Kissavideot: turhake vai hengähdystauko?

Kissavideot ovat netin yltiösuosituinta sisältöä. Mutta saako niitä katsoa töissä?

Ehkä tiedät tunteen. Pimeys on tiivistynyt toimiston sälekaihtimien taakse. Iltapäivä painaa silmäluomissa kuin lyijy, mutta to-do-lista on edelleen tukossa tehtävistä. Tarvitset tauon.

Somekanavan uutisvirrasta silmiin iskee kaverin jakama video, jolle on kertynyt jo kymmenittäin peukkuja.

Parinkymmenen sekunnin pätkällä valkeakarvainen kolli tasapainoilee kahdella tassulla, jammaillen tanssimusabiitin tahtiin kuin häiriintynyt nuori Travolta kissan ruumissa. Hetkeksi huolesi häviävät, ja toimiston täyttää holtiton hihitys.

Et ole yksin. Kissavideoita julkaistaan vuosittain Youtubessa pari miljoonaa, ja niitä on katsottu viime vuoden loppuun mennessä käsittämättömät yli 26 miljardia kertaa. Kissojen verkkosuosio on niin valtaisaa, että ilkikurisimmat kommentoijat ovat jopa epäilleet koko netin olevan nelijalkaisten viiksiniekkojen globaali valtaverkosto.

Kissavideot ovat ilmiö, jolta ei voi välttyä. Mutta sopiiko niillä sulostuttaa myös työpäivää?

Stressinpurkaja vai synti

Tutkimustiedon mukaan kissavideot eivät välttämättä ole vain jonninjoutavaa ajanhaaskuuta, vaan niillä on positiivisia vaikutuksia käyttäjiensä mielialaan ja energiatasoon. Indianan yliopiston mediatutkijan Jessica Gall Myrickin tekemässä kyselytutkimuksessa ihmiset kertoivat olevansa videon näkemisen jälkeen onnellisempia ja pirteämpiä. Tutkimus vihjaa, että kattiklipit voisivat toimia tunnehallinnan työkaluna tai jopa digitaalisena eläinterapiana.

Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Salme Honkanen uskoo, että erilaiset tauotuksen työkalut, myös kissavideot, ovat hyödyllisiä työarjessa.

– Kun työn ja elämisen vauhti kiihtyy, tarvitsemme välillä ajatustaukoja. Jos kissavideo toimii töissä tauottamisen välineenä, jonka jälkeen saa paremmalla otteella taas työn haltuun, niin sehän on vain myönteinen asia.

Honkasen mielestä suloisten kisujen tapittaminen ei ole sen turhamaisempi verkkoviihteen muoto kuin muutkaan.

– Ihmiset hakevat netistä monenlaista hetkellistä irtiottoa työstä, eikä kissavideon katselu eroa juuri uutispätkien, jääkiekkotulosten tai julkkisten seuraamisesta.

Kissavideokoukussa

Ongelma kissaviihteen kulutus on vasta silloin, jos keventävästä taukohuvista kasvaa paineita kasaava aikasyöppö.

– Jos työt alkavat ruuhkautua, eikä pyyntöihin saa vastattua netinkäytön takia, kannattaa pohtia, miksi kokee jatkuvasti tarvetta karata arjesta sijaistekemiseen, Honkanen neuvoo.

– Onko taustalla liian raskas työkuorma tai turhautuminen? Pitäisikö ottaa pomon kanssa puheeksi työn määrä tai tehtävien mielekkyys?

Myös Myrickin tutkimuksessa kissavideoiden katseluun liittyi mielihyvän lisäksi syyllisyyden tunteita ajan hukkaamisesta. Omaa ajankäyttöä onkin Honkasen mukaan hyvä tarkkailla.

– Jos videonkatseluun kuluu kolme minuuttia, jolla saa sopivaa buustia loppupäivään, hienoa. Mutta jos netissä roikkumisesta on tulossa tapariippuvuus, joka rikkoo omaa tai häiriköi muiden keskittymistä, kannattaa puuttua asiaan itse.

Vinkkejä siitä, onko kissavideovillityksestä tai some-elämöinnistä tullut häiritsevää, saa usein lähipiiriltä ihan pyytämättäkin.

– Kannattaa kuunnella, jos läheiset tai työkaverit huomauttelevat, että olet jatkuvasti kiinni puhelimessa tai roikut liikaa jollain sivustolla, Honkanen toteaa.

Aloita kissavideomaailmaan tutustuminen 15 minuutin koosteella kissavideoista

Top 10 tärkeimmät internetkissat