MÖn meijeriosuudessa virtaa maidon sijaan kaura

Kahden sisaruksen luoma MÖ Foods Oy sai vuodessa kaurajogunsa testikattiloista sukutilan meijeriin ja sieltä kaupan hyllyille ja ostoskoreihin.

Annamari ja Marjaana Jukkola katsovat toisiaan silmiin ja nauravat. Sisarukset ovat juuri todenneet, että Pohjanmaan hälinästä he palaavat aina Helsingin rauhaan, ei toisin päin. Jukkolat kulkevat yli 520 kilometrin matkan Pohjanmaalle Lohtajalle lapsuudenkotiinsa viikoittain.

– Aluksi se oli raskasta, mutta nyt siihen on tottunut. Junassa saa hyvin töitä tehtyä, Annamari kertoo.

Syy, miksi Jukkolat kuluttavat junanpenkkejä ahkeraan, löytyy kaurasta. Annamari on kotimaisia, soijattomia ja kasvipohjaisia kaurajoguja valmistavan MÖ Foodsin toimitusjohtaja, Marjaana brändivastaava.

– Meijeri, jossa MÖn kaurajogua valmistetaan, näkyy pellon toisella laidalla lapsuuden kotimme ikkunasta, Marjaana kertoo.

Meijeri on Jukkolan suvun maitotilan, jossa sisarusten vanhemmat ovat olleet yrittäjiä koko ikänsä. MÖn sydämen sijoittaminen lapsuuden maisemiin tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta.

– MÖn meijeriosuudessa maidon sijaan virtaa tietysti kaura, Annamari toteaa.

Meijeristä kaurajogut päätyvät kauppojen hyllyille, K-marketteihin, Minimaneihin, Halpahalleihin ja Anton&Antoneihin ympäri maata sekä S-kauppoihin keskipohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa. Reilun vuoden ikäisen yrityksen matka kuluttajien ostoskoreihin tuntuu lyhyemmältä kuin matka Lohtajalta Helsinkiin. Niin nopeasti kaikki on tapahtunut.

Motivaatiota elämäntapamuutoksesta

Alkuun pääseminen vaati turhautumista. Annamari ja Marjaana seisoivat Helsingin Sörnäisissä. Pilvet roikkuivat raskaana taivaalla ja ilma henki syksyn alkua. Tarkoitus oli mennä kahville, mutta sisaruksista kumpikaan ei jaksanut ottaa askeltakaan. Takana oli pitkä päivä, Marjaanalla graafisen suunnittelun opintojen parissa, Annamarilla väitöstyön parissa Aalto Yliopistolla.

– Seisoimme siinä lähes tunnin. Vuodatimme turhautumista omaan elämäntilanteeseen. Olimme aiemmin jo puhuneet ohimennen halusta muuttaa elämän suuntaa, mutta silloin kurvissa syntyi päätös, Marjaana kertoo.

– Mietimme, että no perhana, olisipa siistiä polkaista oma yritys pystyyn, Annamari sanoo.

Oli elokuu 2016. Marjaana oli tutustuttanut Annamarin kasviperäiseen ruokavalioon ja kumpikin oli alkanut kiinnittää huomiota ympäristöasioihin.

– Se oli sellainen kokonaisvaltainen elämäntapamuutos, joka tarjosi motivaation yrityksen perustamiseen. Tarvitsin ensin asian, johon uskoa, ennen kuin yrittäjyys tuli kyseeseen, Marjaana toteaa.

Kaupan hyllyiltä ei löytynyt juurikaan kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Elintarviketieteitä ja maitoteknologiaa opiskellut Annamari teki markkinakatsauksen, tutki trendejä ja laittoi kattilat ja termostaatit tulille. Aika näytti kypsältä kasvipohjaisten tuotteiden maihinnousulle.

Ei yksin vaan yhdessä

– Aloin testata kaurajogun prototyyppejä kotikeittiössä. Rakastan uuden luomista, tuotekehitys on ehdoton vahvuuteni yrityksessä, Annamari kertoo.

Kun prototyypit kiehuivat kotikeittiössä, Jukkolat havahtuivat siihen, ettei oma osaaminen riitä yrityksen pyörittämisen jokaiseen yksityiskohtaan. He eivät halunneet olla koitoksen keskellä yksin, joten sisarukset keräsivät ympärilleen pienen kylän verran tuttuja, joista syntyi MÖ Foodsin 12 hengen perustajatiimi.

– Pitkän linjan yrittäjiä, ekonomisteja, perheenjäseniä, viljelijöitä. Meillä on tässä mukana tuttu porukka, josta löytyy osaamista moneen lähtöön. Kun tapaamme, tulee aina fiilis, että vitsi meillä on hyvä jengi, Annamari kertoo.

– Aluksi tuntui, että pitäisi osata kaikki itse heti. Yrittäjyyttä on pitänyt opetella alusta asti, joten on ollut helpottavaa ymmärtää, ettei kaikkea tarvitse osata, Marjaana sanoo.

Kiitos suvun maitotehtaan, aloitteleva yritys ei tarvinnut suurta pääomaa päästäkseen tuotannon pilottivaiheeseen. Sisarusten idea sai suvun meijeriltä täyden tuen ja uskon. MÖ Foods perustettiin virallisesti toukokuussa 2017 ja tuotantoa alettiin siirtää testikattiloista meijeriin. Ennen kuin yhtäkään kaurajugurttipurkkia voitiin täyttää, Meijerin säädökset tulivat vastaan.

– Kasvi-ja eläinperäisten tuotteiden valmistukseen käytettäville tiloille on omat säädöksensä. Vaati työtä saada tilat kuntoon, Annamari kertoo.

Jogurttihyllyä valloittamaan

Marraskuussa 2017 valkoiset jugurttipurkit kulkivat Kokkolan seudulla asukkaiden jääkaappeihin lähiruokapiirin ansiosta. Jukkolat jännittivät pohjanmaalaisten palautetta.

– Paikallinen kaurapohjainen tuote vetosi. Rakenne ja maku saivat kiitosta. Otimme bloggaajia mukaan tuotekehitykseen ja saimme sitä kautta tuotteille myös näkyvyyttä.

Maun jälkeen piti saada kuntoon myös brändi ja sen ilme. Yrityksen nimi oli aluksi vain työnimi, mutta MÖ tuntui suussa yhä paremmalta, mitä pidempään se oli käytössä. Hyvää ei kannattanut vaihtaa pois. Marjaana katsoi maailmalle ja maitohyllyihin kilpailijoiden pakkauksiin ja alkoi luonnostella MÖlle ominaista ilmettä. Tukea tuotteen paketin kehittämiselle saatiin ELY-keskukselta.

– Printtasimme Marjaanan luonnoksen, teippasimme ne purkkeihin ja katsoimme miltä purkit näyttävät jääkaapissa.

Se, mikä näytti hyvältä ruudulla, ei aina toiminut purkissa. Lopulta löytyi ilme ja pakkaukseksi valittiin purkki, jossa on 50 % vähemmän muovia kuin tavallisessa jugurttipurkissa. Sitten Annamari marssi juttusille Keskon kanssa.

– Keskustelu Keskon kanssa meni yllättävästi. He olivat valmiita ottamaan tuotteen heti hyllyyn. Kasvipohjaisten tuotteiden vetovoima sekä kotimaisuus olivat puolellamme.

Äkkiä oltiin tilanteessa, jossa MÖn tuotanto ei riittänyt täyttämään tilauksia. Se oli ristiriitainen hetki, täynnä iloa ja turhautumista.

– Pienenä start-up yrityksenä saa ihan jatkuvasti taklata haasteita. Useat sidosryhmät ovat joustamattomia pienyrityksen näkökulmasta. Isot ennakot ovat mahdottomia pienelle uudelle yritykselle. Onneksi on aina päästy eteenpäin, Annamari pohtii.

Omannäköinen ja omaehtoinen yritystaival

Reilun vuoden ikäisen yrityksen kaurajogut löytävät nyt tiensä ostoskoreihin ympäri Suomea. Meijerissä uusitaan tuotantolinjastot syksyyn mennessä ELY-keskuksen tuen avulla. Annamarin sormia syyhyttää jo luoda jotain uutta.

– Ideoita riittää. Olemme melko malttamattomia tulevaisuuden suhteen. Tavoitteet on asetettu korkealle, mutta realiteetit tulee pitää mielessä. Olemme kuitenkin vasta reilun vuoden ikäinen start-up.

MÖ haluaa tarjota vaihtoehtoja, jotka ovat arjen pieniä tekoja ympäristön hyväksi. Ensi vuonna tiedossa on välipalatuotteita ja tulevaisuudessa MÖn tuoteperhe voi kattaa koko maitohyllyn mitan. Ulkomaanmatkoilla Annamarin puhelin täyttyy maitohyllykuvista, joista voi poimia ideoita tulevaisuutta ajatellen.

– Tässä rakennetaan yhä sitä, millaisia me haluamme olla. Haluamme tehdä omannäköistä juttua, Marjaana miettii.

Omannäköisyys tarkoittaa ainakin rentoutta ja paikallisuutta. Liika vakavuus on ravisteltu pois kokouskäytännöistä ja yrityksen arjesta. Toimitusjohtajakin jakaa maistiaisia kaurapyörän kontista.

– On oma päätös, kuinka kiire on. En koskaan sano, että minulla olisi kiire. Joskus viikonloppuiltaisin meidän pitää muistutella WhatsAppissa toisillemme, että työasiat voivat odottaa maanantaihin, Annamari kertoo.

Lue Jukkolan siskosten vinkit perheen ja ystävien kanssa työskentelyyn