Jakamistalous – tulevaisuuden malli yrittämiselle?

Jakamistalous avaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden työlle sekä yritysten kehittämiselle. Ekotehokas ja luottamukseen perustuva talouden muoto kehittyy uusien teknologioiden myötä.

Pienen hotellin käyttöaste on syksyisin matala, joten hotellin omistaja ilmoittaa huoneen vuokrattavaksi Airbnb-palveluun. Palvelun kautta yhteydenottoja tulee useita, ja omistaja toteaa kohdeyleisönsä käyttävän aktiivisesti Airbnb:tä. Hotelli kerää palvelussa ajan myötä hyvän maineen, ja omistaja alkaa käyttää sitä säännöllisesti vapaiden huoneiden vuokraukseen, mikä kasvattaa hotellin käyttöastetta jatkuvasti.

Usein väitetään, että jakamistalous olisi uhka perinteiselle taloudelle, vaikka niin ei ole.

– Väite on itse asiassa hämmentävä, sillä jakamistaloudessa on tietyllä tapaa kyse yrittäjyydestä, sanoo Juho Makkonen, Sharetribe Oy:n toimitusjohtaja ja jakamistalouden asiantuntija.

Jakamistaloudessa on kyse siitä, että yksittäiset ihmiset välittävät teknologian avulla toisilleen vähäisellä käytöllä olevia resursseja; aikaa, tavaraa tai tilaa. Kirpputoritoiminta ja mökin jakaminen ovat esimerkkejä vakiintuneesta jakamistaloudesta. Tulevaisuuden työelämässä jakamistaloudella voi olla suuri rooli.

– Naapuri voi vuokrata asuntoaan Airbnb:ssä, autoaan Kortteliautossa ja sähköporaansa jossain kolmannessa palvelussa. Välillä hän käy kokoamassa huonekaluja TaskRabbitin kautta ja opettaa kitaransoittoa kansalaisopistolla. Tällaisista pienistä puroista syntyy iso virta, jonka avulla hän työllistää itsensä yrittäjänä, Makkonen kuvailee.

Yrityksetkin voivat hyötyä jakamistaloudesta

Uudenlaiset liiketoimintaideat ovat myös työeläkenäkökulmasta tärkeitä.

On hyvä ideoida ja kehittää liiketoimintaa, sillä saadaan uusia työntekijöitä osaksi eläkejärjestelmää. Digialustojen hyödyntäminen avaa myös globaalin liiketoiminnan mahdollisuudet, sanoo Elon kehitysjohtaja Eija Kaipainen-Perttula.

Yksilöiden lisäksi myös yritykset voivat hyötyä jakamistaloudesta laajentamalla toimintaansa uusille markkinapaikoille.

– Ikean huonekalut eivät ole maineeltaan kovin kestäviä. Jos Ikea loisi markkinapaikan käytetyille huonekaluille, se voisi olla mukana jälleenmyyntibisneksessä. Jälleenmyynti osoittaa huonekalujen kestävyyden, mikä puolestaan mahdollistaa tuotteiden uudelleenbrändäyksen, Makkonen sanoo.

Jakamistalous kaipaa pelisääntöjä

Jakamistalous ei ole kuitenkaan aivan ongelmaton talouden muoto. Makkosen mukaan esimerkiksi kuluttajansuojalaki ja verotus ovat kysymyksiä, jotka pitäisi ratkaista jakamistalouden kasvaessa.

– Kun yksityiset ihmiset tekevät keskenään bisnestä, pitää määritellä tarkasti yhteiset pelisäännöt. Perinteiset majoituspalveluiden tarjoajat maksavat veroja, joten myös Airbnb-majoittajien kuuluisi niitä maksaa. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin epäselvä.

Makkonen toteaa, että jakamistalous voi luisua perinteisen talouden sudenkuoppiin mikäli valta keskittyy muutamalle isolle tekijälle.

Ideaalitilanteessa esimerkiksi taksiyrittäjät perustavat oman palvelunsa eivätkä tee töitä Uberille. Vallan ja arvon jakautuminen mahdollisimman tasan on mahdollista jakamistalouden avulla.

Ratkaisut jakamistalouteen liittyviin haasteisiin ovatkin Makkosen mukaan jo olemassa.

– Avoin lähdekoodi, kehittyvä teknologia ja hyvä infrastruktuuri mahdollistavat yhteiskunnan, jossa pienet verkostoituneet toimijat voivat työskennellä yhdessä.