Nelikymmenpyöräinen rekka, jonka kaikki renkaat vetävät samaan suuntaan

 

Iisalmelainen Sähkötoimisto Murtola Oy koki tänä keväänä nuorennusleikkauksen omistajanvaihdoksen myötä. Hyväntuulisella meiningillä ja hyvinvoivilla työntekijöillä kilpailijoistaan erottuva yritys haluaa olla alansa paras Ylä-Savon ja Kainuun alueella.

Ylä-Savon ja Kainuun sydämessä elämänrytmi on savolaisen lupsakkaa. Suolta nousee aamu-usva ja hevoset hörähtelevät alkukesän kalpeassa auringossa. Vaikka työtä täälläkin riittää, elämänasenne on rennompi kuin pääkaupunkiseudun sykkeessä.

Yrityksen toinen tuore omistaja, varatoimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Lappalainen on hevosmiehenä aamuvirkku ja tulee töihin jo viiden aikaan. Varhaiset aamukahvihetket työntekijöiden kanssa ovat erityisen tärkeitä.

– Kahvin lomassa jutellaan kuulumiset. Jos jollain asentajalla on huono päivä, letkautan hauskan vitsin. Kun kaveri lähtee paremmalla fiiliksellä töihin, ovat työtehotkin mallillaan, Lappalainen kertoo.

Lappalainen tykkää touhuta ihmisten lähellä. Yrityksen toinen omistaja, Mikko Murtola, yritti ensin tyrkyttää Lappalaiselle toimitusjohtajan paikkaa, mutta Lappalaisen puolesta enemmän kouluja käynyt Murtola sai hoitaa yrityksessä sitä virkaa.

Ennen yrittäjäksi siirtymistä Lappalaiselle ehti kertyä kokemusta Sähkötoimisto Murtolasta lähes kahden vuosikymmenen ajalta.

Paluu Murtolaan

Elettiin 90-luvun puoliväliä ja lama-Suomessa työntekijöitä irtisanottiin ja lomautettiin. Lappalainen sai kuitenkin onnekseen töitä ravihevostalleilta sähköasentajaksi valmistumisen jälkeen.

Eräänä kengityspäivänä tapahtui jotakin odottamatonta: Hevonen istahti Lappalaisen selän päälle ja selkä jouduttiin leikkaamaan. Onnettomuudesta toipuva Lappalainen lähti opiskelemaan lisää sähköalaa.

– Valmistumisen jälkeen mieleeni palasi Sähkötoimisto Murtola, jossa olin käynyt nuorena poikana tekemässä sähkötöitä viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Lama-aikana Sähkötoimisto Murtola ei voinut taata työtä pitkäksi aikaa. Paluu Murtolaan jäikin lyhyeksi, kun läheisestä sähkötukusta avautui tukkumiehen paikka. Murtola jäi kuitenkin mieleen mukavana työpaikkana, jossa oli leppoisa ilmapiiri.

Eräänä joulukuisena perjantai-iltapäivänä vuonna 2002 Murtolan tuolloinen omistaja Rami Murtola pyysi Lappalaista käymään toimistolla.

– Ajoimme kilpaa hevosilla ja juttelimme ummet lammet hevosista. Lopuksi Rami kysyi, olisinko kiinnostunut tulemaan töihin. Parkkipaikalla Rami huusi vielä perään kysymyksen: ”Ai niin, paljonko sulle pitäis maksaa palkkaa”, Lappalainen nauraa.

Sikariportaan nuorennusleikkaus

Kun Lappalainen täytti neljäkymmentä vuotta, mielessä alkoi pyöriä yrittäjyys. Ajatus kirkastui eräänä syksyisenä päivänä sorsametsällä.

– Olimme Mikon kanssa veneessä ja hörpimme kahvia. Aurinko paisteli kirkkaalta taivaalta ja siinä minä sitten ehdotin, että mitä jos ostettaisi Murtola. Mikko sanoi, että mikä ettei, harkitaanpa asiaa ja siitä sitä pikkuhiljaa lähdettiin suunnittelemaan, Lappalainen muistelee.

Joulun 2016 tienoille tultaessa asia alkoi konkretisoitua ja yrityskaupat tehtiin tämän vuoden maaliskuussa.

– Meidän siirtymisemme omistajiksi on ollut vähän niin kuin nuorennusleikkaus tähän sikariportaaseen. Pyrimme olemaan todella lähellä asiakkaitamme, ja meillä on Mikon kanssa selkeä työnjako: Mikko hoitaa teknistä puolta ja minä kaupallista, Lappalainen kertoo.

Sähkötoimisto Murtolalla on pitkä historia ja pitkiä asiakassuhteita.

– Toivomme Mikon kanssa, että saamme palvella yhtä pitkään kuin edelliset omistajat ja viedä asioita eteenpäin hyvällä fiiliksellä, Lappalainen sanoo.

Viikonloppuisin omistajasta kuoriutuu lavatähti

Hyvää fiilistä työpaikalla ruokkii myös Lappalaisen rakas harrastus. Lappalainen on vuoden 2016 Tangomarkkinoiden finalisti. Karaokesta laulu-uransa aloittaneella Lappalaisella on riittänyt keikkoja Tangomarkkinoiden jälkeen, ja tänäkin kesänä keikkoja saattaa olla jopa neljä viikonlopun aikana. Harrastukset ja työ tukevat toisiaan hyvin.

– Kun nousee keikkalavalle, niin ei siinä sähköhommia mieti eikä muutakaan, Lappalainen sanoo.

Usein Lappalainen ajelee keikalta kotiin vasta puoli kuuden aikaan sunnuntaiaamuna. Silloin juuri se hämyinen usva nousee suolta ja kotipihassa hevoset toivottavat tervetulleeksi. On hieno tunne, kun takana on onnistunut keikka ja kotona odottaa hiljaisuus ja oma perhe.

Vaikka Mikalla on laulamisen ja yrittäjyyden lisäksi harrastuksia kalastuksesta hevosiin, hän ei ajattele kiirettä.

– Yrittäminen ja vapaa-ajalla touhuaminen ovat minulle elämäntapa ja todella tärkeitä asioita. Nostan hattua perheelleni ja ystävilleni, jotka ovat mukana 110 %.

Lupsakalla asenteella ja hyvinvoivilla työntekijöillä ykköseksi

– Kyllä meillä Mikon kanssa on sellainen periaate, että kun meillä on tässä nelisenkymmentä henkeä, niin meillä on sellainen nelikymmenpyöräinen rekka, jonka kaikki pyörät vetävät samaan suuntaan ja me toimimme etupyörinä, Lappalainen kuvailee.

Lappalaisen ja Murtolan ajatuksena on, että kun työntekijät voivat hyvin, yrityskin menestyy.

– Kilpailu on kovaa tällä alalla ja meidän keinomme erottautua ovat muun muassa hyvinvoivat työntekijät.

Esimerkki työntekijöiden hyvinvointiin panostamisesta ovat esimerkiksi yhteiset kalareissut ja vuoden lopulla pidettävät pikkujoulut. Lappalainen on järjestänyt juhlatilaisuuksiin eturivin artistejakin, kuten Korisevan Arjan.

– Henkilöstö oikein odottaa näitä hetkiä. Ne ovat tärkeitä ja niissä luodaan yhteishenkeä.

Sähkötoimisto Murtola haluaa olla perheyritys, jonne halutaan töihin ja jonka asiakkaat haluavat yhteistyökumppanikseen Ylä-Savon ja Kainuun alueella.

– Haluamme olla ykkönen tällä alalla tällä alueella, Lappalainen painottaa.

Lue Mikan vinkit hyvään henkilöstöjohtamiseen >