Elomaa jopa pyörittää yhdessä liiketoimintaa.

– Yhdellä asiakkaalla minulla on työpistekin, mutta en pääse istumaan siellä joka päivä.

Kuulostele suosituksia ja valjasta verkostot

Roninworksin ensimmäisessä asiakasprojektissa Elomaa tarvitsi tutkimisen ammattilaista tekemään asiakashaastatteluja. Sopiva henkilö löytyi omien verkostojen kautta.

– Tiesin finanssialan ajalta yhden huipputyypin, joka teki asiakashaastatteluja todella hyvin ja jonka kanssa kemiat toimivat todella hyvin yhteen ja yhteistyö sujuu.

Elomaan tapaan asiantuntija oli siirtynyt tekemään töitä oman yrityksen kautta, joten hän pystyi hyppäämään mukaan projektiin freelancerina. Pian toiseen projektiin tarvittiin graafista suunnittelijaa, joka taas löytyi erään asiakkaan kautta.

Nyt freelancereiden käyttöä on jatkunut kaksi vuotta – yhtä kauan kuin Roninworks on ollut olemassa. Elomaa on pystynyt kasvattamaan liiketoimintaa ja saanut yritykselle lisää mielenkiintoisia projekteja ilman, että hän on palkannut ketään.

Aina on löytynyt hyviä ihmisiä niihin osa-alueisiin, missä itse ei ole parhaimmillaan tai mitä itse ei ehdi toteuttaa.

Suurimman osan freelancereista Elomaa on löytänyt omien työ- ja tuttavaverkostojen kautta ja tuttujen suosittelemana. Hän on kokeillut pari kertaa myös erilaisia kansainvälisiä freelancer-alustoja, kuten 99Designs, muun muassa yrityksen logosuunnittelussa.

– Sain loppujen lopuksi yli sadalta graafiselta suunnittelijalta eri puolilta maailmaa yli 600 ehdotusta yrityksen logosta, Elomaa kertoo.

Elomaan mukaan vastaavat alustat ovat kasvussa. Asiakkaan kannalta ne ovat hyviä, sillä hän saa helposti lukuisia ehdotuksia. Tekijän kannalta alustoissa kilpailu on kovaa, mutta toisaalta ne ovat myös maailmanlaajuisia markkinapaikkoja.

– Mistä tahansa voi tulla se, joka ostaa sinun palvelusi.

Parhailla tekijöillä riskit hallintaan

Kun Elomaa konsultoi asiakasyrityksiä, hän toimii itse freelancerina toteuttamassa asiakkaan antamaa toimeksiantoa. Monissa projekteissa tehdään liikkeenjohdon konsultoinnin lisäksi paljon eri asioita graafisesta suunnittelusta koodaamiseen. Koska Elomaa ei ehdi eikä osaa tehdä itse kaikkea, hän työllistää jatkuvasti freelancereita niin asiakastöissä kuin Roninworksin omissa projekteissa.

Roninworks rakentaa tällä hetkellä uutta työnhaunpalvelua, joka on tarkoitus lanseerata elokuussa. Elomaa on kasannut projektitiimin tässä vaiheessa eri alojen freelancereista sekä kahdesta koulutussopimuksella olevasta HR-asiantuntijasta. Suurin syy, miksi hän toimii näin, on riskienhallinta.

Kun ollaan rakentamassa uutta liiketoimintamallia, josta ei vielä tiedetä miten se lähtee toimimaan, sitä koittaa pitää taloudelliset riskit matalina, Elomaa kertoo.

Toisaalta Elomaa haluaa käyttää freelancereita, koska hän haluaa löytää eri osa-alueille parhaat tekijät. Heitä on helpompi ja nopeampi löytää freelance-markkinoilta kuin työnhakijoiden joukosta. Tarve työntekijälle voi olla lyhyt, jolloin työmarkkinoilta työntekijän seulominen esimerkiksi määräaikaisen työsuhteeseen voi olla liian hidasta.

– Tilanne on ohi jo, kun olisin löytänyt ihmisen tekemään viikoksi projektia.

Miksi freelancer eikä työntekijä?

Kun liiketoiminta on ennustettavampaa ja vakiintuneempaa, voi Elomaan mielestä olla järkevämpää palkata työntekijä vakituiseen työsuhteeseen. Nykyisellään liiketoiminnan rakentaminen olisi mahdotonta, jos kaikkiin tehtäviin verkkosivujen tekemisestä graafiseen suunnitteluun ja markkinointimallien ja prosessien miettimiseen pitäisi palkata työntekijä.

– Tai sitten pitäisi olla todella taitava käymään rahoitusneuvotteluita, Elomaa naurahtaa.

Nyt Elomaa voi ostaa kaiken palasina. Tosin vastuu palasten yhteensovittamisesta jää pääasiassa tilaajalle itselleen.

– Kun omat toimeksiannot liittyvät aina tulokseen, mikä pitää saada asiakkaalle tietyssä aikataulussa, voi minun olla helpompi saada freelancerille samalla tavalla sopimus, että hänen pitää tuottaa tietty osa projektista, tietyllä hinnalla ja tietyssä aikataulussa.

Myös työnäytteiden saaminen freelancereilta on helpompaa, kun portfoliossa on aiempia toimeksiantoja ja aiemmilta asiakkailta voi soittaa referenssejä. Tämä lisää luottamusta. Freelancereissa riskinä on kuitenkin se, ettei heitä saa käyttöönsä juuri silloin, kun tarvitsisi omassa projektissa tekijää.

Usein hyvistä freelancereita muodostuu luottotekijöitä, joita Elomaa käyttää yhä uudestaan tietyissä tehtävissä.

– Tiedän, että he tekevät hyvää duunia, hyvällä aikataululla ja kustannustasokin on sellainen, että pystyn hinnoittelemaan omat projektini järkevästi.

Kun Elomaa työskentelee ensimmäistä kertaa uuden freelancerin kanssa, hän tekee usein sopimuksen, mutta kun yhteistyöstä tulee jatkuvaa, tehdään toimeksiannot vapaamuotoisemmin.

Myös toimeksiantojen laskutus on helppoa: työn tehtyään freelancer laskuttaa tekemänsä työn ja Elomaa maksaa laskun. Elomaa tekee freelancerin kanssa aina siten sopimuksen, että freelancer vastaa itse muun muassa eläkevakuutusmaksuista oman toiminimen tai osakeyhtiön kautta. Jos omaa toiminimeä tai yritystä ei ole, Elomaa edellyttää, että käytössä on esimerkiksi laskutusosakunta, joka hoitaa nämä velvoitteet.

Väliaikaista kaikki on vain

Elomaa näkee, että freelancer-ajattelutapa, työn väliaikaisuus ja valinnan mahdollisuus, pätevät monissa muissakin asioissa.

Esimerkiksi remontti- tai siivouspalvelua tarjoaa usein freelancer, jonka yksityistalous palkkaa tekemään työn. Aiemmin vastaaviin hommiin löytyi tekijä kyselemällä tuttavilta, mutta nykyään on tarjolla erilaisia alustoja, joiden kautta työnantaja ja -tekijä kohtaavat toisensa.

– Itse asiassa juuri tänään on tulossa sellaisen alustan kuin Flicktaskin kautta kaveri tekemään kotiin pientä remonttia, Elomaa kertoo.

Kun keikkatyöläisen työn jälki ja pätevyys voidaan arvioida, toimii alusta itsessään suosittelijana. Miksi siis pestä vaikkapa ikkunat itse, jos joku muu tekee sen tehokkaammin ja paremmin?

Elomaa ajattelee myös toimitilan freelancerina: toimistohotellista saadaan juuri sopiva tila käyttöön tarvittavaksi ajaksi. Aiemmin Elomaa on tehnyt töitä asiakkailla ja kotitoimistolla, mutta nyt toimistolle on tarvetta yhteisenä työtilana. Olohuoneen seinälle kun ei viitsi liimata post-it-lappuja.

”Always have your options ready” on tärkein oppi, mitä Elomaa on saanut niin työntekijöistä kuin freelancereista.

MBA-opintojen luennolla ranskalainen professori Pierre Casse oli korostanut, ettei elämää pitäisi koskaan päästää tilanteeseen, jossa ei ole muita vaihtoehtoja kuin olla yhdessä paikassa tai tehdä töitä yhdelle yritykselle. Elomaan mukaan mitä tahansa voi tapahtua, jos vaikka ulkomainen yritys ostaa liiketoiminnan ja siirtää sen muualle.

– Silloin ei välttämättä ole mitään väliä, kuinka hyvin olet tehnyt duunisi.

Toki jos löytää työn, jota tekee intohimolla, siinä kasvaa ja kehittyy koko ajan. Elomaan mielestä on silti hyvä pitää myös vaihtoehdot avoinna. Koko Elomaan tapa käyttää freelancereita ja tehdä projekteja rakentuu sen ajatuksen varaan.

– Maailma on täynnä mahdollisuuksia, Elomaa summaa.

Millainen työsuhde, sellainen vakuutus

Freelancerin eläkevakuuttaminen ei ole aina yksinkertaista, sillä siihen vaikuttaa, onko kyseessä työsuhde vai toimiiko freelancer yrittäjänä. Jos työ tehdään työsuhteessa, vastaa toimeksiantaja eläkevakuutuksesta ja työntekijä vakuutetaan TyEL:n mukaan. Jos taas freelancer toimii yrittäjänä, hän huolehtii itse eläkevakuutuksesta YEL:n mukaan.

Mikäli et ole varma, miten toimia, ota yhteyttä Elon Vakuutuspalveluihin 020 694 730.

Lue lisää freelance-työstä.