Löydä oma unelmatyösi

Omasta tekemisestä kumpuava riemu on arvokasta pääomaa. Työn sisällöstä kumpuava intohimo tekee työnteosta mukavaa ja johtaa parempiin tuloksiin.” – Hanne Valtari ja Satu Rämö teoksessa Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä, mistä pidät (WSOY 2017).

Vietämme päivästä vähintään 7,5 tuntia työn parissa. Näemme arjen aikana enemmän kollegoja, verkostojen jäseniä tai yrityskumppaneita kuin perhettä tai ystäviä. Ei ole siis yhdentekevää, miltä töissä oleminen tuntuu.

Valtari toteaa Unelmahommissa-kirjassa näin: ”Kun ihminen suhtautuu tulevaisuuteensa toiveikkaasti ja ylipäätään haluaa haaveilla jostakin, hän on tasapainossa.”

Arjen onnellisuuden kannalta on tärkeää, että voi suhtautua työhön yhtä toiveikkaasti kuin vapaa-aikaan.

Omien unelmien ja elämän suunnan hahmottaminen auttaa näkemään, mitkä asiat omassa työssä motivoivat ja mitä pitäisi muuttaa. Valtari ja Rämö antavat työkaluja, joiden avulla voit kartoittaa polkua kohti unelmatyötäsi. Ehkä olet tietämättäsi askeleen päässä unelmatyöstäsi!

Kartoita unelmasi

Jotta oman unelma-arjen voi saada, pitää ensin tietää, mitä omat unelmat ovat. Mieti, mitkä ovat omat arvosi, mistä saat energiaa, mistä haaveilet. Tee unelmista lista tai aarrekartta, jotta voit nähdä unelmasi konkreettisesti. Jos huomaat inspiroituvasi työhön liittyvistä asioista myös vapaa-ajalla, tiedät todella pitäväsi siitä, mitä teet työksesi.

Palanen omasta unelmatyöstä voi löytyä nykyisestä ammatista

Vaikka työ ei tuntuisi unelmatyöltä, voi työssä olla paljon elementtejä, jotka vastaavat unelmiasi. Mieti, mistä työn osasta nautit ja mihin laitat mielelläsi aikaa. Onko mahdollista, että käyttäisit työajastasi yhä suuremman osan juuri siihen asiaan, mitä teet mieluiten?

Sisusta töissä kuin kotona

Katsele ympärillesi työpaikallasi. Onko työpöytäsi sinulle mieluinen, tuoko ympäristö sinulle hyvää fiilistä? Töissä vietetään niin paljon aikaa, että omaan ympäristöön panostaminen kannattaa. Jos et voi vaikuttaa työhuoneeseen, keskity yksityiskohtiin. Yksi inspiroituu leikkokukista työpöydällä, toinen kauniista työkengistä, kolmas valokuvista pöydänkulmalla.

Hahmota ajankäyttöäsi

Seuraa viikon ajan, miten käytät aikasi töissä. Tee sitten lista asioista, joita haluaisit tehdä, mutta joiden tekemiseen ei jää aikaa. Vertaa ajankäyttöäsi unelmiisi. Voisitko muuttaa työhösi liittyviä rutiineja? Hukkaatko aikaa johonkin, mistä et pidä? Samalla ymmärrät, mistä palasista arkesi muodostuu ja mihin aikaa kuluu eniten.

Piirrä verkostokartta

Ihmissuhteet ovat tärkeitä onnellisuuden kannalta. Piirrä unelmatyöhösi liittyvä verkostokartta. Ketä siihen kuuluu, keiden osaaminen on sinulle tärkeää? Mieti, millaisten ihmisten kanssa parhaiten viihdyt ja millaista tukea kaipaat työssäsi. Yrittäjälle verkostot ovat myös markkinoinnin ja myynnin kannalta tärkeitä.

+ Mieti, ketä ihailet

Kenen työtä ihailet ja miksi? Kuka saa sinut inspiroitumaan? Mieti sitten, minkä takia ihailet juuri kyseistä henkilöä. Usein ihailun kohteilla on tiettyjä piirteitä, joita haluaisimme itsellemme. Ovatko kyseiset piirteet avaimia oman unelmatyösi saavuttamiseen?