Kuinka kodista tuli täydellinen toimisto?

Monella on koti ja työ samassa osoitteessa. Mihin asioihin kotona töitä tekevän kannattaa kiinnittää huomiota?

Silmissä pimeni. Jere Salonen löysi itsensä lattialta makaamasta leuka veressä. Hän oli noussut keskellä yötä hakemaan vettä, kun niskakramppi yllätti.

Kahdeksan vuotta sitten iskenyt lihaskramppi muistuttaa edelleen kunnollisen työympäristön tärkeydestä. Web-suunnittelijana ja -kehittäjänä pääasiassa kotonaan töitä tekevä Salonen on miettinyt nykyisen työympäristönsä tarkoin.

Niskakrampin aikaan Salonen työskenteli vielä isossa turkulaisessa yrityksessä. Ilmastointi kävi kovalla koodaajan työpisteen lähellä.

– Silloin en kiinnittänyt myöskään huomiota, miten istuin. Oikea jalka saattoi olla vasemman päällä ristissä koko päivän, mikä väänsi koko vartalon kieroon, hän muistelee.

Vaihda asentoa

Vuosia kotona ja maailmalla töitä tehneenä Salonen on kehittänyt ja hionut tapojaan tehdä töitä.

Nykyisin Salonen yrittää liikkua asunnossaan työpäivän aikana ja olla eri asennoissa. Kevyitä hommia, kuten sähköpostien kirjoittamista hän saattaa tehdä olohuoneessa sohvalla tai keittiön pöydän ääressä. Koodia hän kirjoittaa työpisteellä.

Työasentoja on syytä vaihdella päivän aikana, suosittelee ergonomian erityisasiantuntija Mika Nyberg Työterveyslaitoksesta. Yhteen työpisteeseen ei ole hyvä lukkiutua vaan hommia kannattaa tehdä eri asennoissa ja paikoissa. Kirjaa tai tulostetta voi lukea esimerkiksi sohvalla työpöydän sijaan.

– Puheluiden aikana voi myös seistä tai kävellä ja siten tauottaa istumista, Nyberg neuvoo.

Viime vuosina säädettävien työpöytien suosio on kasvanut. Myös Salosella on hyviä kokemuksia seisomatyöpisteestä.

– Seisomapaikka kiinnostaa, mutta en haluaisi sen olevan ainoa vaihtoehto. Varsinkin ruuan jälkeen seisomapaikka on hyvä, jos alkaa väsyttää, hän kertoo kokemuksistaan.

Makuuhuoneessa vai muualla?

Nybergin mukaan ensimmäiseksi kotona kannattaa hoitaa perusasiat kuntoon. Työpöydän on oltava riittävän kokoinen, tuolin säädettävä ja valaistuksen kunnossa.

Turvallisuutta ei myöskään pidä unohtaa. Kodin vaarapaikat on hyvä tunnistaa. Kaksikerroksisessa asunnossa työpistettä ei esimerkiksi kannata sijoittaa siten, että portaita joutuu ramppaamaan jatkuvasti.

Töiden järjestelyä eri tiloihin kannattaa miettiä. Jotkut haluavat pitää työt etäällä sängystä, mutta toisia ei työpöytä sängyn vieressä häiritse.

– Ennen työpisteeni oli keittiössä olohuoneen puolella. Siirsin sen makuuhuoneeseen siksi, että en osannut olla olohuoneen puolella rennosti, Salonen selittää.

Nykyisin hän siirtyy aamulla ensin keittiöön aamiaiselle ja sen jälkeen palaa makuuhuoneeseen työpisteelle tekemään töitä. Päivän jälkeen työt jäävät makuuhuoneeseen.

Työt kotona vaativat suunnittelua

Oman työn suunnittelu on kotona töitä tekevälle äärimmäisen tärkeää, Nyberg neuvoo.

– Kannattaa miettiä miten tekee töitä ja miten pitkään. Ihmiset tarvitsevat aikatauluja, hän sanoo.

Aikatauluista on syytä pitää kiinni. Jos suunnittelee lopettavansa tiettyyn aikaan, silloin on hyvä myös lopettaa. Yhtä tärkeää on työn aloittaminen ajallaan.

– Joskus raskaina aamuina ei ole helppo saada asioita aikaiseksi. Niinä päivinä lähden suosiolla tekemään töitä muualle, esimerkiksi kahvilaan, Salonen kertoo.

Talvella Salonen pyrkii tekemään töitä lounaaseen asti, minkä jälkeen hän pitää usein parin kolmen tunnin tauon ja käy kaupungilla. Näin on mahdollista nauttia synkän vuodenajan vähäisestä valosta ulkona.

Yksin elävälle oman päivärytmin viilaaminen mieleiseksi ei ole mikään ongelma. Parisuhde tai lapset voivat vaikeuttaa kotona työskentelyä. Aikaisemmassa parisuhteessaan Salonen huomasi erilaisten rytmien hankaluuden.

Illalla kotiin saapuvasta kumppanista ei välttämättä ollut mukavaa, jos toinen aikoi pyhittää iltansa työlle. Toisaalta sekään ei välttämättä ole hyvä asia, että toinen on viettänyt koko päivän kotona töitä tehden, kun kumppani saapuu illalla kotiin.

– Jos rytmit eivät ihmisillä mene yksi yhteen, niin ei se toimi, hän toteaa.

Aikaa säästyy

Saloselle suurimpia syitä työntekoon kotona on ajan säästyminen.

– Jos säästän tunnin työpäivän molemmista päistä, pystyn käyttämään sen ajan vaikka urheiluun. Tykkään myös, että saan päivän aikana tehtyä kotitöitä, Salonen sanoo.

Joillekin keittiössä odottava tiskivuori, siivoaminen tai muut kotiasiat tuottavat vaikeuksia keskittyä oikeisiin töihin. Asian voi nähdä myös täysin päinvastoin.

Erityisasiantuntija Nybergin mukaan kotityöt on mahdollista ottaa vastaan mahdollisuutena. Kotiaskareet voivat olla taukojumppaa, jolloin aivot saavat aikaa palautua seuraavaa tehtävää varten. Siten työteho säilyy.

– Tykkään siitä, että voin käydä sörkkimässä kasvattamiani kasveja kesken työpäivän samalla, kun haen esimerkiksi kahvia, Salonen kertoo.

Kotona työskentelyssä ajansäästön lisäksi Saloselle on tärkeää, että hän voi vaikuttaa omaan työympäristöönsä mahdollisimman paljon. Äkillinen niskakramppi tuskin voisi enää yllättää, hän arvioi.

– Uskon, että nykyisin tunnistaisin krampista ennakoivat oireet hyvissä ajoin. Omaa vointia ja fysiikkaa on tarkkailtava jatkuvasti, Salonen sanoo.

5 vinkkiä työntekoon kotona

  1. Jos et asu yksin, sovita vuorokautesi kumppanisi aikatauluihin. Kun kumppanilla on menoa, kannattaa tehdä töitä.
  2. Lähde kotoa tekemään töitä muualle, jos työnteko ei tunnu luistavan.
  3. Herää aikaisin ja yritä tehdä töitä heti päivän aluksi.
  4. Tarkkaile jaksamistasi ja fyysistä olotilaasi jatkuvasti.
  5. Pidä koti siistinä, koska työpaineissa myös kotiasiat voivat nostaa stressitasoa.

Vinkit antoi Jere Salonen