Jari Hakasen vinkit työn tuunaamiseen

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen vieraili Elo-talolla 21.2.2018 luennoimassa työn tuunaamisesta. Lyhyesti kuvattuna työn tuunaamisessa on kyse työn kehittämisestä mielekkäämmäksi.

Kysyimme Jarilta vinkkejä työn tuunaamiseen. Kurkkaa vinkkilistan alta myös muita lähteitä aiheesta sekä tee työn imu -testi.

1. Mieti oman työsi kokonaisuutta. Tämä sisältää esimerkiksi työtehtävät ja keiden kanssa olet tekemisissä. Tunnista sitten asiat, jotka ovat mielekkäimpiä ja antavat sinulle energiaa. Samalla on hyvä tarkastella, mikä tekee työstä raskasta ja turhauttavaa.

2. Suunnittele havaintojesi pohjalta, miten voisit tuunata työtäsi. Mitä haluat tehdä enemmän ja mitä tulisi tehdä, jotta hyvien asioiden osuus työssä kasvaa? Voitko vähentää rasittavia puolia tai löytää niihin ratkaisuja?

3. Mieti oman työsi tarkoitusta ja merkitystä. Tiedätkö, miksi työtehtäväsi on olemassa? Kun sinulla on käsitys siitä, miten tehtäväsi täydentää suurempaa kokonaisuutta, työn merkityksellisyyden tunne kasvaa.

4. Uskalla kokeilla! Työn tuunaaminen vaatii rutiinien rikkomista kokeiluilla ja muutoksilla. Jos kaikki uudet ratkaisut ja toimintatavat eivät toimikaan, se ei haittaa. Omaa hyvinvointia rakennetaan ja tuetaan pala palalta.

5. Muista, että työn tuunaaminen ei ole itsekästä. Suurin osa meistä on jäsen työyhteisössä. Oman työn tuunaaminen ei tarkoita itsekästä työtehtävien ja -tapojen torjumista. Se, että voit itse paremmin, ei tarkoita muiden voivan huonommin. Työn tuunaamisessa on kyse fiksummasta tekemisestä.

6. Työtä voi tuunata porukalla. Voi olla hyvä pysähtyä työyhteisön tai oman tiimin kanssa pohtimaan, mitä voitaisiin tehdä eri tavalla. Yhdessä keskustelemalla löytyy vaihtoehtoja paremmille toimintatavoille ja hyvinvoinnin kehittämiselle.

Lue lisää työn tuunaamisesta Työterveyslaitoksen Kohti innostuksen spiraaleja -tutkimuksesta. Hyödynnä myös Työn tuunaajan inspiraatiokirjaa. Kannattaa tutustua myös työhyvinvointijohtajamme blogiin aiheesta.