Onnellisempaa arkea ja parempia tuloksia – Intohimo on työelämän suola

Tutkimukset osoittavat, että intohimoa on syytä seurata työelämässä. Mutta mistä intohimo kumpuaa? Entä millä tavoin koko organisaatio hyötyy motivoituneesta kollegasta?

Tee mitä rakastat, on mantra, jonka olemme tottuneet kuulemaan inspiraatiopuheenvuoroissa ja huippumenestyneiden haastatteluissa. Asiantuntijat vahvistavat, että usein toisteltu neuvo ei ole pelkkää sanahelinää.

Yksilötasolla, intohimon tunteminen työtä kohtaan lisää tyytyväisyydentunnetta arjessa. Kun työ vastaa omia kiinnostuksen kohteita, työpäivät eivät ole pelkkää viikonlopun odottamista.

Mutta intohimolla on suurempiakin vaikutuksia: intohimoisesti työhönsä suhtautuva kollega on paitsi tyytyväisempi itse, myös koko työyhteisön etu. Lue alta, miten palo työtä kohtaan syntyy ja mitä hyötyä intohimosta on yksilölle ja yhteisölle.

Näin liekki syttyy

Intohimon kokeminen on usein monen tekijän summa. Se voi kummuta itsensä toteuttamisesta ja vahvuuksiensa hyödyntämisestä työssä – motivaatio ja merkityksen tunne kasvavat, kun kokee olevansa hyvä työssään ja hyödyksi työyhteisölleen.

Intohimoa koetaan useimmiten omien arvojen mukaisessa työssä. Palautteen saaminen ja mahdollisuus kehittää osaamistaan ovat myös oleellisia tekijöitä. Intohimo voi myös tarttua työyhteisön sisällä: kollegoista välittyvä palo voi parhaillaan kasvattaa myös omaa liekkiä työtä kohtaan.

Palo työtä kohtaan voi myös kehittyä ajan mittaan. Asiantuntijoiden mukaan työssä koettu intohimo on osin löytämistä, löydöstä seuraavaa uutteraa kehittämistä ja elämän mittaista syventämistä. Koskaan ei ole liian myöhäistä löytää intohimon kipinää omasta työstä, oli työnkuva millainen hyvänsä.

Enemmän aikaan intohimolla

Listasimme intohimon positiivisia vaikutuksia yksilön työhön ja koko organisaation menestykseen.

1. Työsuoritus paranee

Kun suhtaudumme työhömme intohimolla ja koemme sen merkitykselliseksi, suoriudumme tehtävistämme paremmin. Intohimo on motivoiva ja inspiroiva voima, joka vie projekteja eteenpäin ja antaa työyhteisölle energiaa kehittää ja kehittyä.

2. Sitoutuminen kasvaa

Kun työnsä kokee merkitykselliseksi, on valmis venymään tarvittaessa pari lisäsenttiä projektin eteen tai antamaan panoksensa silloinkin, kun tehtävä ei kuulu omaan toimenkuvaan. Intohimo lisää työhön motivaatiota ja sitoutumista niin yksilö- kuin tiimitasollakin.

3.  Esteiden selättäminen helpottuu

Mikään työ ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta tutkimukset osoittavat, että intohimoinen suhtautuminen työhön tekee vastoinkäymisten kohtaamisesta ja selättämisestä kevyempää.

 4. Ongelmanratkaisukyky ja luovuus kukoistavat

Intohimo vaikuttaa positiivisesti luovuuteen. Uuden ideointi on helpompaa, kun aihealueeseen on olemassa tunneside, ja intohimosta syntyneet ideat ovat usein myös innovatiivisempia.

 

Lähteet:

Duckworth Angela. Grit: The Power of Passion and Perseverance. Vermilion, 2016.

Forbes: Let’s Get Real About Passion at Work, https://www.forbes.com/sites/work-in-progress/2017/06/28/lets-get-real-about-passion-at-work/#59e74b363c23

Hakola Ida, Hiila Ilona, Tukiainen Maaretta. Tiimiäly: opas muuttuvaan työelämään. Tuuma, 2019.

Tilaa uutiskirjeemme