Moni asia mietityttää eläkkeelle jäävää

Espoolaisen Maisema-aulan yrittäjä, maisemasuunnittelija Jaana Hakolan eläkevuodet lähestyvät. Juuri nyt hän pohtii erilaisia eläkkeelle jäämisen vaihtoehtoja.

Yrittäjä Jaana Hakola

Syksyllä kymmenen vuotta täyttäneen espoolaisen yrityksen Maisema-Aulan omistaja ja yrittäjä Jaana Hakola tekee ihmisten pihaunelmista totta. Kunnianhimoinen suunnittelija toteaa haluavansa olla maisemasuunnittelun ”Alvar Aalto” -toimisto ja tekevänsä työnsä asiakasta kuunnellen ja parhaimpia vaihtoehtoja hakien. Alan opintojen jälkeen 2000-luvun puolivälissä Jaanalle oli selvää, että hän ryhtyy yrittäjäksi.

– Olen kokenut myynnin ammattilainen, ja yrittäjyys ja myyntityö kulkevat käsikädessä. Päätin, että teen niin paljon töitä, että pärjään. Ja olenkin pärjännyt. Yritykseni täytti elokuussa kymmenen vuotta. Nykyään suuri osa asiakkaistani tulee muiden asiakkaideni suositusten kautta.

Ei ihan heti uskoisi, mutta lähivuosien aikana Jaanan Hakolan elämässä häämöttää eläkkeelle jääminen. Hän on pohtinut hyvissä ajoin tulevaan elämänmuutokseen sisältyviä vaihtoehtoja, mutta ei ole vielä lukinnut hänelle parhaiten sopivaa vaihtoehtoa. Ajatus tulevasta eläkkeelle siirtymisestä alkoi jo pari vuotta sitten, kun hän muutti Maisema-Aulan toiminimestä osakeyhtiöksi.

– Yhtenä vaihtoehtona olen miettinyt yritykseni myymistä. Silloin on helpompaa myydä osakeyhtiö kuin toiminimi.

Toistaiseksi jatkajaa ei ole vielä löytynyt. Jaana olisi valmis kulkemaan uuden yrittäjän rinnalla vuoden päivät, jonka ajan hän voisi tarjota omaa osaamistaan. Jos on tarkoitettu, yritykselle löytyy jatkaja. Jos ei, niin yritystoimintaa voi jatkaa myös eläkkeellä ja samalla pohtia rauhassa vaihtoehtoja.

– Yrittäjän pitää olla aina vähän nälkäinen ja kunnianhimoinen. Seuraajalla pitäisi olla ajatus, että hänen pitää olla entistä parempi. Suunnittelutyö on ongelmanratkomista ja se vaatii tietynlaista persoonaa ja tahtoa saada jokaisesta lopputuloksesta mahdollisimman hyvä. Jos sitä ei ole kiinnostunut tekemään, työstä ei tule mitään.

Elolta tärkeää tukea

Maisema-aula on ollut koko toimintansa ajan Työeläkeyhtiö Elon asiakas. Myös Jaanan perheen asiat hoituvat Elon kautta. Hän arvostaa Elon palveluissa proaktiivisuutta yrittäjään päin. Myös säännölliset uutiskirjeet hän lukee aina läpi. YEL-maksuista hän on huolehtinut aina, minimin maksaminen kostautuisi eläkkeelle jäädessä, hän toteaa.

Tulevaisuuden suhteen Jaana on rauhallisin mielin. Mitään hyvää ei saavuta väkisin pakottamalla, hän uskoo.

– En ole mustavalkoinen, joten jos yritykselle ei löydy jatkajaa, niin voi olla, että jatkan työelämässä niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä. Toistaiseksi minulla ei ole kiirettä eläkkeelle, mutta kyllä se silti tulevaisuudessa häämöttää. Jos pysyn terveenä, jatkan niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Yrittäjä, ole ajoissa hereillä!

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén muistuttaa yrittäjiä, että mitä aikaisemmin valmistaudutaan tulevaan eläkeikään, sitä useampia vaihtoehtoisia polkuja on tarjolla. Hellsténin mukaan kahta tärkeintä asiaa kannattaa pohtia hyvissä ajoin.

– Suosittelen aina eläkkeelle jääviä pohtivia perehtymään ensin kertyneeseen työeläkkeeseen. Selvitä kokonaistilanne, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Valitettavan iso osa yrittäjistä vakuuttaa itsensä matalalla tasolla ja vanhuuden turva jää silloin matalaksi. Kun eläke kertyy koko vakuutetulta työnteon ajalta, niin pari vuotta ennen eläkkeelle jäämistä ei enää ihmeitä pystytä tekemään.

Toinen merkittävä päätös liittyy yrittäjän omaan yritykseen. Vaihtoehtoja on monia ja kannattaa pohtia, mikä omalle yritykselle on se parhain vaihtoehto ja mihin on mahdollisuuksia, toteaa Hellstén.

– Moni yrittäjä nostaa vanhuuseläkettä, mutta jatkaa siitä huolimatta edelleen yritystoimintaa. Yrittäjällä on kiitollinen tilanne siinä, ettei yritystä tarvitse laittaa katkolle tai lopettaa vanhuuseläkkeen saamiseksi. He voivat pitää yrityksen toiminnassa ja jatkaa eläkkeen rinnalla vaikka pienimuotoisemmin.

Täsmäapua yrittäjälle tarjoaa Harri Hellsténin mielestä yrittäjän työeläkeyhtiö sekä yrittäjiä palvelevat asiantuntijatahot.

– Työeläkeyhtiöltä kannattaa kysyä neuvoa eläkkeen suuruuteen ja kertymään liittyvissä asioissa. Suomen Yrittäjissä vastaamme mielellämme yleisiin eläkkeelle jäämiseen liittyviin kysymyksiin.

Harri Hellstén
Aikainen valmistautuminen eläkeikään tarjoaa yrittäjälle useampia vaihtoehtoja, toteaa Harri Hellstén

Teksti: Petra Nikkinen

Tarkista YEL-laskurillamme, miten YEL-työtulon suuruus vaikuttaa tulevan työeläkkeesi määrään >