Kiltteys kunniaan! 5 vinkkiä, joiden avulla luot toimivan ilmapiirin työyhteisöön

 

Kiltteys on päivän sana. Markkinatalouden kovien arvojen sijaan bisnesmaailmassa korostuvat nyt pehmeät ja empaattiset piirteet, jotka syntyvät toimivassa työyhteisössä. Kivan tyypin kanssa haluavat tehdä töitä kaikki, mutta miten integroida pehmeät arvot työyhteisöön?

Deadline painaa päälle ja olet menettämässä toivosi työtehtävien loppuun saattamisesta ajallaan. Yhtäkkiä työkaverisi ilmestyy paikalle, tuo sinulle kupillisen kahvia ja istuu viereesi auttamaan. Kun saatte homman valmiiksi, tunne on loistava: teitte sen yhdessä!

”Kiva” ei yleensä ole adjektiivi, jolla moni työntekijä tai yrittäjä itseään ensimmäisenä kuvailee. Ehkä kuitenkin kannattaisi: viimeaikaisten tutkimusten mukaan kiltti ja empaattinen ilmapiiri työpaikalla lisää niin tuottavuutta kuin työntekijöiden itsensä hyvinvointia.

Kiltin ilmapiirin luominen vaikuttaa työntekijöiden moraaliin, tuottavuuteen ja yrityksen taloudelliseen tulokseen – näin väittävät tutkimustulokset. Työntekijöiden poissaolot vähenevät. Lisäksi asiakkaat aistivat kyllä, jos firman sisäinen ilmapiiri on ummehtunut. Lempeitä arvoja hohkaava työnantaja myös kutsuu luokseen helpommin työnhakijoita, jotka jakavat nämä arvot. On löydetty jopa viitteitä siitä, että työntekijöiden perhe-elämä on parantunut hyvän työilmapiirin ansiosta.

Tuottava firma ja siviilissäkin onnellisemmat työntekijät

Mukavan kulttuurin syntyminen ei ole itsestäänselvyys. Se vaatii omistautumista etenkin yrityksen johdolta. On tärkeää, ettei mitään tuputeta työntekijöille – heidän täytyy itse haluta ilmapiirin muutosta. Työntekijät imevät helposti itseensä pomon tunteet ja mielialat, ja siksi on tärkeää esimiehenä näyttää aina esimerkkiä.

Empaattinen ilmapiiri syntyy pikkuhiljaa pienten asennemuutosten myötä. Jos työntekijät kokevat saavansa kunnioitusta vaikkapa muiden auttamisesta, he auttavat muita jatkossakin.

Viisi kivan kollegan kultaista ohjetta

Tässä viisi kultaista vinkkiä, joiden avulla työilmapiiri kasvaa empaattiseksi ja armolliseksi:

  1. Muista kehua ja toisaalta antaa rakentavaa kritiikkiä. Pidämme helposti sisällämme tunteet, niin negatiiviset kuin positiivisetkin. Jos joku on toiminut mielestäsi väärin, tuo asia esille rakentavasti kahden kesken, mutta älä syyllistä. Kun puhutte asiat auki, niihin ei tarvitse enää palata. Muista myös aina kehua kollegaasi, kun hän tekee jotakin hyvin – kehut palaavat usein bumerangina takaisin!
  2. Anna anteeksi. Yleinen ennakko-oletus on, että helposti alaisilleen anteeksi antava johtaja on heikko. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: antamalla anteeksi olet joustava ja empaattinen johtaja. Anteeksi antaminen on kuitenkin tärkeää myös muille kuin johtajille.
  3. Tutustu työtovereihisi. Pidä huolta, että muistat kollegoidesi nimet ja kuuntele, kun he kertovat elämästään. Saat myös tietää heidän vahvuuksistaan työelämässä – anna heille mahdollisuus kehittää niitä. Ehdota tiimipäiviä ja yhteisiä lounaita. Työn ulkopuolella tutustuminen helpottaa huomattavasti työn tekemistä!
  4. Auta muita ja rohkaise muitakin auttamaan tovereitaan. Harva asia tuntuu yhtä hyvältä kuin kysymys ”voinko auttaa jotenkin?”
  5. Ole kiva itsellesi. Anna myös itsellesi anteeksi äläkä polta itseäsi loppuun. Tämä vaikuttaa paljon siihen, millaisena muut näkevät roolinsa työyhteisössä – näytä heille, että itsestään ja muista huolen pitäminen on työssä elintärkeää.

Lähteet:

https://www.gsb.stanford.edu/insights/psychology-kindness-workplace

http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/fostering-culture-compassion-workplace-matters