Milleniaalit tulevat – työnantaja, oletko valmis?

Yritysten arvot ja etiikka painavat yhä enemmän työpaikan valinnassa. Hyväntekeväisyys, jousto ja läpinäkyvyys ovat avainsanoja milleniaalien valitessa työpaikkaa.

Kohta jo puolet työikäisistä ovat milleniaaleja, eli syntyneet vuoden 1982 jälkeen. Tämä sukupolvi on oppinut vaatimaan, mutta samalla antamaan paljon takaisin. Vastaako työpaikkasi milleniaalien vaatimuksia?

Aitoutta etsimässä

Uuden sukupolven työntekijät odottavat yrityksiltä ja yritysjohtajilta voiton sijaan muita asioita: yhteistä hyvää ja yhteiskunnallista vaikuttamista.

Palkka ei siis enää ole se, millä houkuttelet milleniaaleja työntekijöiksi - työyhteisö painaa vaakakupissa enemmän. Aito ja rehellinen työyhteisö on yksi tärkeimmistä osatekijöistä. Oletko esimiehenä helposti lähestyttävissä ja tavoitettavissa? Ja työskenteletkö yhdessä alaistesi kanssa, vai kokevatko he työskentelevänsä sinulle?

Millä erottaudut työnantajana?

Milleniaalit arvostavat luontaisetuja, kuten vanhempainvapaata ja eläkesuunnitelmia - jopa enemmän kuin edelliset sukupolvet. He ovat valmiita peräti vaihtamaan työpaikkaa etujen vuoksi.

Ole aktiivinen jo rekrytointivaiheessa ja kerro luontaiseduista. Mieti, millä tavalla voit erottautua positiivisesti muista työnantajista – ovatko toimistokoirat tervetulleita tai järjestääkö työyhteisönne säännöllisesti yhteiset aamupalat ja iltapäiväkahvit?

On myös tärkeää selvittää työpaikan sisäiset konfliktit, jotta kaikki saavat nauttia työskentelystä. Vetävätkö kaikki yhtä köyttä, vai uiko yhteisössä vastarannan kiiski - ja mistä tämä voisi johtua?

Työ ei ole enää kaikki kaikessa

Ulkomailla uusin trendi on yritysten hyväntekeväisyys. Tutkimusten mukaan mahdollisuus hyväntekeväisyystyöhön työpaikalla luo siteen työnantajaan. Lisäksi hyväntekeväisyys tuo merkityksellisyyttä myös ihmisten sosiaaliseen elämään. Itseensä tyytyväinen työntekijä on myös tyytyväinen työntekijä.

Yhteiskunta ei enää toimi pelkästään aamuyhdeksän ja iltaviiden välillä: työajoissa pitää joustaa, ja moni milleniaali arvostaa myös etätyömahdollisuutta. Etätyö ei välttämättä tarkoita pyjamassa kotona työskentelyä - jos työinspiraatio ei tule toimistossa, voi sen löytää esimerkiksi kahvilasta tai puistosta. Työvälineiden pitää luonnollisesti olla kunnossa ja mahdollistaa työskentely toimiston ulkopuolella. Moderniin työskentelytapaan ei välttämättä kuulu työaikojen, vaan tulosten seuraaminen.

Miltä sinun työpaikkasi näyttää milleniaalin silmin?

Haluatko tehdä työpaikastasi haluttavan?

  1. Osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja näy siellä, missä potentiaaliset työntekijät viettävät aikaansa.

  2. Mitä voit antaa takaisin työntekijöille? Tarjoa esimerkiksi perjantaisin yhteiset iltapäiväkahvit.

  3. Anna työntekijöidesi toteuttaa itseään hyväntekeväisyyden avulla. Ehkä asiantuntijuuttanne tarvitaan avustusjärjestöissä?

Lähteet:
Deloitte
Talouselämä