Kun ensimmäinen työntekijä tulee taloon

Tuomas Ryhänen oppi rekrytointiprosessissa myös paljon itsestään.

Monelle yrittäjälle työntekijän palkkaaminen on iso asia. Yrittäjä Tuomas Ryhänen kertoo, miten uuden työntekijän palkkaaminen muutti yrittäjän tilannetta.

Ajanpuute. Hätäisyys. Kiire. Näiden asioiden kanssa yrittäjä Tuomas Ryhänen painiskeli vielä reilu vuosi sitten. Hän istui Vallilan toimistossaan ja paperipinot kasvoivat kasvamistaan.

Kerros Solutions, tilojen verkkovuokrausta ja kiinteistönhallintajärjestelmiä tarjoava yritys oli perustettu vain muutama kuukausi aiemmin. Yhtiökumppani Hannu Käki oli tuttu entuudestaan yhteisten ystävien kautta. Töiden määrä yllätti kaksikon heti kättelyssä.

Ryhänen muistaa, kuinka ensimmäinen työpäivä kului puhelimen, näppäimistön ja kahvinkeittimen välillä juosten.

– Päivä sujui heti töiden merkeissä keittiöstä haetulla tuolilla istuen. Selvittelin tuolloin vakuutus- ja veroasioita.

Päätös palkata työntekijä syntyi nopeasti. Hommaa oli yksinkertaisesti liikaa. Ryhänen ja Käki tarvitsivat apua erityisesti ohjelmointiin.

– En hävennyt myöntää sitä, etten osannut kaikkea. Hain osaamista, mitä itselläni ei ollut, Ryhänen kertoo.

Ryhänen laittoi vanhan IT-alan opinahjonsa seinälle ilmoituksen avoimesta työpaikasta. Hakemusten suuri määrä yllätti yrittäjän.

Rekrytointi jännitti

Palkkaaminen aiheutti haasteita, sillä se oli yritäjille täysin uusi kokemus. Ryhänen nauraa jännittäneensä haastattelutilannetta kaksi kertaa enemmän kuin haastateltavat.

– Jännitys näkyi asioiden unohteluna. Saatoin muistaa vasta haastattelun jälkeen, että ”piru vie, tämäkin piti kysyä”.

Ryhänen huomasi, että usein työhakemukset eivät vastanneetkaan hakijan todellista luonnetta. Vasta haastattelutilanne kertoi, millainen henkilö oli kyseessä.

Koska kahden hengen yrityksen rekrytointiresurssit olivat pienet, piti hakijoita karsia jo ennen haastatteluvaihetta runsaasti.

– Jos oli sata hakemusta, ei ollut mitään järkeä kutsua haastatteluun kaikkia. Pienenä yrityksenä palkkaamisen täytyi mennä jouhevasti.

Ryhänen pystyi onneksi hyödyntämään hyvää ihmistuntemustaan rekrytoinnissa. Taitojen lisäksi toimitusjohtajalle oli tärkeää, että myös henkilökemiat kohtasivat.

Kun Ryhänen haastatteli yritykseen myöhemmin palkattua työntekijää, hän tiesi, että oikea tyyppi oli löytynyt.

– Hän ymmärsi, mitä haluan sanoa ja mitä tarkoitan.

Tukiverkostosta hyötyä

Uuden työntekijän rekrytoinnissa täytyy hoitaa monta käytännön asiaa. Elon henkilöstöasioiden parissa työskentelevä Annette Salminen kehottaa yrittäjää ottamaan selvää palkanmaksusta, työnantaja- ja sosiaalikuluista, työeläkkeestä sekä lakisääteisistä vakuutuksista. Tärkeää on myös varata kunnolla aikaa rekrytointiin ja perehdytykseen.

– Rekrytointi on helposti sudenkuoppa, jos sen tekee hätäisesti. Määrittele ennen haun aloittamista tarkkaan hakukriteerit ja tehtävän sisältö, Salminen ohjeistaa.

Tuoreena yrittäjänä Ryhäselle oli hyötyä siitä, että hän on yrittäjä neljännessä polvessa. Hänen vanhempansa ja isovanhempansa tukivat häntä 100-prosenttisesti.

Ryhäsen isä on korjaamoalan yrittäjä ja äiti psykoterapeutti. Isovanhemmat äidin puolelta olivat puolestaan kauppiaita ja isän isä johti Tuomaksen isän nykyistä yritystä ennen eläkkeelle siirtymistään. Tuomas muistaa lapsuudestaan sen, että töitä on tehtävä paljon menestyäkseen.

­– Esimerkiksi isäni ei pitänyt lomaa muutamaa pidennettyä viikonloppua lukuun ottamatta moneen vuoteen, jopa kymmeneen vuoteen. Nyt hänellä on kuitenkin sellainen tilanne, että voi välillä vähän lomaillakin.

Töiden jakaminen helpottui

Kun uusi työntekijä, Markus Ylinen, tuli taloon, paperipinot eivät pienentyneet vaan pikemminkin kasvoivat projektien lisääntyessä. Töiden jakamisesta tuli helpompaa, kun käsipareja oli enemmän.

– Pystyin antamaan ohjelmointiin liittyviä töitä Markukselle ja keskityin itse tuotekehitykseen, asiakkaiden tapaamiseen ja myyntiin. Kentällä olen löytänyt itsestäni myyjän, mitä en ikinä kuvitellut olevani.

Samalla Ryhänen oppi näkemään työhön liittyviä ratkaisuja moniulotteisemmin. Työntekijä opetti toimitusjohtajaa.

– Kerroin Markukselle, että tämä pitäisi tehdä näin ja hän vastasi, että hänellä on toinen ajatus. Kumpikin sanoo toiselle vähän vastaan.

Ryhänen myös huomasi, että erityisesti yrityksen alkutaipaleeseen liittynyt hätäisyys laantui.

– Nyt ajattelen, että kaikki tulee ajallaan. Jos teet asiat hyvin, saat myös itse jotain hyvää takaisin. Olen kasvanut ihmisenä hurjasti.

”Ikinä ei harmita mennä töihin”

Toimitusjohtaja kannustaa yrittäjiä rohkeasti palkkaamaan lisää työvoimaa.

– Olen kuullut kauhutarinoita siitä, että asiat eivät mene hyvin ja rekrytointi sujuu huonosti.

Kerros Solutionin tapauksessa uuden työntekijän rekrytointi sujui hyvin. Ryhänen on mielissään siitä, että yritys on kasvanut. Uudesta työntekijästä on tullut kaveri myös työpaikan ulkopuolella.

– En osannut odottaa hyvää yhteishenkeämme. Oli hienoa huomata, että työntekijä on kaveri myös työpaikan ulkopuolella.

Yrittäjän arki on kiireistä, mutta työvoiman palkkaamisen myötä Ryhäselle on jäänyt enemmän aikaa myös vapaa-ajan aktiviteeteille. Tuomas urheilee ja viettää aikaa perhepiirissä ja kavereiden kanssa.

Myös työtilanne saa Tuomaksen hymyilemään.

– Ikinä ei harmita mennä töihin. Työntekijän palkkaaminen vain paransi tilannettamme.