Onni asuu ihmissuhteissa – Vinkkejä hyvään elämään

Kaikki haluavat olla onnellisia, mutta millaiset asiat itse asiassa lisäävät onnellisuutta? Harvardin onnellisuustutkimuksen mukaan vastaus löytyy yhteisöllisyydestä.

Elämme maailmassa, jossa meitä kehotetaan jatkuvasti tekemään kovemmin töitä ja saavuttamaan yhä enemmän asioita. Meidät on ohjelmoitu ajattelemaan, että parempi tulotaso, saavutukset tai itsensä jatkuva kehittäminen tekevät meidät onnelliseksi.

Täydellisyyttä tavoitellessa emme pääse ikinä maaliin. Sen sijaan että jatkuva suorittaminen johtaisi tyytyväisyyteen ja onnellisuuteen, se saa meidät stressaantumaan ja uupumaan.

Tutkimukset todistavat, että hyvä elämä ja onnellisuus eivät rakennu varallisuudesta, sosiaalisesta statuksesta, älykkyysosamäärästä tai geeneistä. Avain onneen löytyy ihmissuhteista.

Yksilön onnellisuus kumpuaa yhteisöllisyydestä

Onnellisuutta on tutkittu Harvardin yliopistossa jo lähes 80 vuoden ajan. Pitkässä tutkimuksessa seurattiin yksilöiden elämää teini-iästä vanhuuteen, tarkoituksena selvittää, mikä todella pitää ihmisen terveenä ja onnellisena.

Tutkimustulosten selkein viesti on, että hyvät ihmissuhteet tekevät meistä onnellisia ja terveitä. Perheeseensä, ystäviinsä tai ympäröivään yhteisöönsä tiiviimmin yhteydessä olevat yksilöt ovat onnellisempia, fyysisesti terveempiä ja elävät muita pidempään, joten pidä ystävät ja perhe lähellä.

Ihmissuhteemme ja se, miten tyytyväisiä olemme niihin, vaikuttaa henkisen hyvinvointimme lisäksi fyysiseen terveyteemme. Harvardin tutkimuksessa huomattiin, että osallistujien tyytyväisyys ihmissuhteisiinsa 50 vuoden iässä ennusti fyysistä terveyttä paremmin kuin heidän kolesterolitasonsa. Voidaankin ajatella, että ihmissuhteista huolehtiminen on itsestään huolehtimista siinä missä kehonhuoltokin.

Koostimme tutkimuksen opeista vinkkejä onnellisuutta lisääviin ihmissuhteisiin.

Näin vaalit onnellisuutta ihmissuhteiden avulla

1. Valitse sosiaaliset suhteet

Ihmissuhteille on varattava aktiivisesti aikaa, jotta ne eivät jää muun tekemisen jalkoihin. Kyse on pienistä muutoksista: vaihda puhelimella käyttämäsi ruutuaika ihmisaikaan ja keskustele perheenjäsentesi kanssa. Herätä suhde henkiin tekemällä jotain, oli se sitten kävely tai illallinen, tai ota yhteyttä perheenjäseneen, jonka kanssa et ole puhunut vuosiin.

2. Panosta laatuun, älä määrään

Merkityksellistä ei ole se, montako ystävää sinulla on tai oletko parisuhteessa – läheisten suhteiden laatu ratkaisee. Konfliktissa eläminen on huonoksi terveydelle, lämpimät suhteet puolestaan suojelevat meitä. Vaali siis toimivia ihmissuhteitasi ja panosta niihin.

On hyvä muistaa, että hyvätkään suhteet eivät ole aina tasaisia ja ongelmattomia. Pientä riitaa ja kärhämää tulee kaikille. Tärkeintä on, että kovan paikan tullen suhteeseen voi luottaa. Luottamuksen arvoiset, turvalliset suhteet suojelevat myös aivojamme. Luottamussuhde toiseen ihmiseen takaa tutkimustulosten mukaan muistin pysymistä terävänä pidempään.

3. Älä odota pikavoittoja, vaan anna ihmissuhteille aikaa

Ihmisluonne kaipaa nopeita ja helppoja ratkaisuja, mutta ihmissuhteilta ei kannata odottaa pikavoittoja. Suhteiden vaaliminen on pitkäaikainen prosessi. Hyvät suhteet ovat parhaimmillaan elämän mittaisia ja kehittyvät elämäntilanteen ja persoonan mukana. Tällaisen ihmissuhteen saavuttaminen kysyy aikaa ja omistautumista. Vaikka pitkän ihmissuhteen vaaliminen vaatii panostusta, saat satsauksesi moninkertaisena takaisin onnellisuuden ja terveyden muodossa.

 

Lähteet:

The Harvard Gazette, Good genes are nice, but joy is better: https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/

Ted Talk, What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness: https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness