Luovassa työssä yhdistyy yksinolo ja yhteisöllisyys

Valokuvaamoyrittäjä Mitja Kortepuro tietää onnistuneensa työssään, kun saa vangittua aitoja tunteita kuvattavistaan. Usein herkkyys löytyy, kun on ensin naurettu yhdessä.

Valmistujaiset, häät, raskaus ja lapsen syntymä. Valokuvaaja Mitja Kortepuroon otetaan yhteyttä usein juuri silloin, kun elämässä tapahtuu isoja muutoksia. Näihin hetkiin liittyy monenlaisia tunteita, jotka ovat läsnä Kortepuron töissä. Kortepuro kuvaa niin vastasyntyneitä ja -valmistuneita, kuin vanhempia ja lapsia tai aviopareja. Valokuvaajan mukaan parasta työssä on juuri erilaisten ihmisten kanssa oleminen.

– Tykkään ihan älyttömästi naurattaa lapsia ja rakastan vauvoja. Hääkuvissa taas pääsen toteuttamaan erilaista taiteellisuuttani vielä enemmän, Kortepuro kertoo.

Kortepuro on työskennellyt valokuvaajana 12 vuotta. Oma yritys – Studio Mitja Kortepuro – syntyi viisi vuotta sitten intohimosta tehdä juuri sellaista jälkeä, kuin itse haluaa.

Harrastuksesta ammatti

Pehmoisia mattoja, tyynyjä ja vilttejä. Rustiikkisia pintoja, kirpputorilöytöjä. Rekissä roikkuvia tyllihameita, erilaisia huiveja ja muita asusteita. Kortepuron studio on täynnä erilaista kuvausrekvisiittaa.

– Pidän silmät auki koko ajan. En koskaan lähde sisustusliikkeestä tai kirpputorilta tyhjin käsin, vaan mukaan tarttuu lähes aina jotakin. Kotona minulla on paljon yksinkertaisempi tyyli. Täällä pääsen toteuttamaan romanttista sisustustyyliäni, Kortepuro kertoo.

Kun Kortepuro oli päättänyt perustaa oman yrityksen viisi vuotta sitten, vapautui valokuvausstudiona aiemminkin toiminut huoneisto Lempäälän keskustasta kuin tilauksesta.

Kortepuro on tietojenkäsittelyn tradenomi ja päätyi valokuvaamoalalle alun perin opiskelujen aikaisen työharjoittelun kautta. Valokuvaus oli siinä vaiheessa vasta intohimoinen harrastus.

Harjoittelun jälkeen Kortepuro jatkoi työskentelyä muun muassa kuvankäsittelijänä ja palkallisena kuvaajana. Vähitellen löytyi oma tyyli ja samalla kasvoi halu tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Nettisivu auki ja siitä se lähti

Starttirahan avulla Kortepuro sai hankittua tarvittavan kaluston alkuun pääsemiseksi ja on sen jälkeen pärjännyt omillaan. Yrityksen perustaminen tuntui yrittäjä-äidin ja valokuvausta aktiivisesti harrastaneen isän tyttärestä luontevalta, eikä yrityksen ensimmäiseen viiteen vuoteen ole liittynyt suurempia haasteita tai dramatiikkaa.

– Laitoin Facebookin pystyyn ja nettisivut auki ja siitä se lähti. Olin tehnyt kuvauksia omalla nimelläni muutamilla vuokrastudioilla ja sitä kautta minulla oli jonkin verran asiakaskuntaa valmiina. Lisäksi tämän tilan kautta löytyi asiakkaita, jotka olivat tottuneet käymään täällä. Nopeasti sana lähti leviämään ja asiakkaita on riittänyt.

Herkkyys löytyy naurun jälkeen

Kortepuro tekee töitä myös yrityksille, esimerkiksi mainos- ja tuotekuvauksia. Ihmisten kanssa työskentely on kuitenkin työn suola.

– Parasta on ehdottomasti vuorovaikutus asiakkaiden kanssa. Sekä lapset että aikuiset ovat usein hieman jännittyneitä, kun tulevat valokuvaan. Ensimmäinen tehtäväni on saada kuvattava rentoutumaan. Se on ihana fiilis, kun alun ujostelun jälkeen adrenaliini alkaa nousta ja sitten vapaudutaan siitä jännityksestä. Siinä on itsekin usein ihan fiiliksissä.

Kortepuron kuvaamiin teemoihin, kuten häihin, raskauteen tai lapsen syntymään, liittyy usein suuria tunteita, jotka Kortepuro pyrkii tavoittamaan. Paras keino on saada kuvattava ensin nauramaan.

– Naurun jälkeen päästään hyvin erilaisiin tunnetiloihin, myös hyvin herkkiin, paljon syvemmin, kuin jos sitä tunnetilaa lähdettäisiin heti etsimään. Usein ne onnistumiset tapahtuvat juuri silloin, kun on ensin naurettu yhdessä.

Vaikka Kortepuro nauttii ihmisten kanssa työskentelystä, vaatii intensiivinen läsnäolo kuvaustilanteissa vastapainokseen myös yksinoloa.

– Sekin on ihanaa, kun käsittelen kuvia ja saan olla aivan yksin ja keskittyä vain omaan tekemiseeni. Se tasapainottaa sitä, että sitten taas jaksaa olla ihmisten kanssa. Tämä työ tapahtuu kuitenkin hyvin fiilisten pohjalta ja on siksi hyvin hektistä.

Viiden vuoden rajapyykki

Nyt viisi vuotta yrittäjänä oltuaan Kortepuro kertoo saavuttaneensa rajapyykin, jolloin on hyvä pysähtyä miettimään, miten asioita voisi kehittää ja katsoa ympärilleen asiakkaan silmin.

— Huomaan taas itsestäni, että on tullut tarve tehdä asioita vielä paremmin, pysähtyä ja päivittää omaa työskentelytapaa. Haluan tehdä asioita vielä paremmin. Nyt onkin jo logot ja nettisivut menneet uusiksi. Näitä muutoksia olenkin jo kaivannut.

Yksinyrittäjälle on tärkeää myös pystyä tarkastelemaan omaa työtä kriittisesti ja varoa urautumista. Kun ympärillä ei joka päivä ole työyhteisöä, jolta oppia ja saada palautetta omasta työstä, on oman tekemisen kehittämisestä pidettävä itse huolta.

– Seuraan koko ajan muita valokuvaajia ja ulkomaan meininkiä, että pysyn matkassa mukana. Lisäksi pyrin kouluttautumaan jatkuvasti. Oman kuvauksen on kehityttävä koko ajan. Tällä hetkellä suoritan Valokuvaajan Erikoisammattitutkintoa, jossa ei pelkästään opi uutta, vaan saa myös inspiraatiota muilta alan ihmisiltä.

Vaikka valokuvaaminen on yksi Kortepuron suurimmista intohimoista, on elämässä tärkeää olla muutakin sisältöä. Työlle vastapainoa tuovatkin koti ja perhe. Kortepuron mies työskentelee myös valokuvaajana, joten työasioista pääsee keskustelemaan välillä kotonakin. Kotona on myös 9-vuotias poika.

– Pyrin olemaan pojan kanssa niin paljon kuin vain ehdin. Siitä saan eniten energiaa.

Mitja Kortepuron vinkit työssä jaksamiseen ja kehittymiseen >