Mitä saavutit viime vuosikymmenellä? Mitkä ovat toiveesi 2020-luvulle? Toteuta 5 askeleen tilannekatsaus

Taaksepäin katsominen lisää kiitollisuuden tunnetta ja auttaa suunnittelemaan tulevaa. Vuosikymmenen vaihde on hyvä hetki itsereflektiolle ja tilinteolle.

2010-lukua värittivät muun muassa lukuisat kansanliikkeet, ilmastonmuutoksen aiheuttama huoli, supersankarielokuvien paluu sekä viraalit tanssitrendit. Vuosikymmen toi mukanaan myös sosiaalisen median, josta on kasvanut erottamaton osa elämää. Simpukkapuhelimet ovat vaihtuneet älypuhelimiin ja yhä useampi selaa internetiä lähinnä mobiilissa. Myös työelämä on muuttunut digitalisaation myötä – esimerkiksi LinkedIn-profiilit ovat korvanneet CV:t ja Skype-palaverit ovat syrjäyttäneet työmatkoja tasaiseen tahtiin.

Kymmenessä vuodessa ehtii tapahtua paljon, mutta muutosta voi olla vaikea hahmottaa arjen kiireen keskellä. Omaa elämää tarkasteltaessa voi tuntua siltä, ettei vuosikymmenessä ole tapahtunut juuri mitään. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kun pysähdyt pohtimaan kulunutta vuosikymmentä, huomaat pian, mitä kaikkea olet saanut aikaan.

Katso ensin taaksepäin, niin näet paremmin tulevaan

Edellisen vuosikymmenen pohtiminen ja taaksepäin katsominen on hyödyllistä, sillä näet miten olet kasvanut ja kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Muisteleminen lisää näin kiitollisuuden tunnetta. Pohdinnoista saat avaimia ja oivalluksia myös tuleville vuosille ja uudelle vuosikymmenelle.

Tilannekatsauksen tekeminen kannattaa jakaa osiin. Työelämän kehitystä, harrastuksia, ihmissuhteita ja omaa kasvua ihmisenä kannattaa tarkastella yksi aihealue kerrallaan.

Pohdi jokaisen osa-alueen kohdalla seuraavia asioita:

  1. Listaa ensin faktat, joiden avulla on helpompi käsitellä ajanjaksoa. Mitä viimeisen 10 vuoden aikana on tapahtunut? Vaihdoitko työhuonetta, toimenkuvaa tai työpaikkaa, oliko parisuhteessa virstanpylväitä, aloititko uuden harrastuksen?
  2. Tarkastele kehitystä. Mitä hyvää kehitystä on tapahtunut? Entä mikä on mennyt huonompaan suuntaan?
  3. Miten olet itse kasvanut? Minkä ikäinen olit, kun 2010-luku alkoi? Millainen olit silloin? Mieti, miten olet kasvanut ja kehittynyt ihmisenä kuluneen vuosikymmenen aikana.
  4. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä nyt? Mistä olet nyt kiitollinen, mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä oli sinulle aiemmin tärkeää, entä nyt? Entä onko elämässäsi jotain, mistä olisit valmis luopumaan?
  5. Mitkä ovat toiveesi juuri alkaneelle 2020-luvulle? Tilannekatsauksen jälkeen on hyvä suunnata katse eteenpäin. Mieti, mitä haluat uuden vuosikymmenen tuovan mukanaan sinulle ja kirjaa toiveesi ylös. Vuosikymmen on pitkä aika, joten ota pohdinnasta ilo irti. Visioi, irrottele ja unelmoi!