”Maailma ei lopu koronaan”

Pandemian ravistelemassa maailmassa yrittäjän ei kannata pysähtyä paikoilleen. Reaktionopeutta ja uskoa tulevaan peräänkuuluttaa myös palkittu nuori keksijä Perttu Pölönen.

Tänä keväänä futuristi, tietokirjailija ja keksijä Perttu Pölönen on harjoitellut sopeutumista. Suosittuna luennoitsijana tunnetun Pölösen kalenteri heitti kertaheitolla kuperkeikkaa koronapandemian vyöryessä myös Suomeen.

– Parissa päivässä koko kalenterini tyhjentyi. Minulla piti olla koko työhistoriani kiireisin kevät: minut oli jopa kutsuttu puhujaksi hyvin merkittävään tilaisuuteen Yhdysvaltoihin yhdessä Amerikan suurimpien yritysjohtajien kanssa. Yhtäkkiä kaikki peruuntuivat tai siirtyivät.

Kalenteri tyhjeni, mutta jotain muuta tuli tilalle. Pölönen ryhtyi kirjoittamaan toista kirjaansa ja ehti jopa pysähtymään normaalisti hyvinkin kiireisen arjen keskellä. Oli aikaa tutustua ja tutkia aivan uusia asioita, kuten vaikkapa mustia aukkoja tai ruusujen kasvatusta.

– Ehkä salaisella tasolla olin huojentunut siitä, että oli välillä pakko hengähtää.

Muutos voi olla uusi mahdollisuus

Korona on iskenyt lujaa moniin yrittäjiin ja yrityksiin. Pölönen lohduttaa, että kun jotain tuhoutuu, jotain tulee tilalle.

– Harjoittelen sopeutumiskykyä, aivan kuten kaikki muutkin. On ollut mielenkiintoista nähdä, miten me venymme ja joustamme ja löydämme sen uuden normaalin, vaikka ympäristö onkin muutoksessa. On ollut voimauttavaa huomata, että tästä selvitään. Helppoa se ei silti ole ollut.

Perttu Pölösen mukaan kriisi herkistää meidät kasvulle.

– Kriisi on valtava mahdollisuus oppia lisää itsestään tai muista. Rohkaisen siihen, että jokainen hyödyntäisi sen. Kriisi pakottaa meidät olemaan luovempia – kun käytössä on vähemmän resursseja, käytämme niitä monipuolisemmin. Kriisin kautta voi siis luoda paljon uutta ajattelua.

Koronakurjimuksen keskiössä oleville yrittäjille hän haluaa sanoa, että jokaisen oma potentiaali ei katoa minnekään eikä maailma lopu koronaan. Kun mennään säästöliekille, potentiaali varastoituu tulevaisuuteen. Muutosten keskellä tarvitaan kuitenkin reaktionopeutta.

– Älä välttämättä pyri olemaan ensimmäinen, vaan ole sen sijaan nopea kakkonen. Ensimmäinen raivaa, toinen korjaa potin. Me Suomessa olemme usein hitaita vitosia. Annamme muiden tehdä, katselemme emmekä uskalla. Kun riski on tarpeeksi pieni, silloin toimimme. Siinä vaiheessa tekeminen on muuttunut jo hitaaksi, ja kukaan ei nouse viitossijalta mitaleille.

– Ei ole huonoja päiviä, on vain huonoja hetkiä. Nyt koronan myötä meillä kaikilla on ollut huonoja hetkiä. Jos me asennoidumme siihen oikein, se auttaa meitä eteenpäin, uskoo Perttu Pölönen.
– Ei ole huonoja päiviä, on vain huonoja hetkiä. Nyt koronan myötä meillä kaikilla on ollut huonoja hetkiä. Jos me asennoidumme siihen oikein, se auttaa meitä eteenpäin, uskoo Perttu Pölönen.

Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista

Perttu Pölönen on yrittäjä. Hän nauttii vapaudesta, mutta ymmärtää myös sen riskit.

– Minulle on voimaannuttavaa ja vapauttavaa olla yrittäjä. Saan luoda oman polkuni ja huomata, että pärjään tässä, mitä kutsutaan työelämäksi. Tykkään vaihtelusta, minulle se edustaa vapautta ja mahdollisuutta vaikuttaa sekä toimia itsenäisesti. Jokainen päivä sisältää itsensä johtamista, kuuntelemista ja tuntemista. Se on aikamoista vuoristorataa.

Eläkeikä häämöttää vielä hyvin kaukana nuoren keksijän tulevaisuudessa. Työelämä tulee muuttumaan näinä vuosikymmeninä merkittävästi, hän uskoo.

– Tulevaisuuteen valmistaudun maksamalla yel:iä sekä pitämällä huolta jaksamisestani. Seuraan mielenkiinnolla sitä, millaiseksi työelämä ja työurat muotoutuvat. Mutta toistaiseksi nautin vielä siitä, etten tiedä, millainen ensi viikosta tulee.

Julkisessa keskustelussa puhutaan usein muutoksesta ja sen nopeudesta. Yrittäjiä Pölönen kannustaa katsomaan myös kolikon toista puolta.

– Muutos on kiinnostavaa, mutta tärkeämpää meille yrittäjille on tutkia sitä, mikä ei muutu. Mikä on niin tärkeää ja keskeistä, että sen varaan voi rakentaa? Moni osaa sanoa kolme asiaa mitkä muuttuvat lähivuosina, mutta eivät välttämättä niitä kolmea, mitkä eivät muutu. Perusta toimintasi sen varaan, mikä kestää aikaa.

Pölösen mielestä inhimillisyys ja aito kohtaamisen merkitys eivät tule koskaan muuttumaan. Teknologia jyrää, mutta se ei saa jyrätä ihmisyyttä.

– Kannustan rakentamaan aikaa kestävien asioiden varaan. Mitä teknologisemmaksi yhteiskunnaksi me muutumme, sitä empaattisempia ja inhimillisempiä meidän ihmisten pitäisi olla. Koneista tulee joka vuosi älykkäämpiä ja meidän tärkeä tehtävämme on ymmärtää, mikä tässä kaikessa on meidän osamme. Koneet tekevät tarkemmin ja nopeammin, mutta ne eivät opeta meille oikeaa tai väärää. Pohdi, mitä sellaista yrittäjiltä saa, mitä ei saa Googlesta. Esimerkiksi katsekontaktin, kehonkielen, kosketuksen ja kädentaidot.

Entä jos yrityksestä huolimatta epäonnistumme? Sitä ei saisi pelätä, koska ilman epäonnistumista ei tapahdu kasvua ja kehitystä, uskoo Perttu Pölönen. Epäonnistumisen pelko ja häpeän tunne ovat syvällä kulttuurissamme ja olemme oppineet karttamaan niitä taitavasti.

– Meillä Suomessa on vähän haasteenakin se, että olemme monissa asioissa valtavan hyviä. On kyse turvallisuudesta tai onnellisuudesta, olemme kaikkien indeksien kärjessä. Se johtaa siihen, että mitä parempia olemme, sitä varovaisemmiksi me tulemme. Pelkäämme, että menetämme sen ja siksi pysähdymme suojelemaan sitä. Se, että meillä menee nyt hyvin, ei saa estää meitä yrittämästä uusia asioita. Kokeillaan siis mieluummin kuin himmataan!

– Yritän asennoitua tulevana syksynä siihen, että kävi mitä hyvänsä, syksystä tulee hyvä, toteaa Perttu Pölönen.
– Yritän asennoitua tulevana syksynä siihen, että kävi mitä hyvänsä, syksystä tulee hyvä, toteaa Perttu Pölönen.

****

Kuka?

Perttu Pölönen

25-vuotias Helsingissä asuva futuristi, keksijä, kirjailija ja säveltäjä

Koulutukseltaan Sibelius-Akatemiasta valmistunut säveltäjä

Kehittänyt Sävelkellon, jonka avulla on helppoa hahmottaa sävelten välisiä suhteita, asteikkoja ja sointuja.

Voittanut Euroopan suurimman nuorille suunnatun tutkimuskilpailun (EUCYS)

Opiskellut Singularity University -tulevaisuusorganisaatiossa Yhdysvalloissa

Valittu luovimmaksi suomalaiseksi Slushissa vuonna 2014

Listattu 35 lupaavimman alle 35-vuotiaan innovaattorin joukkoon Euroopassa vuonna 2018 (MIT)

Julkaisi esikoiskirjansa Tulevaisuuden lukujärjestys tämän vuoden tammikuussa. Toinen kirja Tulevaisuuden identiteetit julkaistaan marraskuussa.

Kuvien lähde: Perttu Pölösen kuva-albumi

Miten olet varautunut tulevaisuuteen? Kokeile YEL-laskurillamme, kuinka työtulo vaikuttaa sosiaaliturvaasi