Näin käytät aikaa itsellesi tärkeisiin asioihin, 3 + 1 vinkkiä

Jos viikon tunnit eivät tunnu riittävän, on aika istua alas ja piirtää lukujärjestys. Sen avulla löydät arjen aikasyöpöt ja vapautat aikaa asioille, jotka ovat itsellesi tärkeitä.

Sähköpostin lähettäminen menee iltatöiksi, lenkki jää välistä ja uni tulee televisiota katsellen. Aika tuntuu valuvan sormien välistä. Kun arki rullaa täyttä vauhtia eteenpäin, ei päivän päätteeksi osaa edes sanoa, mihin tunnit kuluivat. Kuulostaako tutulta? Ajanhallintaa voi onneksi harjoitella yksinkertaisen työvälineen avulla.

Eroon haitallisista rutiineista

Sanna Sekin kotitaloustieteen väitöstutkimuksessa tutkittiin sekvenssikartan, eli arjen lukujärjestyksen, käyttöä perheen arjen hallinnan tukemisessa. Tutkimuksessa todettiin, että sekvenssikartan avulla ajanhallinta on helpompaa, koska arjen kokonaisuuden näkee yhdellä silmäyksellä.

Tutkimuksessa perheet saivat kartan noudattamisen avulla arkeen säännöllisyyttä, ennakoitavuutta ja kokonaisuuden hallintaa. Arjen haitalliset rutiinit pystyttiin tunnistamaan lukujärjestyksestä ja niitä voitiin myös muuttaa, koska koko perhe sitoutui arjen lukujärjestyksen suunnitteluun.

Lukujärjestys eroaa kalenterista sen sitouttavan luonteen takia. Kalenteriin merkitään muistiin menot ja lukujärjestys suunnitellaan tukemaan omaa ajankäyttöä.

Arjen lukujärjestys auttaa hallitsemaan aikaa

Arjen lukujärjestyksen voi piirtää joko itselleen tai koko perheelle. Sen avulla voit tuoda järjestystä työtunteihin sekä vapaa-aikaan. Alkuun pääsemiseksi tarvitset vain kynän ja paperia. Apuna voi käyttää myös kalenteria päivämäärien ja aikojen tarkistamiseksi.

1. Hahmota päivien rakenne

Piirrä aluksi lukujärjestys ja varaa oma tila jokaiselle viikonpäivälle. Erittele jokaiselle päivälle aamu, iltapäivä ja ilta. Merkitse ensin aika, jonka vietät töissä, niin näet kuinka paljon sinulla on vapaa-aikaa viikon aikana.

2. Mihin käytät aikasi?

Merkitse seuraavaksi kalenteriin sovitut menot: palaverit, treenit, syntymäpäivät, lounastreffit. Varaa sitten työpäivän ajalle työaikaa tehtäville, jotka haluat saada tehtyä. Kun varaat aikaa tärkeiden tehtävien tekemiselle, voit helpommin kieltäytyä keskeytyksistä.

Varaa aikaa myös tärkeille tehtäville vapaa-ajalla. Merkitse ylös kodinhoitoon liittyvät asiat, kuten siivous ja kaupassakäynti. Sen jälkeen näet, kuinka paljon sinulla on viikossa käytettävissä aikaa, jonka voit käyttää aivan kuten tahdot.

3. Mieti, mikä on sinulle tärkeää

Varaa vapaa-ajalle aikaa sinulle tärkeisiin asioihin. Merkitse aikaa omatoimiselle liikkumiselle, kirjan lukemiselle, perheelle, mikä vain sinulle on tärkeää. Kun mietit valmiiksi mitä haluat tehdä vapaa-ajalla, et jumiudu television ääreen tai someen niin herkästi.

4. Ole rehellinen

Seuraa lukujärjestystä viikon ajan. Kun huomaat poikkeavasi suunnitellusta, merkitse se ylös, niin näet mihin aidosti kulutat aikaasi. Tarkastele viikon lopuksi viikkoa. Mihin käytät arjessasi eniten aikaa? Käytitkö aikaa kuten haluat? Luo seuraavan viikon lukujärjestys opit mielessäsi.