Maailman parasta teknologiaa

Lymed Oy:n toimitusjohtaja Teija Toikka

Lymed Oy on perheyritys, joka ei pelkää kuunnella vaistoaan. Ennakkoluulottoman asenteen ja vuosien ajan tehdyn tuotekehityksen ansiosta Lymedin tuotteita käyttävät niin paralympiajoukkue kuin kilpakamelit.

Punatiilirakennuksen pohjakerroksessa on hiljaista, vaikka yläkerrassa remontoidaan ja seinän takana surisee kymmeniä ompelukoneita. Lymed Oy:n toimitusjohtaja Teija Toikan jaloissa parveilevat toimistokoira Ninja ja vieraileva avustajakoira Aku.

– Meillä on täällä vastaanottokomitea valmiina, Toikka naurahtaa.

Tamperelainen lääkinnällisteknisiä tukivaatteita valmistava perheyritys Lymed oy on pyörittänyt pyöriä, tai pikemminkin ompelukoneiden rullia, jo 25 vuotta. Yritys on Suomessa virallinen apuvälinevalmistaja. Maailmassa ei ole yhtäkään yritystä, joka tuottaisi yhtä laadukkaita lääkinnällisteknisiä tukivaatteita yhtä laajasti. Lymed on luokassaan ainoa.

Lymed tarjoaa yhteistyössä sairaaloiden kanssa asiakkailleen, kuten palovammapotilaille, paralympiajoukkueelle, poliisikoirille ja kilpakameleille, maailman parasta painehoitoa.

– Markkinat, eli tarve lääkinnällisteknisille tukivaatteille, ovat aina olleet olemassa. Meillä on vuosien kehitystyön tuloksena tarjota maailman parasta painehoitoa. Me olemme valmiita kasvamaan ja keuhkoamaan, Toikka toteaa silmät nauraen.

Ennakkoluulotonta tuotekehitystä

Vahvat verkostot ja luja ammattitaito ovat pohja, jonka päälle Lymed on rakennettu. Kontaktihenkilöiden tunteminen niin kentällä kuin pankissa, eläkeyhtiössä, VTT:llä, Tekesissä ja ELY-keskuksessa on Toikan mukaan yrityksen perustamisen kannalta elintärkeää.

– Yritys on vain paperi. Toiminta syntyy yhteistyön ja kontaktien päälle.

Toikka on kiertänyt yrityksen syntyvuodesta 1993 lähtien palovammakongresseja ja alan messuja. Tarkoitus on ollut oppia ja tietää kaikki mahdollinen painehoidosta. Esillä oleminen on kantanut hedelmää mitä erilaisimmin tavoin.

– Lähi-Idän kongressissa ihmeteltiin, miksemme tee kameleille painevaatteita. Kameleiden kilpa-ajot ovat maailman rahakkainta eläinurheilua ja kamelit Lähi-Idän yleisempiä eläimiä, Toikka kertoo.

Painevaatteet auttavat urheilevien eläinten palautumisessa ja vähentävät niiden stressitasoa.

– Lähi-Idästä Suomeen palattuamme googlasimme, mistä lähimmät kamelit löytyvät. Otimme yhteyttä Cornwallissa sijaitsevalle kamelifarmille, vierailimme heidän luonaan ja aloimme kehittää niille painevaatteita.

Esillä oleminen kongresseissa on sitonut Lymedin tiukasti kiinni alan piireihin. Messuilla voi olla vierivieressä kompressiosukkien myyjiä, joista Lymed on vain yksi.

– Jokaiselle tuotealueelle löytyy oma kilpailija ja kenttä on hyvin pirstaloitunut.

Kilpailijoista Lymedin erottaa palvelu. Lymed ei ompele tuotteita kaupan hyllyjä varten, vaan suoraan asiakkaille heidän henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Kentältä kaikuvat tarpeet ohjaavat Lymedin tuotekehitystä jatkuvasti. Ennakkoluuloton asenne on valttikortti yritykselle, joka keskittää kaiken energiansa asiakkaalle tehtävän tuotteen ympärille.

Yhteistyöllä ja ammattitaidolla

Lymedin kaikki tuotteet ovat yhteisponnistuksen tulosta. Jokaiseen tilaustyönä tehtyyn tukivaatteeseen uppoaa useiden asiantuntijoiden työtunteja. Materiaalit on kehitetty yhteistyössä VTT:n kanssa ja suunnittelijat ja kaavoittajat tekevät saumatonta yhteistyötä lääkärien ja terapeuttien kanssa, jotka ohjaavat asiakkaat Lymedin luo.

– Vaatehoito ja lääkinnällinen hoito kulkevat käsi kädessä. Potilaan on oltava hoitajan lähellä.

Asiakkaat sitoutetaan hoitoon ottamalla heidät mukaan vaatteiden suunnitteluun.

– Asiakkaat saavat valita vaatteen ja sauman värin. Ulkonäöllä on merkitystä käyttäjälle.

Osalle ihmisistä, ja eläimistä, Lymed on ainoa mahdollisuus hoitoon ja parempaan elämänlaatuun. Osalle se on mahdollisuus venyttää omia äärirajojaan.

– Paralympiajoukkueessa kulminoituu osaamisemme. Heidän käytössään tuotteemme ovat käytössä ääriolosuhteissa.

Suomalainen ompelimo

Tiivis yhteistyö asiakkaan, terapeutin ja sairaalan välillä on syy siihen, miksi Lymedin tuotanto on ja pysyy Suomessa. Kaikki materiaalit valmistetaan Euroopassa ja tuotteet ommellaan Suomessa.

Oma tavoitteeni ihmisten auttamisen lisäksi on työllistää tekstiilialan työntekijöitä Suomessa.

Lymed työllistää noin 45 henkilöä, joista suuri osa on tekstiilialan ammattilaisia. Lymediläisiä perehdytetään vuosia vaativaan työhön, jossa lääketieteelliset termit ovat lähes arkipäivää.

Viimeisinä vuosina taloon on tullut melkeinpä kymmenen uutta työntekijää. Yläkerrassa remontoidaan kovaa vauhtia, jotta tuotantoa voidaan laajentaa ja vastaanottotiloja kasvattaa katutasoon. Vuosien hiljainen työ on valmis nousemaan päivänvaloon.

Maailma markkinapaikkana

Kansainvälisyys on Lymedille mielentila, joka auttaa katsomaan rajojen ulkopuolelle.

Ulkomailta ammennettu kokemus ja yhteistyökumppanit tekevät Lymedistä kansainvälisen, vaikka tuotanto, toimipiste ja työntekijät sijaitsevat vakituisesti Suomessa. Asiakkaita löytyy ympäri maailmaa ja asiakaspalvelussa vaihdetaan kielestä toiseen tarpeen mukaan.

Kansainvälistyminen on vanhentunut termi. Ei yritystä voi kehittää ilman, että ajattelee Suomen rajojen ulkopuolelle. Maailma on niin pieni.

Lymedille maailma on markkinapaikka, jossa keskitytään yksilöihin. Sekä Lähi-idässä asuva kameli että Pohjois-Suomessa elävä selkäydinpotilas saavat henkilökohtaista palvelua ja takuun laadukkaasta tuotteesta.

Yrityksen lähitulevaisuus näyttää aurinkoiselta. Toikka on lähdössä työmatkalle Abu Dhabiin tapaamaan kameleita, jotka ovat jo hyvän aikaa käyttäneet Lymedin tuotteita. Luvassa tuotekehitystyötä, jonka vuoksi on matkattava keskelle hiekkadyynejä ja paahtavaa kuumuutta. Sen Toikka tekee mielellään, onhan kyseessä toisen elävän olennon auttaminen.