Onko yrittäjän sairastuminen kaiken loppu?

Onko yrittäjän sairastuminen kaiken loppu?

Tieto sairastumisesta tulee usein yllätyksenä kuin myrskypilvi kirkkaalta taivaalta. Silloin kun tukea tarvitsisi kaikkein eniten, yrittäjä on yksin. Työntekijöillä on sairastuessaan käytössään paitsi työterveyshuolto, myös työpaikan tuki. Yrittäjällä vastaavaa turvaverkkoa ei useinkaan ole. Lisäksi yrittäjä joutuu kantamaan huolta yritystoimintansa jatkumisesta sairastumisestaan huolimatta.

Yrittäjällä on sairastuessaan oikeus samoihin etuuksiin kuin työntekijöilläkin. Käytännössä tilanne ei kuitenkaan ole näin hyvä, sillä Kela maksaa yrittäjälle sairauspäivärahaa vasta neljännen sairaslomapäivän jälkeen. Lisäksi moni yrittäjä on alivakuuttanut toimintansa, minkä vuoksi etuuksien taso saattaa jäädä työntekijöitä heikommaksi.

Yrittäjien ahdinkoon on tulossa pian helpotusta?

Hallitus antoi lokakuun alkupuolella eduskunnalle lakiesityksen, jolla pyritään parantamaan yrittäjien sairausajan turvaa. Esityksen mukaan sairausvakuutuslakia muutettaisiin siten, että yrittäjien sairauspäivärahan omavastuu vähenisi neljästä yhteen päivään. Tämä tarkoittaisi, että yrittäjä saisi Kelan sairauspäivärahaa jo seuraavana päivänä sairastumisen jälkeen.

Lainmuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alussa.

Joko tiedät, miten Elo tukee työkykyäsi?

Yrittäjä voi saada Elosta ammatillista kuntoutusta, jos hänen työkykynsä on uhattuna sairauden vuoksi. Ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksena on kartoittaa keinot, joilla yrittäjä voisi jatkaa yritystoimintaansa sairaudestaan huolimatta tai palatessaan töihin sairauslomansa jälkeen.

− Ammatillisen kuntoutuksen yksi muoto on työkokeilu, jonka ajaksi Elo myöntää yrittäjälle kuntoutusrahan maksimissaan puoleksi vuodeksi, kertoo Elon kuntoutuspäällikkö Anna-Leena Jundell.

Työkokeilun aikana yrittäjän on mahdollista esimerkiksi keventää työtään tai muuttaa yritystoimintaansa suuntaan, joka paremmin tukee omaa terveydentilaa.

− Toinen tyypillinen keinomme tukea yrittäjän työkykyä on osallistuminen työtä helpottavien työvälineiden tai -koneiden hankintakustannuksiin elinkeinotukena. Viime kädessä voimme tukea myös yrittäjän kouluttautumista uuteen ammattiin, mikäli muut kuntoutuksen keinot eivät ole tarkoituksenmukaisia. Jos yrittäjää ei voida auttaa ammatillisella kuntoutuksella, hänelle saatetaan myöntää työkyvyttömyyseläke, kertoo Jundell.

Anna-Leena Jundell
Anna-Leena Jundell

Lisää hyviä uutisia yrittäjille

Elo osallistui Vakuutuskuntoutus ry:n hankkeeseen, jossa kehitettiin yrittäjille kohdennettua palvelua tilanteessa, jossa yritystoimintaa hankaloittaa yrittäjän heikentynyt terveydentila.

− Hankkeen pilottivaiheessa mukana oli myös asiakkaitamme, joiden tilanteeseen lähdettiin räätälöimään ratkaisuja. Yksi heistä oli maalari, jonka työkykyä rajoitti kroonistunut tenniskyynärpää ja oli selvää, ettei hän pystyisi enää jatkamaan entisessä työssään, kertoo Jundell.

Hankkeen pohjalta syntyi uusi yrittäjän palvelumalli. Elon asiakkaat saavat uuden yrittäjäpalvelun avulla tarvittaessa yksilöllistä tukea, tietoa ja vaihtoehtoja omaan tilanteeseensa. Palvelukokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Vakuutuskuntoutus ry:n, Suomen uusyrityskeskuskusten ja Naisyrittäjyyskeskus ry:n kanssa.

− Maalari työskenteli aiemmin työsuhteessa, mutta hankkeen myötä hän perusti oman yrityksen. Nyt hän pystyy keskittymään maalausalan erityistöihin ja voi helpommin itse valita terveydentilalleen sopivia töitä. Palvelu on erityisesti suunnattu Elossa vakuutetuille yrittäjille, mutta se on käytössä myös yrittäjiksi suuntautuville, tiivistää Jundell.

Ammatillisen kuntoutuksen rinnalla yrittäjän käytössä on yritysneuvoja, jolla on erityisosaamista paitsi kannattavuuden arvioinnista, myös rahoitus-, myynti- ja markkinointikysymyksistä. Elolla on lisäksi käytössään laaja, ympäri Suomen ulottuva kuntoutuksen palveluntuottajaverkosto. Palveluntuottajat ovat merkittävässä asemassa varsinkin yrittäjien ammatillisen kuntoutuksen prosessissa.

− Elon kuntoutusasiantuntijat ovat yrittäjän apuna. Voimme tarvittaessa ohjata yrittäjän myös palveluntuottajan asiakkaaksi, joka ohjaa yrittäjää kuntoutusprosessissa, auttaa tilanteeseen sopivan kuntoutussuunnitelman laatimisessa ja löytää kuntoutuksen hyötyjä asiakkaalle motivoinnin kautta. Ennalta ei siis tarvitse tietää, mitkä kuntoutuksen keinot sopivat omaan tilanteeseen parhaiten tai mitä tarjoamamme kuntoutus ylipäänsä on, Jundell tiivistää.

Vinkit yrittäjälle:

 1. Varaudu ennalta – pidä YEL-työtulosi ajan tasalla
  YEL-työtulosi vaikuttaa paitsi tulevaan vanhuuseläkkeeseesi, myös moniin etuuksiin yritystoimintasi aikana. Sairastuessasi Kelan maksaman sairauspäivärahan sekä ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan ja työkyvyttömyyseläkkeen määrät perustuvat YEL-työtuloosi.
  Kokeile laskurilla, miten YEL-työtulo vaikuttaa sosiaaliturvaasi >
   
 2. Huolehdi erityisesti yrityksesi avainhenkilöstä
  Mitä aiemmin työkyvyn heikentyminen havaitaan, sitä helpompi on tilanteeseen tarttua oikea-aikaisesti. Pidä siis erityisen hyvää huolta itsestäsi.
  Selvitä työhyvinvointisi nykytila Yrittäjän työhyvinvointikartoituksella >
   
 3. Ota tarvittaessa yhteyttä Elon kuntoutusasiantuntijaan
  Lisätietoa ammatillisesta kuntoutuksesta, sen keinovalikoimasta ja toimeentulosta kuntoutuksen aikana löydät osoitteesta www.elo.fi/kuntoutus. Löydät sieltä myös yhteystietomme. Älä epäröi ottaa yhteyttä –me Elon kuntoutusasiantuntijat olemme juuri sinua varten.