Lue aivojesi tähden

Synnyttää innovatiivista ajattelua, suojaa Alzheimerilta ja laskee tehokkaasti stressitasoa – kuulostaa listalta ihmelääkkeen vaikutuksia! Kyse on kuitenkin vanhasta kunnon kirjasta ja lukemisen hyödyistä aivoillesi ja hyvinvoinnillesi.

Lukeminen kannattaa: kehität ajatteluasi ja pidät itsestäsi huolta. Koska luetun ymmärtäminen vaatii haastavampaa aivojumppaa kuin kuvan tai puheen prosessoiminen, myös sen hyödyt ovat suuremmat. Tutkimukset osoittavat, että lukeminen paitsi kasvattaa empatiakykyä, myös lisää hyvinvointia ja terveyttä monella tavalla.

Katso tästä lukemisen hyödyt aivoillesi ja hyvinvoinnillesi, ja motivoidu löytämään itsestäsi pieni lukutoukka.

Lukemisharrastuksen 4 positiivista vaikutusta

1. Terävöittää ajattelua ja suojaa muistia

Lukemisesta aiheutuva aivojumppa auttaa pitämään muistisi ja ajattelusi terävänä. Harvard Medical Schoolin Health Publishing –julkaisun mukaan ajattelua vaativat ja aivoja stimuloivat harrastukset, kuten lukeminen, luovat uusia yhteyksiä aivosolujen välille ja saattavat jopa tuottaa kokonaan uusia aivosoluja. Lukeminen siis parantaa aivojen toimintaa ja rakentaa aivosoluvarastoa, josta voi olla hyötyä myöhemmin elämässä. Lukemisen on jopa todettu ehkäisevän Alzheimerin tautia!

2. Laskee stressitasoa

Lukeminen vähentää tehokkaasti stressiä. Kun uppoudut kirjan maailmaan, rentoutat huomaamattasi jännityksen lihaksissasi ja pulssisi laskee. Kirja antaa mahdollisuuden huilata hetken huoliltasi ja antaa muuta ajateltavaa arjen keskellä. Eikä sinun tarvitse olla suurikaan lukutoukka saavuttaaksesi tämän hyödyn – jo 6 minuuttia lukemista voi laskea stressitasoa 68%

3. Ruokkii luovuutta & ongelmanratkaisukykyä

Tarinoiden nauttiminen venyttää aivojen kykyä kuvitella uusia maailmoja ja mahdollisuuksia. Kirjallisuudentutkija Merja Polvisen mukaan nimenomaan kaunokirjallisuuden lukeminen kasvattaa luovaa ongelmanratkaisukykyä, sillä fiktiivinen tarina mahdollistaa leikin ja näkökulman laajentamisen. Mitä vieraampi tarina, sitä innovatiivisempaa ajattelua se kehittää. Tartu siis scifi- tai fantasiakirjaan luovuutesi sytyttämiseksi!

4. Pidentää ikää

Jos edellä luetellut hyödyt eivät vielä saaneet tarttumaan kirjaan, niin tässä vielä yksi: lukeminen voi myös pidentää ikää! Lukemisen positiiviset vaikutukset hidastavat ikääntymisen haittoja, ja ahkerasti lukevien havaittu elävän pidempään kuin niiden, jotka eivät lue.

 

Lähteet:

https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/5070874/Reading-can-help-reduce-stress.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953616303689

https://www.alzinfo.org/articles/reading-alzheimers-bay/