Kehu päivässä tekee sinusta paremman johtajan

Hyvä johtaja tukee ja kannustaa. Miksi kuitenkin johdamme itseämme keskittymällä virheisiin ja unohtamalla inhimillisyyden? Itsensä johtaminen on taitolaji, jota voi kehittää kääntämällä oman ajattelutavan positiiviseksi.

“Loistotyötä koko tiimiltä!” Esimiehen kehut tuntuvat aina yhtä hyvältä ja saavat sinut jatkossakin tekemään parhaasi yrityksen eteen. Kannustava esimies on yrityksen tärkein valttikortti – oli kyse suuryrityksestä tai yksityisyrittäjästä.

Itsensä ja muiden johtaminen ovat hyvin lähellä toisiaan: molempia johdetaan kehumalla ja kannustamalla. Itsensä johtaminen edellyttää itsetuntemusta ja uskoa omiin kykyihin. Onnistuneen itsensä johtamisen ansiosta työnteko tehostuu, kun saat osaamisestasi kaiken hyödyn irti.

Usein osaamme luontevasti kehua ja tukea muita, mutta samaan aikaan olemme äärimmäisen itsekriittisiä. Miten oman ajattelun voi kääntää positiiviseksi ja kannustavaksi?

Motivaatio kadoksissa?

Aamuisin töiden aloittaminen tökkii ja odotat lomaa kuin kuuta nousevaa. Ei ihme, jos keskityt töissä virheisiin ja vaadit itseltäsi liikoja. Itsensä mollaaminen latistaa työmotivaation, minkä seurauksena työhön sitoutuminen heikkenee.

Käännä ajattelutapasi positiiviseksi, kannusta itseäsi vaikeina hetkinä ja muista pysähtyä onnistumisten äärelle. Kuinka hyvältä tuntuukaan juhlia läheisten kanssa myyntitavoitteisiin pääsyä tai uuden asiakassuhteen solmimista? Onnistumisen jälkeen olet taas tarmoa täynnä tarttumaan seuraavaan haasteeseen.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen itsensä johtamiseen

Jokaisella työntekijällä on oikeus hyvään johtamiseen – myös yrittäjällä. Kun olet oma esimiehesi, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka itseäsi kohtelet. Seuraavilla vinkeillä olet jo askeleen lähempänä erinomaista johtajuutta.

Hallitse eri roolisi. Roolien hallinta auttaa sinua keskittymään oleelliseen: töissä työasioihin ja vapaalla perheasioihin. Kun kotona on erityisen vaikeaa, on tärkeää olla itselleen armollinen töissä. Riittäisikö tällä kertaa kohtuullisen hyvä suoritus? Vastaavasti kun kotona asiat ovat hyvin, voit töissä huoletta paahtaa täysillä ja saavuttaa ennätystuloksia.

Huolehdi itsestäsi. Mikäli laiminlyöt itseäsi jatkuvasti, se näkyy työn tuottavuudessa ja omassa jaksamisessa. Yrittäjällä ei ole esimiestä, joka kehottaisi sulkemaan läppärin ja pitämään illat vapaina. Niinpä sinun tulee itse huolehtia omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi. On myös yrityksen etu, että rentoudut työpäivien välillä. Älä siis kanna huonoa omaatuntoa, jos et ahkeroi yömyöhään.

Keskity vahvuuksiisi. Mieti, missä olet erityisen hyvä ja keskity siihen. Toisaalta on tärkeää kehittää omia heikkouksia, jotta ne voi kääntää vahvuuksiksi. Muistathan kuitenkin, että jokainen tekee toisinaan virheitä, eikä niitä kannata pelätä. Lisäksi on tärkeää osata pyytää apua, mikäli omat taidot eivät riitä yrityksistä huolimatta.

Ajattele positiivisesti. Positiivinen ajattelu saattaa turhautumisen hetkellä tuntua vaikealta, mutta kantaa pidemmän päälle. Positiivinen ajattelu kääntyy vähitellen myönteisiksi teoiksi, sillä ajattelu ja toiminta ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään. Pysähdy miettimään, mikä onnistui tänään erityisen hyvin ja kuinka mukavia asiakaskohtaamisia päivään mahtui.

Tutkaile omia tunteitasi. On tärkeää pysähtyä miettimään, miltä minusta tuntuu ja miksi minusta tuntuu siltä. Kun tunnistat omat turhautumisen hetket, voit tukea ja kannustaa itseäsi. Kun olet oikein innostuneella ja tuottavalla tuulella, voit buustata itseäsi entistä parempiin suorituksiin. Mitä paremmin tunnet itsesi ja osaat tulkita tunteitasi, sitä paremmin osaat johtaa itseäsi.

 

Lähde:

Steenbarger, Brett. 2015. Self-Leadership and Success https://www.forbes.com/sites/brettsteenbarger/2015/05/15/self-leadership-and-success/2/#7cebec0e7212